Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

''Φωτιά'' άναψε το βέτο Ρωσίας-Κίνας για Συρία

«ΨΥΧΡΟΠΟΛΕΜΙΚΟ» ΚΛΙΜΑ
«Φωτιά» άναψε το βέτο Ρωσίας - Κίνας για Συρία

Το Κρεμλίνο τορπίλισε στον ΟΗΕ το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου ως «μη ισορροπημένο». Για «παρωδία» έκανε λόγο η Χίλαρι Κλίντον
Ενα κοριτσάκι από τη Συρία που ζει στο Κουβέιτ διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία της Δαμασκού κατά των εγκλημάτων του καθεστώτος Ασαντ
Ενα κοριτσάκι από τη Συρία που ζει στο Κουβέιτ διαδηλώνει έξω από την πρεσβεία της Δαμασκού κατά των εγκλημάτων του καθεστώτος Ασαντ

Κλίμα πόλωσης και «ψυχροπολεμικού» διχασμού επικρατεί στη διεθνή διπλωματική σκακιέρα μετά την απόφαση Ρώσων και Κινέζων να μπλοκάρουν με βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το σχέδιο του Αραβικού Συνδέσμου για την εκτόνωση της πολύνεκρης κρίσης που ταλανίζει τους τελευταίους 13 μήνες τη Συρία.
ΣΥΡΙΑ 05/02 ΒΡΑΔΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ

Αν και εν μέρει αναμενόμενο, το εν λόγω βέτο (το δεύτερο των τελευταίων τεσσάρων μηνών) ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων σε Δύση, Τουρκία και Αραβικό Κόσμο, ενώ πλέον οι δύο αντίπαλοι πόλοι (Γαλλία-ΗΠΑ εναντίον Ρωσίας) παρουσιάζονται έτοιμοι να παραμερίσουν τον ΟΗΕ και να λάβουν ο καθένας τις δικές του πρωτοβουλίες για έξοδο από την κρίση.

Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως το σχέδιο που μπλοκαρίστηκε είχε αναθεωρηθεί ακριβώς για να μπορέσει να αποσπάσει την έγκριση της Μόσχας (είχαν αφαιρεθεί από αυτό οι όποιες αναφορές θα μπορούσαν να ανοίξουν τον δρόμο για την επιβολή εμπάργκο όπλων σε βάρος της Δαμασκού ή για μια δυτική στρατιωτική επέμβαση στη χώρα).

Παρ' όλα αυτά, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Δύσης, το Κρεμλίνο τελικώς έθεσε βέτο καταγγέλλοντας το σχέδιο ως «μη ισορροπημένο» (υποστηρίζοντας πως αυτό στρέφεται ενάντια μόνο στο καθεστώς και όχι στους ενόπλους «εξτρεμιστές» αντάρτες). Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω πλάνο προβλέπει την παραχώρηση της εξουσίας από τον Ασαντ και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Οπως ήταν αναμενόμενο, το σινορωσικό βέτο ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.

Αντιδράσεις
Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χ. Κλίντον, μίλησε για «παρωδία» και ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Α. Νταβούτογλου, για «ψυχροπολεμικές πρακτικές», ενώ ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, δήλωσε «απογοητευμένος» και ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Αλέν Ζιπέ, (επαναλαμβάνοντας λόγια του Σαρκοζί) δεσμεύθηκε πως πρόκειται να υπάρξει νέα, μεγαλύτερη συσπείρωση των φίλων του συριακού λαού γύρω από τον Αραβικό Σύνδεσμο και να ενταθούν οι διεθνείς πρωτοβουλίες στήριξης της συριακής αντιπολίτευσης «στον δίκαιο αγώνα της για ελευθερία και δημοκρατία».

Ακτιβιστές καταγγέλλουν το καθεστώς Ασαντ
300 νεκροί μέσα σε δύο ημέρες

Ενώ στα γραφεία του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τα 15 μέλη του Σ.Α. διαφωνούσαν για το «φάρμακο», πίσω στη Συρία η «ασθένεια» έπαιρνε τραγικές διαστάσεις. Συγκεκριμένα, ακτιβιστές καταγγέλλουν πως μέσα σε δύο ημέρες (Παρασκευή και Σάββατο) περίπου 300 άνθρωποι έπεσαν νεκροί από τα πυρά των δυνάμεων του καθεστώτος στην πόλη Χομς (κατηγορία την οποία ωστόσο αρνούνται οι συριακές Αρχές), ενώ πολύνεκρες συγκρούσεις με δεκάδες θύματα έλαβαν χώρα το Σαββατοκύριακο και σε άλλες πόλεις (Ντεράα, Χάμα, κ.ά.).

Αντιδρώντας στο νέο αιματοκύλισμα, ο πρωθυπουργός της Τυνησίας, Χ. Τζεμπάλι, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με τη Δαμασκό και απέλασε τον Σύρο πρεσβευτή από την Τύνιδα. Περίπου την ίδια ώρα, οι πρεσβείες της Συρίας σε Ελλάδα, Γερμανία, Βρετανία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Λιβύη και Αίγυπτο γίνονταν στόχος διαδηλωτών, οι οποίοι μάλιστα αποπειράθηκαν να εισβάλουν στα κτίρια και προκάλεσαν υλικές καταστροφές. Ακριβώς μέσα σε αυτό το έκρυθμο κλίμα, αναμένεται να μεταβεί αύριο στη Δαμασκό ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, με στόχο την ταχεία υλοποίηση των «απαραίτητων δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ
gskafidas@pegasus.gr
www.ethnos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου