Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

Ομπάμα - Μέρκελ: Μαζί για την Ουκρανία και απέναντι στη Ρωσία

Ομπάμα - Μέρκελ: Μαζί για την Ουκρανία και απέναντι στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ στηρίζει την στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου - «Αναπόφευκτες» χαρακτήρισε περαιτέρω κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος
 Ομπάμα - Μέρκελ: Μαζί για την Ουκρανία και απέναντι στη Ρωσία
Πηγή: AP Photo/Jerry Lampen

4
εκτύπωση 
 
Προειδοποίηση πως Ρωσία θα καταβάλλει τίμημα για τη στάση της στις εξελίξεις στην ανατολική Ουκρανία απευθύνουν Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ από τον Λευκό Οίκο, δηλώνοντας έτοιμοι για την επιβολή περαιτέρω κυρώσεων στον τομέα της οικονομίας εάν παραταθεί η κρίση στην πρώην σοβιετική δημοκρατία. Στηρίζει ο Ομπάμα τη στρατιωτική επιχείρηση του Κιέβου, ζητώντας από κοινού με την Γερμανίδα καγκελάριο την απόσυρση των φιλορώσων που δεν είναι «ειρηνικοί διαδηλωτές»...

Στην κοινή συνέντευξη που παραχώρησαν κατόπιν της συνάντησής τους στον Λευκό Οίκο, οι Μπαράκ Ομπάμα και Άνγκελα Μέρκελ κατέδειξαν την «αξιοσημείωτη ενότητα» ΗΠΑ-Ευρώπης έναντι των εξελίξεων στην Ουκρανία, λέγοντας αμφότεροι πως είναι έτοιμοι για τη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εφόσον δεν υπάρξουν βήματα αποκλιμάκωσης.

«Αναπόφευκτες» χαρακτήρισε περαιτέρω κυρώσεις η Γερμανίδα καγκελάριος εάν η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί, με τον Μπαράκ Ομπάμα να συμπληρώνει πως εάν η Μόσχα επιχειρήσει να υπονομεύσει τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Ουκρανία θα υπάρχει έτοιμο πακέτο κυρώσεων που θα επηρεάσει περαιτέρω την ανάπτυξη και την οικονομία της Ρωσίας -αλλά ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να τεθεί σε ισχύ.

Έχοντας την Άνγκελα Μέρκελ στο πλευρό του, ο Ομπάμα κάλεσε τη Μόσχα να χρησιμοποιήσει την επιρροή της για την αποχώρηση των ένοπλων ομάδων που δρουν στην ανατολική Ουκρανία, τονίζοντας επίσης πως η Ρωσία πρέπει να εργαστεί για την απελευθέρωση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ, των οποίων τη μεταχείριση χαρακτήρισε επαίσχυντη.

Η κλιμάκωση της βίας στην ανατολική Ουκρανία καθιστά σαφές παγκοσμίως ότι οι φιλορώσοι «δεν είναι ειρηνικοί διαδηλωτές», επισήμανε ο Ομπάμα προσφέροντας εκ νέου στήριξη στη μεταβατική ουκρανική κυβέρνηση, κατά την πρώτη ημέρα διεξαγωγής της επιχείρησης κατά αυτονομιστών που καταλαμβάνουν κυβερνητικά κτίρια στις ανατολικές περιοχές της χώρας.

Το Κίεβο κινείται «για την αποκατάσταση της τάξης» υπογράμμισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ -την ίδια στιγμή που το Κρεμλίνο υποστηρίζει πως η στρατιωτική επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων τορπίλισε τη συμφωνία της Γενεύης για την αποκλιμάκωση της κρίσης.

Η Ρωσία δεν έχει προχωρήσει σε βήματα εφαρμογής της συμφωνίας της Γενεύης, είναι η απάντηση που δίνει από τις ΗΠΑ στο Κρεμλίνο η Γερμανίδα καγκελάριος τονίζοντας πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να προσέλθουν σε έκτακτη σύνοδο για την Ουκρανία.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο Μπαράκ Ομπάμα αναγνώρισε επίσης πως ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι πιο ευάλωτες έναντι ρωσικών αντιποίνων με «όπλο» το φυσικό αέριο. Επισήμανε όμως πως η ενεργειακή προμήθεια της Ευρώπης από τη Ρωσία συνεχίστηκε στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, χαρακτηρίζοντας «μη ρεαλιστική» τη σκέψη ότι θα κλείσει η στρόφιγγα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Οι ηγέτες Ηνωμένων Πολιτειών και Γερμανίας επαναβεβαίωσαν επίσης τη δέσμευσή τους για την ολοκλήρωση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-ΕΕ, με την Άνγκελα Μέρκελ να δηλώνει πως η συμφωνία θα βοηθήσει την Ευρώπη με τα ενεργειακά της ζητήματα. «Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να οδηγηθούμε γρήγορα στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» επισήμανε.

Η καγκελάριος δήλωσε αργότερα από την Ουάσινγκτον ότι ΕΕ και ΗΠΑ πρέπει να βρουν ένα μείγμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας έτσι ώστε καμία ευρωπαϊκή χώρα να μην δεχτεί μεμονωμένα το βάρος του αντικτύπου.

Η ουκρανική κρίση στο επίκεντρο της συνάντησης Μέρκελ-Λαγκάρντ

Οι επιπτώσεις της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία σε Ευρωζώνη και Ρωσία αναμένεται να εξετασθούν την Παρασκευή και στη συνάντηση της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ με τη Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η Ελλάδα δεν θα είναι στην ατζέντα της συζήτησης.

Την Πέμπτη το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε ότι το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της Ουκρανίας, ύψους 17 δισ. δολαρίων, θα τροποποιηθεί σε περίπτωση που απολεσθεί ο έλεγχος του ανατολικού τμήματος της χώρας.
Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι επαρχίες της ανατολικής Ουκρανίας (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χαρκίβ) αντιπροσωπεύουν πάνω από το 21% του ΑΕΠ της χώρας και το 30% της βιομηχανικής παραγωγής της και σε περίπτωση εκτεταμένων συγκρούσεων η οικονομική και η δημοσιονομική κατάσταση της χώρας ενδέχεται να επιδεινωθεί πολύ περισσότερο από ό,τι προβλέπεται και ενδέχεται να βλάψει σημαντικά τις επενδυτικές προοπτικές.
Σε περίπτωση κλιμάκωσης της έντασης το ΔΝΤ εκτιμά ότι ενδέχεται να καταστεί απαραίτητη μια «αύξηση» της οικονομικής βοήθειας η οποία χορηγείται στην Ουκρανία. Υπενθυμίζεται πως το δάνειο των 17 δισ. δολαρίων, που χορηγείται με αντάλλαγμα δραστικά μέτρα εξοικονόμησης δημοσίων πόρων, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας ύψους 27 δισ. δολαρίων το οποίο έχει υποσχεθεί να χορηγήσει στο Κίεβο η διεθνής κοινότητα.
Αλλά ανησυχίες εκφράζονται και για την οικονομία της Ρωσίας. Το ΔΝΤ θεωρεί πως η ρωσική οικονομία αναμένεται να εμφανίσει οικονομική ανάπτυξη 0,2% φέτος, έναντι αρχικής εκτίμησης για ανάπτυξη 1,3%.
Το Ταμείο υπογραμμίζει πως η συνέχιση της διαμάχης θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κυρώσεις και σε επιδείνωση της εμπιστοσύνης που θα μπορούσε με τη σειρά της να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των επενδύσεων προς τη Ρωσία.
Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου