Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014

Ποινικοποιείται η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Τιμωρείται και όποιος υποκινεί πράξεις βίας ή μίσους

2/9/14

Ποινικοποιείται η άρνηση της γενοκτονίας των Ποντίων


Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις
Στην ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Ποντίων και των χριστιανικών πληθυσμών της Μικράς Ασίας προχώρησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά την πρώτη ημέρα της συζήτησης για το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.
Είχε προηγηθεί η υποβολή σχετικού αιτήματος από 38 βουλευτές της Ν.Δ. με επιστολή τους προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.
Ο υπουργός κατέθεσε νομοτεχνικές βελτιώσεις με τις οποίες:
- τιμωρείται η άρνηση των γενοκτονιών που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή των Ελλήνων. Όπως εξήγησε, η Γενοκτονία των Ποντίων δεν μπαίνει ονομαστικά, γιατί θα πρέπει να μπουν και οι 53 γενοκτονίες που έχουν αναγνωριστεί από τη Βουλή.
- τιμωρείται και όποιος υποκινεί πράξεις ή ενέργειες βίας ή μίσους
- τιμωρούνται και οι πράξεις που γίνονται με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου.
«Είμαστε αντίθετοι στην δίωξη της άρνησης ακόμα και αν αφορά το έγκλημα των εγκλημάτων που είναι το Ολοκαύτωμα», τόνισε η εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορούμε να ποινικοποιήσουμε την ελευθερία του λόγου και το φρόνημα». «Στο θέμα αυτό ο νόμος δεν θα λειτουργήσει, όπως δεν λειτούργησε ο αντίστοιχος νόμος στη Γαλλία», εκτίμησε.
Όπως ανέφερε η κ. Κατριβάνου, είναι θέμα επιστημόνων να καθορίσουν αν είναι γενοκτονία, εθνοκάθαρση κ.λπ. και το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων «δεν μπορεί να είναι αντικείμενο καπηλείας».
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ακόμη την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια, θέση με την οποία συμφωνούν ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
ΠΑΣΟΚ: Στήριξη της τροπολογίας για επέκταση του συμφώνου συμβίωσης
Όπως φάνηκε ειδικότερα και από την ομιλία του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ Κώστα Τριαντάφυλλου, το Κίνημα υποστηρίζει την τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης, χωρίς όμως να θέτει βέτο για την στήριξη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου.
Αναφερόμενος συγκεκριμένα στην τροπολογία των 18 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ο κ. Τριαντάφυλλος τόνισε πως «είναι μία εκκρεμότητα απέναντι στην ισότητα, απέναντι στην ισονομία, απέναντι στη διάκριση». «Την υποστηρίζουμε, θεωρούμε ότι έχει ευρύτατη αποδοχή», είπε χαρακτηριστικά. Η τροπολογία, πρόσθεσε, «έχει συμβολικό και ουσιαστικό χαρακτήρα. Στέλνει μήνυμα ότι η ελληνική πολιτεία και κοινωνία τον καιρό της κρίσης θέλει να περάσει απέναντι όλη μαζί».
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Επικοινωνιακές μεθοδεύσεις
Μέχρι να δούμε την τελική διατύπωση της διάταξης για την Γενοκτονία των Ποντίων καταψηφίζουμε συνολικά το νομοσχέδιο, τόνισε η εισηγητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Μαρίνα Χρυσοβελώνη και πρόσθεσε: «ταυτόχρονα καταδικάζουμε απερίφραστα όλες τις επικοινωνιακές μεθοδεύσεις τόσο της Ν.Δ. όσο και του ΠΑΣΟΚ».
newsroom naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου