Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές του Θεόδωρου Μπατρακούλη



Οι κρίσιμες Ευρωεκλογές και η γεωπολιτική συγκυρία
        Οι τριπλές στην Ελλάδα εκλογές - δημοτικές-περιφερειακές της 18ης Μαίου, επαναληπτικές όπου χρειαζόταν και εκλογές για την ανάδειξη εθνικών εκπροσώπων στο Ευρωκοινοβούλιο της 25ης Μαίου - έχουν εξαιρετικά κρίσιμο χαρακτήρα. Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι αναμφισβήτητα οι ευρωεκλογές για την Ελλάδα, τέσσερα χρόνια μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς Μνημονίων και ληστρικών Δανειακών Συμβάσεων που την μετέτρεψαν σε αποικία χρέους της γερμανοκρατούμενης Ευρωπαϊκής δήθεν Ενωσης. Η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας-ΠΑΣΟΚ χάραζε δήθεν κόκκινες γραμμές στις απαιτήσεις της τρόικας των δανειστών. Τα δύο κόμματα που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας για σχεδόν τέσσερες δεκαετίες συμπλέουν, παρά την δυσαρέσκεια για την κυβερνητική συνεργασία που εκφράζουν οι δηλώσεις ορισμένων στελεχών τους. Όμως, οι δύο άσπονδοι αντίπαλοι-συνεταίροι της μεταπολίτευσης, που κάποτε εκπροσωπούσαν το 80% τουλάχιστον του ελληνικού λαού, απειλούν να συμπαρασύρουν στην εξαθλίωση την ελληνική κοινωνία και σε εθνικές περιπέτειες και υποταγή τη χώρα και τον Ελληνισμό.
        Οι ευρωεκλογές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και για την πορεία της Ευρώπης. Οι ευρωπαίοι πολίτες καλούνταν να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωκοινοβούλιο τα επόμενα πενταετία. Η ψηφοφορία στα περισσότερα κράτη (20) θα διεξαχθεί στις 25 Μαίου. Στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης επικρατούν τάσεις ευρωσκεπτικισμού και ενίσχυσης ακροδεξιών-λαϊκιστικών δυνάμεων. Η άνοδος μιάς λαϊκιστικής ακροδεξιάς αφορά στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και σε σχεδόν ταυτόσημες αναλογίες: Με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως η Γερμανία, τα λαϊκιστικά ή εθνικολαϊκιστικά κόμματα παίρνουν πάνω από το 20% των ψήφων στις γενικές εκλογές. Μετά τις ευρωεκλογές θα μπορούσαν να γίνουν η τρίτη πολιτική δύναμη στην ήπειρο. Στη Βρετανία, για το ευρωσκεπτικιστικό νεοφιλελεύθερο-συντηρητικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν 30%, διαγκωνιζόμενο με τους Εργατικούς. Στη Γαλλία, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν φερόταν να διεκδικεί την πρώτη θέση παίρνοντας 24%. Ο σοσιαλιστής πρόεδρος Φρανσουά Ολλάντ ήταν αντιμέτωπος με το φάσμα μιάς πανωλεθρίας. Στη Δανία η τελευταία δημοσκόπηση εμφάνιζε πρώτο το κύριο ακροδεξιό κόμμα, το Λαϊκό Κόμμα της Δανίας, με 25 % των ψήφων και με πιθανούς τρεις ευρωβουλευτές. Ως δεύτερη δύναμη φερόταν να είναι το Venstre, κύριο Φιλελεύθερο Κόμμα με 22% και τρεις έδρες. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα του πρωθυπουργού Χέλλε Τόρνινγκ-Σμίτ φερόταν τρίτο με 21% και τρεις έδρες. Το Λαϊκό Κίνημα κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αριστερό κίνημα που συνδέεται με το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς (EL), αναμενόταν, με 8%, να εκλέξει έναν ευρωβουλευτή. Το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα - ομάδα Ευρωπαίων Πρασίνων - και το Συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα - Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (PPE) - φέρονταν να σημειώνουν 7 % και να παίρνουν μία έδρα το καθένα, ενώ το κόμμα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - ομάδα Συμμαχία Φιλελευθέρων-Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE) - με 6% μία έδρα.
     Στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο που είναι γνωστός και ως Eυρασία εμφανίζονται καταστάσεις που έχουν ορισμένες αναλογίες με την πραγματικότητα των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα ή και παλαιότερων. Στα Βαλκάνια παρουσιάζεται μια τροποποιημένη εκδοχή της γερμανοτουρκικής συμμαχίας που καθόρισε τις εξελίξεις πριν από περίπου έναν αιώνα. Η Ουάσιγκτον επέλεξε να υποστηρίξει την εξέλιξη προς αυτήν την κατεύθυνση, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο δίνεται ώθηση στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό της. Με τη συμμαχία της Γερμανίας και της Τουρκίας εμποδίζεται η προσέγγιση της Γερμανίας με την Ρωσία. Παράλληλα διαμορφώνονται και ορισμένοι όροι για άρση της ρήξης που είχε σημειωθεί ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Θόδωρος Μπατρακούλης
Δρ Γεωπολιτικής
batrakoulis.th@dsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου