Τρίτη 10 Ιουλίου 2012

Μοχάμεντ Μόρσι: Εριξε το γάντι στους στρατηγούς

Τρίτη, 10 Ιουλίου 2012


Μοχάμεντ Μόρσι: Εριξε το γάντι στους στρατηγούς

Ο νέος Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι συγκάλεσε σε συνεδρίαση το Κοινοβούλιο της χώρας, που είχε διαλυθεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΝΑΤΑΣΑ ΜΠΑΣΤΕΑ
Ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Αιγύπτου Μοχάμεντ Μόρσι διέταξε το Κοινοβούλιο της χώρας, στο οποίο κυριαρχούν οι ισλαμιστές, να συνέλθει σε σώμα αψηφώντας την απόφαση των στρατηγών να το διαλύσουν τον περασμένο μήνα έπειτα από απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η αναπάντεχη κίνηση του ισλαμιστή Μόρσι οδηγεί σε ανοιχτή σύγκρουση με το στρατιωτικό συμβούλιο της χώρας που του παρέδωσε την εξουσία επισήμως στις 30 Ιουνίου, έπειτα από 16 μήνες στρατιωτικής διακυβέρνησης της χώρας που ακολούθησε την ανατροπή του προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ λόγω της λαϊκής εξέγερσης.
«Ο Πρόεδρος Μόρσι εξέδωσε προεδρικό διάταγμα που ακυρώνει την απόφαση της 15ης Ιουνίου 2012 για τη διάλυση του Κοινοβουλίου και καλεί το σώμα να συνέλθει εκ νέου και να ασκήσει τις δραστηριότητές του», ανέφερε σε τηλεγράφημά του το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων. Βάσει του ίδιου προεδρικού διατάγματος προβλέπεται η διεξαγωγή «πρόωρων εκλογών για το Κοινοβούλιο, 60 ημέρες μετά την έγκριση με δημοψήφισμα του νέου Συντάγματος της χώρας και την υιοθέτηση ενός νόμου που θα ρυθμίζει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ. Χθες έγινε γνωστό ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Μοχάμεντ Μόρσι, τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον η οποία μεταβαίνει στην Αίγυπτο το ερχόμενο Σάββατο έχει εκφράσει την ικανοποίησή της για την εκλογή του Μόρσι, τόνισε όμως ότι είναι μόνο ένα πρώτο βήμα στην πορεία εκδημοκρατισμού της χώρας. Πάντως η ανακοίνωση του Μόρσι έγινε λίγες μόλις ώρες αφότου συναντήθηκε με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς, ο οποίος τον διαβεβαίωσε για την προσήλωση της Αμερικής σε μια «νέα συνεργασία» με το Κάιρο.
Η κίνηση του Μόρσι να ακυρώσει τη διάλυση της Βουλής από τους στρατιωτικούς αναδεικνύει και τη σύγχυση που επικρατεί για τον ρόλο και τις εξουσίες του, καθώς η ισχύς του προηγούμενου Συντάγματος έχει ανασταλεί και δεν υπάρχει καινούργιο. Οι στρατιωτικοί είχαν με απόφασή τους περιορίσει σημαντικά τις εξουσίες του προέδρου, όμως μετά την ορκωμοσία του ο Μόρσι και η Μουσουλμανική Αδελφότητα που τον στηρίζει ζητούν να αποκατασταθούν.
Η ανοιχτή σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών εκφράζονται φόβοι ότι θα βυθίσει εκ νέου τη χώρα, που ήδη πλήττεται από αύξηση της εγκληματικότητας και οικονομική κρίση, σε πολιτική αστάθεια. Με τη «συνταγματική διακήρυξη» της 16ης Ιουνίου οι στρατιωτικοί όχι μόνο πήραν τις νομοθετικές εξουσίες της Βουλής που διέλυσαν και περιόρισαν τις εξουσίες του προέδρου, αλλά ανέλαβαν τον έλεγχο της διαδικασίας σύνταξης του νέου Συντάγματος καθώς και τον έλεγχο του προϋπολογισμού.
ΝΕΑ
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου