Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Εμπρηστική ομιλία του Κούρτι κατά της Ελλάδας

Εθνικά θέματα — Ιουλίου 4, 2012 1:51 μμ Εμπρηστική ομιλία του Κούρτι κατά της Ελλάδας
Posted by admin


χάρτης της Μεγάλης Αλβανίας

Του Σταύρου Tζίμα από την Καθημερινή αναδημοσίευση από το cassettes.wordpress.com

Το ανερχόμενο αστέρι του αλβανικού εθνικισμού και ηγέτης του κινήματος «Αυτοδιάθεση» του Κοσόβου Αλμπιν Κούρτι διαδήλωσε στα ελληνοαλβανικά σύνορα μαζί με φανατικούς Αλβανοτσάμηδες, απευθύνοντας έκκληση για ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο και μαζί όλων των εδαφών, μεταξύ αυτών και ελληνικών, που θεωρεί ότι βρίσκονται υπό ξένη κατοχή! Ο Αλμπίν Κούρτι ήταν εκ των ομιλητών στις εκδηλώσεις, που οργάνωσαν κόμματα και οργανώσεις Αλβανών Τσάμηδων εντός των αλβανικών συνόρων και σε μικρή απόσταση από το χωριό Μαυρομάτι Θεσπρωτίας, με αιτήματα τον επαναπατρισμό τους στην Ηπειρο.

Η παρουσία του και κυρίως η εμπρηστική ομιλία του σε μια εκδήλωση που στρεφόταν ευθέως εναντίον της Ελλάδας, προκαλεί προβληματισμό στους διπλωματικούς κύκλους που παρακολουθούν από κοντά τις διεργασίες στο αλβανικό τόξο και χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση και εξάπλωση εθνικιστικών κινημάτων τα οποία με σημαία τον αλυτρωτισμό απειλούν να ανατρέψουν τις υφιστάμενες πολιτικές ισορροπίες στη δυτική Βαλκανική. Ο Κούρτι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το Κόσοβο και την Τσαμουριά (την Ήπειρο και τμήματα της Δυτικής Μακεδονίας) «δύο πτυχές του αλβανικού ζητήματος που δεν έχει διευθετηθεί ακόμη».

Αν επρόκειτο για κάποιον άλλο πολιτικό, ίσως η διπλωματία δεν θα έδινε ιδιαίτερη σημασία στην πρωτοβουλία του να παρίσταται και να εκφωνεί ανθελληνικούς λόγους στα σύνορά της. Ο Κούρτι, όμως, θεωρείται σημείο αναφοράς για τον αλβανικό εθνικισμό -όχι μόνο στο Κόσοβο- και η επιρροή του εξαπλώνεται ταχύτατα ειδικά στη νεολαία του νεόκοπου κράτους, της Αλβανίας, του Τετόβου, αλλά και της κοιλάδας του Πρέσεβο και του Μπουγιάνοβατς. Στη στρατηγική του συναντάται με τους ταχύτατα αναπτυσσόμενους ακραίους εθνικιστικούς κύκλους της Αλβανίας, που επί του παρόντος εκφράζονται από τις διακηρύξεις του κινήματος της «Ερυθρόμαυρης Συμμαχίας», αλλά και τις οργανώσεις και τα κόμματα των Τσάμηδων. Οι τελευταίοι αναπτύσσουν, υπό την κυβερνητική ανοχή, έντονη ανθελληνική προπαγάνδα, που απειλεί να υπονομεύσει τις εν γένει καλές ελληνοαλβανικές σχέσεις. Οι οριακές πολιτικές ισορροπίες στα Τίρανα επιτρέπουν στους Τσάμηδες, που διαθέτουν και άφθονο χρήμα, να διεκδικούν μερίδιο στην εξουσία, αναγκάζοντας τον Σαλί Μπερίσα να συμπεριλάβει στην κυβέρνησή του τους δύο βουλευτές των κομμάτων τους και μάλιστα σε θέσεις υφυπουργών, αφού του είναι απαραίτητοι σε κρίσιμες ψηφοφορίες.

Εξ ου και το γεγονός ότι το 75% του κονδυλίου για την ανέγερση «νεκροταφείου μνήμης», που θεμελίωσαν το Σάββατο εν μέσω συνθημάτων του τύπου «θα επιστρέψουμε σύντομα στην Τσαμουριά», κοντά στο μειονοτικό χωριό Τζάρα στα ελληνοαλβανικά σύνορα, διατέθηκε από την κυβέρνηση, που πάντως απέφυγε να στείλει εκπρόσωπό της.



Tags: top Αλμπίν Κούρτι Κόσοβο Τσάμηδες
Μοιραστείτε αυτή την ανάρτηση


Συγγραφέας admin

2 Σχόλια

Απάντηση

Χρήστος Ιουλίου 4, 2012 1:54 μμ
Nα δεχθω ότι έχουν διεκδικήσεις σε Μαυροβούνιο, Σερβία, ΠΓΔΜ, Ήπειρο που είναι μια τρέλα και πάλι αλλά την Κέρκυρα γιατί την βαζουν μέσα; Θέλουν και ένα τουριστικό προορισμό; Τι να πει κανείς; Η βλακεία δενέχει όρια.

Απάντηση

Μπάμπης Ιουλίου 4, 2012 2:19 μμ
Για τα πετρέλαια.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου