Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου 2014

Τα παράπονα του στον Φούλε έκανε ο Ναμί – Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μεταβαίνει στη ΝΥ



Τα παράπονα του στον Φούλε έκανε ο Ναμί – Ο Πρόεδρος αύριο στη ΝΥ
Τα παράπονα του στον Φούλε έκανε ο Ναμί – Ο Πρόεδρος αύριο στη ΝΥ

Τα παράπονα του στον Φούλε έκανε ο Ναμί – Ο Πρόεδρος αύριο στη ΝΥ

September 20, 2014 3:00 am
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, http://www.philnews.com
ΜΕΤΑ την ακύρωση της συνάντησης του με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς, ο λεγόμενος υπουργός Εξωτερικών του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί επιχείρησε εκ νέου να «κλείσει» ραντεβού στις Βρυξέλλες. Με τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν κατάφερε να διευθετήσει επαφές καθώς πρωτίστως, η ολομέλεια συνεδρίαζε στο Στρασβούργο και ο Ναμί ταξίδευσε στις Βρυξέλλες.
Προφανώς αυτή η λεπτομέρεια έχει διαφύγει από αυτούς που ανέλαβαν να του διευθετήσουν τις συναντήσεις. Έκλεισε, ωστόσο, ραντεβού με τον απερχόμενο Επίτροπο για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, τον οποίο βλέπει μονίμως και με κάθε ευκαιρία. Η συνάντησή του αυτή είναι η πρώτη μετά την απόφαση του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, να μεταφέρει την Ομάδα Δράσης για την τουρκοκυπριακή κοινότητα στη Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης που ανήκε ως τώρα. Όπως είναι γνωστό, η δημιουργία και λειτουργία της Ομάδας Δράσης στη Διεύθυνση Διεύρυνσης έγινε αμέσως μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. και ήταν προδήλως ένα τιμωρητικό μέτρο κατά της Λευκωσίας για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών.
Ο Οζντίλ Ναμί, λοιπόν, συνάντησε τον Στέφαν Φούλε, στον οποίο έθεσε και αυτό το θέμα ενώ τον ενημέρωσε και για το Κυπριακό. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, μετά τη συνάντηση με τον Επίτροπο, ο κ. Ναμί παρουσιάσθηκε υπέρμαχος μιας θετικής έκθεσης της Κομισιόν για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Είπε πως η έκθεση «δεν πρέπει να έχει άδικες απαιτήσεις από την Τουρκία επί του Κυπριακού».
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι οι εκθέσεις προόδου περιείχαν άδικες απαιτήσεις από την Τουρκία. Παραδείγματος χάρη, απαιτείται από την Τουρκία να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την ούτω-καλούμενη Κυπριακή Δημοκρατία που αποτελείται μόνο από τους Ε/κ και είναι παράνομη. Ωστόσο, αυτή είναι η ουσία του Κυπριακού. Τέτοιες απαιτήσεις σημαίνουν ότι η ΕΕ δεν γνωρίζει ή παραγνωρίζει το Κυπριακό», ισχυρίσθηκε ο Ναμί. Αναφέρθηκε και στο θέμα του φυσικού αερίου, κάνοντας λόγο για συνεργασία, μεταξύ Τουρκίας, Ισραήλ, Αιγύπτου και Κύπρου, που θα δημιουργήσει θετική ατμόσφαιρα.
Δεν έχει μεταδοθεί για άλλες επαφές του Ναμί, ο οποίος ως γνωστό θα μεταβεί και στη Νέα Υόρκη για επαφές. Δεν έγινε γνωστό το πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ.
Στον Οζερσάι ο Γερμανός υπουργός Ευρώπης – Έτοιμο να βοηθήσει το Βερολίνο
ΜΕ τον Υπουργό Ευρώπης της Γερμανίας Michael Roth συναντήθηκε ο Τ/κ διαπραγματευτής Κουντρέτ Οζερσάι. Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η λεγόμενη προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση για τη συνάντηση στην οποία αναφέρεται ότι αυτή έλαβε χώρα στο γραφείο του διαπραγματευτή και ότι ο Γερμανός Υπουργός συνοδευόταν από τους Βουλευτές Manuel Sarrazin και  Heinz Barchmann.
Στη συνάντηση, που κράτησε σχεδόν μια ώρα, συζητήθηκε η τελευταία φάση των συνομιλιών για βήματα τα οποία θα μπορούσαν να γίνουν για να προχωρήσει η διαδικασία προς τα εμπρός. Επίσης, αναφέρεται στην ανακοίνωση της “προεδρίας”, ο κ. Οζερσάι δήλωσε ότι η Γερμανία είναι σημαντικός παίκτης, η οποία μπορεί να ηγηθεί των βημάτων που θα μπορούσαν να γίνουν εντός της ΕΕ. Επίσης, αναφέρθηκε στις “δίκαιες” προσδοκίες των Τ/κ και τις υποχρεώσεις, κατά την έκφρασή του, της διεθνούς κοινότητας  ώστε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα στις συνομιλίες “για να ανοίξει ο δρόμος των Τ/κ και να μπορέσουν να ενσωματωθούν στη διεθνή κοινότητα”.
Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει σήμερα στη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 69ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  Ο κ. Κασουλίδης θα είναι παρών στις συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας και τους Μονίμους Αντιπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Συγκεκριμένα ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τους Υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, της Γεωργίας, της Αργεντινής, της Αγκόλας, του Λιχτενστάιν, της Νέας Ζηλανδίας, του Λιβάνου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, του Κουβέιτ και του Σαν Μαρίνο. Θα πραγματοποιήσει επίσης επαφές με την Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα Victoria Nuland, με τον Γενικό Γραμματέα της Κοινοπολιτείας Kamalesh Sharma και τον ΓΓ του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας  Iyad Ameen Madani.
Ο Υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει επίσης σε τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Ελλάδας και της Αιγύπτου, κατά την οποία θα συζητηθούν τρόποι ενίσχυσης της τριμερούς συνεργασίας σε μια πλειάδα τομέων, καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά στις πολυμερείς επαφές, ο κ. Κασουλίδης θα συμμετάσχει στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στη συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών των κρατών μελών της Κοινοπολιτείας, καθώς και στο «Διατλαντικό Δείπνο», στο οποίο θα παρακαθίσουν οι Υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της ΕΕ στην παρουσία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη, ο κ. Κασουλίδης θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο, με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων. Θα έχει επίσης επαφές με εβραϊκές Οργανώσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και θα παραχωρήσει συνεντεύξεις σε εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θα δει Κέρι, Λαβρόφ και τον Τζο Μπάιντεν
Στη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου όπου θα προσφωνήσει την 69η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει αριθμό επαφών με ηγέτες κρατών και άλλους αξιωματούχους μεταβαίνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στις επαφές του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη και υπηρεσιακούς παράγοντες.
Μεταξύ άλλων επαφών που θα πραγματοποιήσει στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει το απόγευμα της 21ης Σεπτεμβρίου συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι. Στις 22 Σεπτεμβρίου θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με μέλη της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής και στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης και Υπουργό Εξωτερικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο. Στη συνέχεια ο Πρόεδρος θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.  Το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπανκ Κι Μουν.
Στις 23 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ταμάμ Σαλάμ και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι. Ακολούθως θα έχει συνάντηση με μέλη του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου και το βράδυ θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγος του. Στις 24 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ.
Την Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και ακολούθως θα δώσει συνέντευξη Τύπου. Το μεσημέρι της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Το απόγευμα της 26ης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Κυπρο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και το βράδυ θα παραστεί σε δείπνο που παραθέτει προς τιμή του η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από τη Νέα Υόρκη για την Κύπρο, στις 27 Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου