Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Εθνικό Αριστερό Μέτωπο, του Σπύρου Ι. Ασδραχά (και πρώτα σχόλια)

Εθνικό Αριστερό Μέτωπο, του Σπύρου Ι. Ασδραχά
(και ορισμένα πρώτα σχόλια)



04:02, 19 Φεβ 2012 | tvxsteamtvxs.gr/node/85457



Νομίζω ότι ο καιρός των κλαυθμών και των καταγγελιών θα έπρεπε να έχει ήδη απέλθει. Εκείνο που προέχει είναι η σταθμισμένη πολιτική πρόταση και δράση. Προϋπόθεση, η πολιτικοποίηση της οικονομικής ανάλυσης. Έχει γίνει από τις κυβερνήσεις που χαρακτηρίζονται ως «μνημονιακές»· απομένει να γίνει και από την πολυσπερματική Αριστερά.

Εργαλείο, η εθνικοποίηση της ταξικότητας. Έχει αρχίσει η εθνικοποίηση της αντίδρασης στον οικονομικό καταναγκασμό που συνεπάγεται η κυριαρχία των δανειστών, δηλαδή της χρηματοπιστωτικής απόληξης του καπιταλισμού. Η τελευταία διαδικασία αφορά το πολιτικό σχήμα της Δεξιάς, με πιθανό παρεπόμενο τον εγκλωβισμό, για λόγους ιδεολογικής εμμονής, των λαϊκών τάξεων που τη στηρίζουν. Οι όροι του προβλήματος — απλώς συνοψίζω.

Μέσα στο σύστημα
Πρώτον, όπως ήδη γίνεται.
Δεύτερον, όπως διαφαίνεται ότι είναι δυνατό ή επιθυμητό να γίνει μέσα στο σύστημα, δυνατότητα και επιθυμία εκφραζόμενη από πολιτικά σχήματα, τα οποία ωστόσο, ως προς το παρόν, δεν ασκούν καμιά πολιτική εξουσία.
Τρίτον, καθώς αποτελούμε μέρος του ευρωπαϊκού συστήματος χρειάζεται να σταθμίσουμε τις δυνατότητες παρέμβασης, δηλαδή να πούμε με καθαρότητα και τιμιότητα ποιες είναι οι λεγόμενες εναλλακτικές λύσεις, μέσα πάντα στο σύστημα, και ποιος ο χρονικός τους ορίζοντας.

Η αριστερή απάντηση
Πρώτον, προϋποθέτει την ενότητα της Αριστεράς. Στο τακτικό πεδίο είναι η απάντηση στον εκλογικό δόλο με έναν άλλο δόλο που συνεπάγεται τη συσπείρωση και την επιτυχία.

Δεύτερον, η απάντηση στο πρόβλημα μπορεί να έχει μια κοινή βάση, δηλαδή την άρση της εθνικής υποταγής, μέσω της λεγόμενης «μνημονιακής» πολιτικής, αλλά θα πρέπει να διακλαδίζεται σε μια πυραμίδα επιμέρους προτάσεων, έστω και αν στο μέλλον οι προτάσεις αυτές θα επέφεραν την κατάργηση του ενωτικού σχήματος. Προηγουμένως όμως θα έπρεπε το ενωτικό σχήμα να δοκιμαστεί στις εκλογές κατά τις οποίες είναι πιθανό και ευκταίο να απεγκλωβιστούν οι ψηφοφόροι από τους ιδεολογικούς φενακισμούς και τις πελατειακές αλληλοεξαρτήσεις.

Τρίτον, σχηματικά τα συστατικά στοιχεία αυτού του Εθνικού Αριστερού Μετώπου εκτείνονται σε όλους τους πολιτικούς σχηματισμούς από την Δημοκρατική Αριστερά έως άκρα αριστερά και οικολογικά σχήματα. Οι κύριες δυνάμεις που θα μπορούσαν να καταστήσουν πραγματική τη δημιουργία αυτού του Μετώπου είναι η Δημοκρατική Αριστερά (απαλλασσόμενη από την οφθαλμαπάτη της αναμόρφωσης του ΠΑΣΟΚ) και το ΚΚΕ∙ οι θέσεις του ΣΥΝ και λογικώς του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να θεωρηθούν ως δεδομένες, τουλάχιστον εν δυνάμει.

Τέταρτον, το Εθνικό Αριστερό Μέτωπο θα μπορούσε να εθνικοποιήσει την ταξικότητα, δηλαδή τις υποτελείς κοινωνικές τάξεις, μια ταξικότητα που πλέον έχει διευρυνθεί με την αποδιάρθρωση της μικροαστικής τάξης που ως τώρα ήταν ο κύριος συντελεστής της κοινωνικής συνοχής.

Πέμπτον, εξυπακούεται ότι όλα αυτά προϋποθέτουν αποδεικτικό και συνάμα ωμό λόγο, που δεν θα κάνει καμία παραχώρηση σε κλαδικές, αριστοκρατικού όπως λεγόταν κάποτε χαρακτήρα, απαιτήσεις ή σε μικροπολιτικούς ηγεμονισμούς. Πρόκειται για τον λόγο που περιμένουν οι σταθεροί οπαδοί της Αριστεράς, και κυρίως η μεγάλη και διάσπαρτη σε άλλα κόμματα λαϊκή δύναμη, ιδίως στο μεταλλαγμένο και αρχικώς αντιφατικό ΠΑΣΟΚ.

Έξω από το σύστημα
Προϋπόθεση πάντα η πολιτικοποίηση της οικονομικής ανάλυσης και η ειλικρίνεια.

Πρώτον, μετάβαση από το ευρωπαϊκό στο ευρύτερο γεωπολιτικό: η παγκοσμιοποίηση μπορεί να έχει κοινό στόχο, ωστόσο, ενέχει αντιθέσεις και αντιφάσεις, συνεπώς ανταγωνισμούς. Αυτός ο έκδηλος χαρακτήρας της προσδιορίζει τη γεωπολιτική.

Δεύτερον, λογική απόληξη είναι η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα (απόληξη που δεν επιτρέπει την εξιδανίκευσή της). Όσοι είναι εγκλωβισμένοι στο κυρίαρχο οικονομικό σύστημα θεωρούν ως αυτονόητη την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος. Δεν είμαι οικονομομέτρης και θα ήταν αφελές να αντιτάξω έναν ατεκμηρίωτο αντίθετο λόγο. Μπορώ ωστόσο να αναρωτηθώ μήπως η επιστροφή στο εθνικό νόμισμα γινόταν μοχλός για την ανασυγκρότηση της εθνικής οικονομίας, με συνέκδρομο τη δημιουργία απασχόλησης. Είναι προφανές ότι χρειάζεται ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα και ότι με την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου θα μπορούσε να πάρει διαφορετική διάσταση το κατά κόρον αιτούμενο των επενδύσεων, κυρίως από το εξωτερικό, τόσο στον εγκαταλελειμμένο δευτερογενή, όσο και στις νέες πηγές ενέργειας.

Προϋπόθεση όμως της ανασυγκρότησης είναι η μετάβαση από την εγκαθιδρυόμενη αποπτώχευση στην αύξηση της αγοραστικής ικανότητας της αμοιβής εργασίας. Χωρίς καμιά αμφιβολία, η διαδικασία ανασυγκρότησης απαιτεί χρόνο και αλλαγή των οικονομικών συμπεριφορών των ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων: αλλαγή συμπεριφορών, όχι πείνα και στέρηση, που ως γνωστό δημιουργεί την επιθετικότητα. Και μια που μιλάμε για επιθετικότητα, ας μη ξεχνάμε ότι ήδη εκδηλούμενοι, άναρχοι (και όχι αναρχικοί) ή ίσως τηλεκατευθυνόμενοι κοινωνικοί σπασμοί αποδιαρθρώνουν τη Δημοκρατία που τόσο επικαλούμαστε και ενέχουν τη θρυαλλίδα της κατάργησής της. Προς ποια κατεύθυνση;
***
Πολύ συνοπτικά, αυτά είναι τα διλήμματα της Αριστεράς που θα έπρεπε εδώ και πολλές δεκαετίες να είχαν φτάσει στην σύνθεσή τους. Χωρίς άλλες συζητήσεις, χωρίς άλλον χαρτοπόλεμο, με εφαλτήριο την κατανόηση του Οικονομικού και τις απαιτήσεις που τουλάχιστον από το 1821 και ύστερα δημιούργησε η εθνική ταυτότητα, δηλαδή η εναγώνια και αιματηρή πορεία για την εδραίωση της έννοιας του πολίτη, είναι πασιφανές ότι το Εθνικό Αριστερό Μέτωπο θα πρέπει να συγκροτηθεί αμέσως, ώστε να είναι έτοιμο για μια εκλογική αναμέτρηση που λέγεται ότι θα έρθει σύντομα∙ αν δεν έρθει, τότε η κατάργηση της Δημοκρατίας θα έχει γίνει μέσα στο κοινοβουλευτικό σύστημα. ΕΘΝΑΡΜ λοιπόν, που έχει και βροντερό ήχο.

ENΘΕΜΑΤΑ (Αυγής)
Έγραψαν Είπαν
Σπύρος Ι. Ασδραχάς

12 Σχόλια
Γιώργος Θωμαΐδης · Top Commenter · Thessaloníki

Πόσο λάθος κάνετε σε ένα βασικό σημείο...

Η ΔΗΜΑΡ είναι από τα πλέον συστημικά και εθνικά επικίνδυνα κόμματα που δημιουργήθηκαν, με μια ηγεσία διψασμένη για εξουσία μπροστά στην ιστορική ευκαιρία.

Η ΔΗΜΑΡ δεν ειναι τίποτε αλλο από την αριστερή εκδοχή του κόμματοςτης κ. Μητσοτάκη. Άνθρωποι που αναδείχθηκαν μέσα από τις ανάγκες και τα ΜΜΕ του συστήματος

(Ρεπούση- Υπερ κυβέρνησης "ενότητας" για το Μνημόνιο-Μεσοπρόθεσμο, και εκεινο το αλησμόνητο βιβλίο (δέστε αστερίσκο)
Ψαριανός δηλώσεις υπερ Παπαδήμου την ημέρα ανάρρησής του,
Δραγώνα- Βημα, Κυβέρνηση Παπανδρέου, τουρκικά στα νηπιαγωγεία των Πομάκων της Θράκης, καθηγήτρια σε ΑΕΙ χωρίς νομιμά αναγνωρισμένο πτυχίο),

οι οποίοι υποκλίθηκαν στο Μνημόνιο 1 και στο Μνημόνιο 2 (συνέντευξη Κουβέλη στον Real 07.02.2011 και καταγγελία Μάριου Ματσαγγάμνη για απόφαση να στηρίξουν το Μνημόνιο 1 εάν "ήταν ανάγκη")
και οι οποίοι αποτελούν την ιδεολογική αιχμή του ιδεολογικού μοντέλου ΓΠΑ για την κοινωνία.

* Αλήθεια κ. Ρεπούση , "συνωστίζονταν" στις αποβάθρες των τρένων οι Εβραίοι του Άουσβιτς και οι Αρμένιοι του Βαν το 1915;













Leonidas Pegiadis · Top Commenter · Athens, Greece


Η αγωνία & η απαίτηση των απλών πολιτών για το σχηματισμό ενός συνασπισμού της ευρύτερης αριστεράς,μετά την οθυσιαστική κατάρρευση του δικομματισμού και τη χρεοκοπία του κατεστημένου πολιτικού συστήματος που διακυβέρνησε τη χώρα μετά τη μεταπολίτευση είναι μια πανθομολογούμενη ΑΠΑΙΤΗΣΗ της πλειοψηφίας αυτού που κάποτε ονομάζονταν "προοδευτικές δυνάμεις".Πρόκειται για το πολιτικό χώρο που επεκτείνεται από τους ψηφοφόρους του πρώην κραταιού ΠΑΣΟΚ και οι οποίοι νιώθουν προδομένοι από την ηγεσία τους,μέχρι τις παρυφές της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.Κατά τη γνώμη μου δυο είναι τα μεγάλα ΕΜΠΟΔΙΑ για την υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος:
1/ ΟΙ ΗΓΕΣΙΕΣ των διαφόρων σχηματισμών της Αριστεράς,οι οποίες ΔΕΝ ΠΕΙΘΟΥΝ τις ευρείες μάζες και δίδουν την εντύπωση ότι το κύριο για αυτές είναι η διατήρηση των ιδεολογικών/ κομματικών/ γραφειοκρα...

See More


Reply · 3 · Like

· Follow Post · 23 ώρες πριν



















.
.













Συλβια Τσελεντη · Subscribe · Top Commenter

ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕΣ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ???ΗΣΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ???ΜΑΘΕ ΦΙΛΕ ΟΤΙ Η ΠΑΛΑΙΟΛΙΘΙΚΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ ....ΚΚΕ ...ΑΝΤΙΔΡΑ ΣΕ ΚΑΘΕ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ Η ΕΝΩΣΗ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ .....ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΣΟΥ....ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ???ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ...ΣΤΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ...ΨΗΦΑΛΑΚΙΑ ΘΕΛΕΙ
Reply · 1 · Like

· Follow Post · Yesterday at 8:16am












Simeonidou Elen · Top Commenter · University of Arts in Α.Π.Θ.

Ζούμε σε παράλληλες πραγματικότητες, που κάποιοι οναματίζουν "αριστερά". Αυτό, που πραγματικά υπάρχει είναι επίπεδο συνειδητότητας και συμφέροντα: ¨οσοι επιθυμούν ή έχουν συμφέρον για λύση μέσα στο σύστημα, ονοματίζουν τους άλλους παράφρονες, παλαιοληθικούς ή ουτοπικούς. ¨οσοι πάλι επιθυμούν ή έχουν συμφέρον για λύση εκτός συστήματος ονοματίζουν τους άλλους γελοίους, οπορτουνιστές ή εγκλωβισμένους στον αστισμό. Γι αυτό δεν υπάρχει και ούτε θα υπάρξει τίποτα. τα μόνα κοινά, που έχει η αριστερά είναι ανθρώπινες αξίες πολλές απο τις οποίες είναι ολόιδιες με των φιλελευθέρων.



Τα πολιτικά μέτωπα, ωστόσο, δεν είναι μέτωπα κοινής αισθητικής αγωγής ή τουλαχιστον δεν είναι κατ αρχήν τέτοια. Καλό κουράγιο παρόλα αυτά.


Reply · Like

· Follow Post · 18 ώρες πριν













Zac Theowl · Top Commenter

Κανενας θεσμος, καμμια ιδεολογια δεν ειναι εκτος Συστηματος...Το Συστημα τα εχει υπολογισει ΟΛΑ , απλα ανεχεται τις αποκλισεις ξεροντας ότι δεν απειλειται οταν προσφερει Τηλεόραση αυτοκίνητο και σεξ!


Reply · Like

· 13 ώρες πριν
.



















.
.













εμμανουηλ χριστοπουλοσ · Top Commenter · 1 τελ πετρουπολης

Τόσα χρόνια που κυβερνάτε ,κάνατε την Ελλάδα ένα μπουρδέλο .Τώρα μόνο μεγάλα λόγια υποσχέσεις για ένα δίκαιο σύστημα και ένα σωρό άλλες μπαρούφες .Που είναι η αριστερά όταν ξεπουλιέται η Ελλάδα ;οργανισμοί κλείνουνε (π.χ Ο.Ε.Κ),ο κόσμος μένει χωρίς δουλεία και εσείς που είστε; Τόσα χρόνια που κυβερνούσε η αριστερά (ΠΑΣΟΚ) κοίταζε να διορίζει δικούς τους ανθρώπους , να πετά τα κοινοτικά κονδύλια που ήταν λεφτά του ευρωπαίου πολίτη από δω και από κει ,να παίρνει δάνεια από τρίτους ,χωρίς να κάνει αναπτύξει ,εδώ ταιριάζει το ρητό του πάγκαλου ,μαζί τα φάγαμε .Αλλά τη λέω το DNA της αριστεράς είναι η κλεψιά και η ρεμούλα .Για αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να σας φτύσει .ΛΑΜΟΓΙΑ


Reply · Like

· Follow Post · Yesterday at 11:21am

Markos Drums

Ρε Φίλε μου φαίνεται έχεις έρθει απο άλλο πλανήτη. Το ΠΑΣΟΚ αριστερά λέει. Το ΠΑΣΟΚ φίλε μου εφάρμοσε τις πιο αντεργατικές πολιτικές προς όφελος του κεφαλαίου.Εσύ μάλλον είσαι απο το γνωστό παραμύθι που λέει οτι η ελλάδα ήταν η τελευταία σοβιετική δημοκρατία της Ευρώπης. Ο καπιταλισμός φίλε έχει κρισάρα και θα ξεσκίσει το λαό για να την ξεπεράσει. Τα φούμαρα για καλή ΕΕ που μας τα έδινε και τα τρώγαμε όλοι μαζί τέλοςΧΑχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ​αχαχαχαχαχα! Ρε παιδιά τα πιστεύετε αυτά που λέτε ή θέλετε να βρείτε κανέναν μ...... να τα πιστέψει. Εμπρός για λαική εξουσία ΤΩΡΑ.


Reply · Like

· 11 ώρες πριν
.



















.
.













Yannis M. Vamvakas · Subscribe · Université Paris VI - Pierre-et-Marie-Curie

Χαμηλή πτήση σε υψηλά νέφη...Η επιθυμία όταν εκλαμβάνεται ως εφικτότητα...Το φαντασιακό σ όλο του το--- αποκομμένο απ την πραγματικότητα---μεγαλείο.​..και τότε η πτήση γίνεται πτώση με μπόλικο κουρνιαχτό...


Reply · Like

· Follow Post · Yesterday at 5:09am













Lila Sambanopoulou · Top Commenter

το φαντασιακό ε; αποκομμένο από την πραγματικότητα... των αριθμών, όπως μας παρουσιάζονται; τότε, ναι.

η άλλη όψη; αυτή των λεπτομερειών που φτιάχουν την ιστορία, που μόνον ίσως ο Ασδραχάς επίσταται επακριβώς, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο δυσμενές αποτέλεσμα που ορίζει ως απευκτέο.

τα σημάδια της; λεπτομέρειες δημοσιευμάτων ή αποφάσεων, που κανείς δεν διαβάζει, ή λανθάνουν στην πρώτη ανάγνωση, κάτι, αδύνατον να συσχετισθούν μεταξύ τους κορώνες, συνθέτουν το υποστηρικτικό υλικό της συντελούμενης ολοένα και δυνατότερης πτώσης. κουρνιαχτός όμως δεν θα φανεί γιατί θα τον έχουν καταπιεί κι αυτόν μαζί με τις ανάσες των δουλοπάροικων του πανηγυρικώς εισελθόντος 21ου αι.



Reply · Like

· Yesterday at 9:02am


Fotis Triantas · Top Commenter

Συριζαίος είναι. Μη βαράτε τον γερο Ασδραχά :) Απλά δίνει μια τακτική. Αυτό που δεν προσέξατε είναι ότι η Αριστερά για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό δε φοβάται να έρθει στην εξουσία.Έστω κ αν προτείνει φαινομενικά ...παράλογα (;)


Reply · 1 · Like

· Yesterday at 11:05am
.













Alexis Koutrouvelis · Top Commenter

Fotis Triantas σωστη η παρατηρηση αλλα πολυ αργα ρε φιλε κι αυτο ειναι ενα μεμονωμενο κειμενο..και ΠΑΛΙ εξακολουθει να μην εχει προτασεις για την αναπτυξη της χωρας και τη μεταρρυθμιση του κρατους σε μηχανισμο εξυπηρετησης του συνολου μεσα απο την ορθολογικοτερη διαχειριση ανθρωπινων και φυσικων πορων.
Οταν οι μονες προτασεις της αριστερας σημερα αφορουν το χειρισμο των δανειακων συμβασεων και την "πιεση" στην Ευρωπη αυτο δειχνει κομμα της δεκαετιας του 60...οταν ολοι χαιροταν που πηγαιναν στο διαστημα..νομιζαν οτι το πετρελαιο δεν θα τελειωσει ποτε..δεν ειχαν ακουστα τις Α.Π.Ε....οι αναγκες του ατομου ηταν αλλιωτικες απο σημερα (τεχνολογια,επικοινωνιες,i​nternet,αυξηση μεσου ορου ζωης,η επανασταση της διαφορετικοτητας..βλεπε gay..κι αλλους)..κι ολα αυτα γινοταν πανω στις πλατες προλεταριων του 3ου κοσμου...η και του 2ου


Reply · 2 · Like

· Yesterday at 11:22am
.



View 5 more.


















.
.













Συλβια Τσελεντη · Subscribe · Top Commenter

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ...ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ....ΑΛΑΓΗ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΓΕΡΑΣΜΕΝΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΑΛΑΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΑΓΗ Κ ΤΗΝ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Reply · Like

· Follow Post · Yesterday at 8:19am












Evita Myriam · Top Commenter

Μεχρι στιγμης το ΚΚΕ δεν εχει κανει ποτε καμμια προταση. Λυπαμαι που θα αναγκαστω να εκφραστω ακομψα, ομως καλα ξεκουμπιδια!


Reply · Like

· Follow Post · Yesterday at 9:51am













Zac Theowl · Top Commenter

Πως δεν εχει κανει, Εβιτα μου??"Μια πραγματικά λαικη κυβερνηση με κορμο την εργατια βοηθούμενη απο την μικρομεσαια αστική ταξη..Παντως εμας απώτερος στοχος ειναι η δικτατορια του προλεταριάτου""Διαβασε που και που Ριζοσπαστη να ξερεις τι σου γινεται...


Reply · Like

· 13 ώρες πριν
.













Markos Drums

Άλλη απο άλλο πλανήτη. Το ΚΚΕ εδώ και 93 χρόνια έχει κάνει πρόταση κι αυτή δεν το έχει πάρει χαμπάρι. Αγαπητή Ευίτα με το περιεχόμενο της συμφωνίας του Μάαστριχτ συμφωνείς;


Reply · Like

· 11 ώρες πριν
.



















.
.













Vassilis Asimakis · Top Commenter · University of Crete

Ζω για τη μέρα όταν μια κρίσιμη μάζα πολιτών θα χωνέψει πλήρως πως όλα τα πολιτικά, κοινωνικά και ιδεολογικά ζητήματα βρίσκονται μόνο στο Οικονομικό σύστημα και επ'ουδενί δεν στέκονται μόνα τους. Όταν αυτή θα τραβήξει την κουρτίνα μπροστά από τα μάτια και των υπολοίπων προκειμένου να αλλάξει αυτό το τέρας μέσα στο οποίο γεννηθήκαμε, ανακτώντας το δικαίωμα της δημιουργίας χρήματος από τα χέρια των λίγων ιδιωτών, δημιουργώντας μια εντελώς καινούρια προοπτική για τις ανθρώπινες κοινωνίες, από τη φύση της υποσχόμενη μόνο χαμόγελα. Αρκεί και μόνο η συνειδητοποίηση του προβλήματος για τη λύση του, τόσο απλό και ταυτόχρονα τόσο δύσκολο. Μέχρι τότε, θα μένουμε να πολεμούμε τις συνέπειες προσποιούμενοι πως "εμάς" δε θα μας πάρει η μπάλα ποτέ, αφήνοντας ταυτόχρονα τους πιο φρικαλέους εκπροσώπους του είδους μας να ικανοποιούν την πρωτόγονη ορμή τους για εξουσία.


Reply · 3 · Like

· Follow Post · 15 ώρες πριν



















.
.













Dimitris Hoodakis · Top Commenter

ελπίζω και εγώ σε κάτι τέτοιο... αλλά οπως πάντα απογοητεύομαι όταν η αριστερά και οι δήθεν σκεπτόμενοι άνθρωποι δεν έχουν ακόμα καταλάβει ότι το συστημικό πρόβλημα δεν είναι μόνο του καπιταλισμού αλλά γενικότερα το οικονομικό μοντέλο της δήθεν συνεχούς ανάπτυξης τροφοδωτούμενεις από ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η αριστερά μιλάει για καλύτερες συνθήκες εργασίας και το πολύ για εθνικοποίηση τραπεζών... αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν φτάνουν αυτά! Ισως για αρχή είναι καλά... Θα έπρεπε να μηλάμε για άλλα οικονομικά μοντέλα και πιστέψτε με υπάρχουν πολλά! Αλλά η αριστερά που πολιτεύεται δυστυχώς δείχνει να έχει μείνει 60 χρόνια πίσω στις τότε ριζοσπαστικές ιδέες...


Reply · 1 · Like

· Follow Post · 13 ώρες πριν













Zac Theowl · Top Commenter

"οικονομικά μοντέλα και πιστέψτε με υπάρχουν πολλά! "
Πες μας μερικα, πες μας που εχουν εφαρμοσθεί τα τελευταια 50 χρόνια ( μην γυρισεις στην υποτιθεμενη πρωτογονη κοινοκτημοσύνη) να δουμε, να κρινουμε και, γιατι όχι, να ακολουθησουμε.
Μην μας πεις "Ενας αλλος κοσμος ειναι εφικτός"!!! Μεγαλώσαμε πιά, σε λιγο θα πάμε πρωτη δημοτικου!!


Reply · Like

· 13 ώρες πριν
.













Dimitris Hoodakis · Top Commenter

Σκεφτείτε πρώτα ποιές είναι οι πραγματικές ανάγκες μιας κοινωνίας τις οποίες καλείτε ένα οικονομικό σύστημα να καλείψει... και μετά ξεκινήστε να διαβάζετε http://en.wikipedia.org/​wiki/Economic_system Αναρωτηθήκατε ποτέ για παράδειγμα τι πραγματικό όφελος έχει ένας χρηματιστής ή ενας τραπεζίτης ή ολόκληρη η τράπεζα σαν οργανισμός στην κοινωνία; παράγει κάτι; ή αντίστοιχα η βιομηχανία της διαφίμισης προσφέρει κάτι σε μια κοινωνία; ή μήπως τα έχουμε απλώς για άλλους σκοπούς; Επίσης γιατί συνεχίζουμε να μιλάμε για κεντρικά σχεδιαζόμενα οικονομικά μοντέλα (καπιταλισμός-σοσιαλισμός κλπ) μήπως θα έπρεπε να δούμε τοπικά οικονομικά μοντέλα με τοπικά νομίσματα; Δεν υπάρχει 1 καλό μοντέλο... ή και ένα που είναι καλό για έναν τόπο μπορεί να μην κάνει κάπου αλλού... Επίσης γιατί κάποιο θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί κάπου για να το αποδεχτούμε; γιατί να μην δοκιμάσουμε εμείς κάτι; ένα ή και πολλα μαζί! Αφού λοιπόν μεγαλώσαμε, ας διαβάσουμε και ας αποφασίσουμε και ας μην περιμένουμε κανένα δήθεν ηγέτη να μας πει τι πρέπει ή τι δεν πρέπει να κάνουμε... "γίνε η αλλαγή που θες να δεις στο κόσμο"


Reply · Like

· 2 ώρες πριν













Lakis Lakakis · Κορυφαίος σχολιαστής · Ζητιάνος στην εταιρεία Γωνία

Τελευταία και με δεδομένο την δημοσκοπική άνοδο των κομμάτων της αριστεράς ακούγονται αρκετές φωνές για την ενότητα της αριστεράς.
Κατά αρχή νομίζω ότι θα έπρεπε να να ξεκινήσουμε με τα εξείς απλά ερωτήματα: Τι είναι αριστερά; Είναι όλα αυτά τα κόμματα αριστερά;
Έστω λοιπόν ότι όλα αυτά τα κόμματα φτιάχνουν ένα ενιαίο πόλο. Μπορεί αυτό από μόνο του να φέρει κάτι καλύτερο από το υπάρχον πολιτικό σύστημα;
Έχουμε λοιπόν τον Τσίπρα να ζητάει ενότητα της αριστεράς και ταυτόχρονα να έχουν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλαβάνος, ο Κουβέλης ακόμα και ο Γλέζος!
Όταν δεν μπορείς να κρατήσεις τους δικούς σου τότε τι ενότητα θέλεις;
Άλλο ένα χαρακτηριστικό είναι ότι η αριστερά όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην αντιπολίτευση. Ξέρει πολύ καλά να διοργανώνει πορείες, να μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζόμενων, να αντιδρά σε οποιοδήποτε καπιταλιστικό εκσυγχρονισμό αλλά ποτέ δεν μπήκε στο κόπο να μετέχει σε κυβερνητικές συνεργασίες και να έχει κυβερνητικές προτάσεις.
Η ενότητα που θα την οδηγούσε σε κυβερνητικές ευθύνες την φοβίζει και είναι εντελώς απροετοίμαστη για τέτοιο ενδεχόμενο.
Όλοι αυτοί λοιπόν που πιστεύουν ότι η ενότητα της αριστεράς είναι εφικτή και μπορεί να φέρει κάτι καλύτερο είναι απλά εκτός τόπου και χρόνου.


Απάντηση · Μου αρέσει!

· Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · Χθες στις 11:13 π.μ.




Panos Steiakakis · Athens, Greece

τώρα εμένα γιατί υτό το κείμανο μου φωτογραφίζει τον Δημήτρη Καζάκη και το ΕΠΑΜ;


Απάντηση · Μου αρέσει!

· Να παρακολουθώ τη δημοσίευση · 10 ώρες πριν
από το http://tvxs.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου