Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Χαλίφης των σουνιτών



Χαλίφης των σουνιτών

**Από άρθρο του Γιώργου Καπόπουλου στο «Εθνος» (26.9.2014)
«Το μήνυμα Ερντογάν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπου χαρακτήρισε παράνομη την υπό τον στρατηγό Σίσι ηγεσία της Αιγύπτου, δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφές: Η Αγκυρα είναι προστάτης των σουνιτών από τη Συρία και το Ιράκ μέχρι και την Αίγυπτο.
Η στήριξη στον Μόρσι, τη Μουσουλμανική Αδελφότητα αλλά και τη Χαμάς στη Γάζα είναι λιγότερο προκλητική από μια δημόσια στήριξη στην ISIS, στην Αλ Νούσρα και στη Χραρ Αλ Σαμ στη Συρία και στο Ιράκ. Παρ' όλα αυτά η Τουρκία σχοινοβατεί στη Μέση Ανατολή καθώς ο αρχηγός των ενόπλων του ΡΚΚ Καραγιλάν κατηγορεί την Αγκυρα ότι έναντι της απελευθέρωσης των ομήρων από την ISIS άναψε πράσινο φως στους τζιχαντιστές για την επίθεση κατά των Κούρδων στη Βορειοανατολική Συρία.
Δίχως αμφιβολία ο Ερντογάν, το ΑΚΡ αλλά και η Μουσουλμανική Αδελφότητα και η Χαμάς δεν μπορούν να ταυτισθούν με τους τζιχαντιστές. Παρ' όλα αυτά στοχεύουν στο ίδιο ακροατήριο, τους σουνίτες μουσουλμάνους εντός και εκτός Αραβικού Κόσμου.
(...) Διεκδικεί την πρωτοκαθεδρία στους σουνίτες όχι μόνον στη ρητορική αλλά και στην πράξη, καθώς είναι η μόνη περιφερειακή δύναμη που λόγω γειτνίασης μπορεί να επηρεάσει αποφασιστικά την τροπή της σύγκρουσης.
Ανταγωνίζεται ή μάλλον αντιπαρατίθεται ευθέως με τη Σαουδική Αραβία για την ηγεμονία επί των σουνιτών και δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση του στρατηγού Σίσι στην Αίγυπτο στηρίζεται πλήρως από το Ριάντ και βάλλεται μετωπικά από την Αγκυρα.
Μέσω Αιγύπτου ο Ερντογάν διαμηνύει στις ΗΠΑ, στη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία και στα Εμιράτα ότι η Τουρκία θεωρεί εαυτήν περιφερειακή δύναμη με τη δική της ατζέντα και όχι Αραβικό Βασίλειο ή Εμιράτο που αγωνίζεται να μη χάσει την εύνοια της Ουάσιγκτον και μοιραία σύρεται από τις επιλογές των ΗΠΑ.
Προφανώς ο Ερντογάν διαμηνύει ότι είναι παράγων παρενόχλησης κάθε στρατηγικής που παρακάμπτει την Τουρκία, ένα μήνυμα που έμμεσως πλην σαφώς διαμηνύει στις ΗΠΑ ότι καταγράφει την παροχή βοήθειας στο κουρδικό Βόρειο Ιράκ ως εχθρική για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας του ενέργεια».
 
Πηγή: http://www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου