Πέμπτη 22 Μαΐου 2014

NYT: Οι… απρόβλεπτες ελληνικές εκλογές προβληματίζουν την Ευρώπη


NYT: Οι… απρόβλεπτες ελληνικές εκλογές προβληματίζουν την Ευρώπη

NYT: Οι… απρόβλεπτες ελληνικές εκλογές προβληματίζουν την Ευρώπη
«Στην Ελλάδα, οι εκλογές έχουν γίνει de facto δημοψήφισμα για τον κυβερνητικό συνασπισμό και
ένα τεστ για το αν οι πολίτες ενστερνίζονται την άποψη της κυβέρνησης για ανάκαμψη της οικονομίας. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ βρίσκονται πολύ κοντά» σημειώνουν σε ρεπορτάζ για την Ελλάδα και το αποτέλεσμα των εκλογών οι New York Times.
Ο δημοσιογράφος Jim Yardley αναφέρει ότι «αυτή τη φορά δεν υπάρχουν προβλέψεις για καταστροφή, δεν υπάρχει αγωνία στην Ουάσινγκτον, ή στο Βερολίνο, για το ενδεχόμενο, οι εκλογές στην Ελλάδα να ανατρέψουν την ευρωπαϊκή οικονομική τάξη, όπως ήταν το κλίμα το 2012, όταν η μοίρα του ευρώ έμοιαζε να εξαρτάται από τα καπρίτσια των θυμωμένων Ελλήνων ψηφοφόρων, που όμως τελικά ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ευρωζώνη.
Ο J.Yardley γράφει πως «ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, αναδεικνύει και πάλι τις ευρωεκλογές ως δημοψήφισμα για το μνημόνιο. Ο κ. Τσίπρας είναι υποψήφιος για το αξίωμα του προέδρου της Ευρ. Επιτροπής, αν και οι αναλυτές εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να κερδίσει, αλλά αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ένα αριστερό, πανευρωπαϊκό κίνημα κατά της λιτότητας. Πραγματικός στόχος του είναι να κερδίσει στην Ελλάδα, ισχυριζόμενος ότι η νίκη του θα είναι ψήφος αποδοκιμασίας για την κυβέρνηση και τη ΝΔ».
Ωστόσο, ο αρθρογράφος σημειώνει πως «το αποτέλεσμα των εκλογών είναι απρόβλεπτο εξαιτίας της πληθώρας κομμάτων, που εκφράζουν εκ διαμέτρου αντίθετες λαϊκιστικές πολιτικές. Μετά από μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ, το Ποτάμι έχει φτάσει στο ανώτατο όριό του στις δημοσκοπήσεις. Ωστόσο ο κ. Θεοδωράκης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη μεγάλη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης προς τα παραδοσιακά κόμματα» και καταλήγει: «Περισσότερο απρόβλεπτη είναι η Χρυσή Αυγή, ακροδεξιό κόμμα με αντιμεταναστευτική και νεοφασιστική ιδεολογία», που «επωφελήθηκε από την οργή για την οικονομική κατάρρευση της χώρας» καταλαμβάνοντας, στις δημοσκοπήσεις, την τρίτη θέση στην προτίμηση των ψηφοφόρων.

Πηγή: http://www.tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου