Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι τον υπονομεύουν οι «άθεοι Αλεβίτες»


2/5/14

Ο Ερντογάν καταγγέλλει ότι τον υπονομεύουν οι «άθεοι Αλεβίτες»

Νέος στόχος μετά την επίθεση εναντίον του γερμανού προέδρου
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Ομάδες Αλεβιτών της Τουρκίας αντέδρασαν εναντίον του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω των υποτιμητικών σχολίων που εξαπέλυσε εναντίον τους κατά την πρόσφατη επίσκεψη του προέδρου της Γερμανίας Γιόακιμ Γκάουκ στην Άγκυρα. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε σε «μια ομάδα άθεων Αλεβιτών που είναι υπεύθυνη για την παραπληροφόρηση και τη κακή γνώμη που έχει ο Γερμανός πρόεδρος για την Τουρκία». Ο Γκάουκ, ο οποίος επισκέφθηκε επίσημα την Τουρκία και είχε συνομιλίες με την πολιτική ηγεσία και πανεπιστημιακούς, άσκησε κριτική στην τουρκική κυβέρνηση για τις παρεμβάσεις της στη δικαιοσύνη και την ελευθερία του Τύπου.

«Ο πρόεδρος παραπληροφορείται από άθεους Αλεβίτες σχετικά με το τι συμβαίνει στη Τουρκία», ήταν το σχόλιο του ισλαμιστή πρωθυπουργού, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά που είχε ήδη ανάψει. Ο Ερντογάν αναφερόταν ειδικότερα σε μια κατηγόρια πολιτικά προοδευτικών Αλεβιτών, τους επονομαζόμενους «Αλεβίτες δίχως Αλί», που αποτελούνται κυρίως από άθεους Αλεβίτες.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλεβιτών της Ομοσπονδιακής Γερμανίας, Χουσεΐν Ματ μιλώντας σε τούρκικα ΜΜΕ είπε πως «ο πρωθυπουργός επιχειρεί να διχάσει τον πληθυσμό των Αλεβιτών αποκαλώντας τον «άθεο». Έχουμε συναντηθεί με τον κ. Γκάουκ και του έχουμε εξηγήσει διεξοδικά όλες τις παραμέτρους της θρησκείας μας».

«Αυτή η εκτός τόπου και χρόνου τοποθέτηση του κ. Ερντογάν δεν είναι κάτι καινούργιο για μας. Δεν μπορούμε πλέον να τον πάρουμε καν στα σοβαρά. Δεν είναι σε θέση να κάνει σχόλια για τους "Αλεβίτες δίχως Αλί". Όντως, ενδέχεται να υπάρχουν κάποιοι άθεοι Αλεβίτες, αλλά ο πρωθυπουργός πρέπει να σεβαστεί ακόμη κι αυτούς», ήταν η αντίδραση του Σελαχατίν Οζέλ, προέδρου της Τούρκικης Ομοσπονδίας Αλεβιτών.  Οι Αλεβίτες (εκδοχή του σιιτικού δόγματος) στην Τουρκία υπολογίζονται γύρω στα 25 εκατομμύρια.
 
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου