Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

Κυπριακή ΑΟΖ: Aρχίζουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις των ENI/COGAS και NOBLE

2/4/14

Κυπριακή ΑΟΖ: Aρχίζουν οι ερευνητικές γεωτρήσεις των ENI/COGAS και NOBLE

Η Κυβέρνηση προσπαθεί να επισπεύσει τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στην Κυπριακή ΑΟΖ και ευελπιστεί σύντομα να υπάρχουν θετικά αποτελέσματα, ανέφερε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ότι οι προοπτικές είναι ενθαρρυντικές αλλά χρειάζεται υπομονή.
Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ.Λακκοτρύπης ανέφερε πως εντός του 2014 οι εταιρείες ENI/COGAS και NOBLE θα ξεκινήσουν ερευνητικές γεωτρήσεις στα τεμάχια που τους έχουν αδειοδοτηθεί, ενώ θα ακολουθήσει μέσα στο 2015 και η TOTAL.

Ο Υπουργός διευκρίνισε πως, όσον αφορά τη NOBLE, "θα γίνει ακόμα μια ερευνητική γεώτρηση για άλλο δυνητικό κοίτασμα",  πέραν του κοιτάσματος της "Αφροδίτης".

"Προσπαθούμε τώρα να επισπεύσουμε τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη και ευελπιστούμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας σύντομα, ούτως ώστε να γίνουν πιο γρήγορα οι έρευνες για περισσότερα κοιτάσματα φυσικού αερίου", ανέφερε.

 Ταυτόχρονα, συνέχισε, η κυβέρνηση προχωρεί με τις διαπραγματεύσεις για το τερματικό υγροποίησης και ευελπιστεί ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρχει πρόοδος στις διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Λακκοτρύπης είπε πως "αυτή τη στιγμή είμαστε σε διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του τεμαχίου 12, της οποίας ηγείται η εταιρεία Noble. Οπόταν ουσιαστικά θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό που λέμε "συμφωνία έργου", που είναι βασικά οι όροι οι οποίοι θα διέπουν αυτή τη λειτουργία του τερματικού".

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε, παράλληλα, πως δεν θα πρέπει να υπάρχει απογοήτευση, γιατί αυτές οι έρευνες και η προσπάθεια εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου θέλει χρόνο.

" Δεν είναι όπως το πετρέλαιο που μπορεί κάποιος να το εκμεταλλευθεί σχεδόν άμεσα. Το φυσικό αέριο χρειάζεται υποδομές και υπομονή, γιατί  μιλάμε για έρευνες σε μεγάλα εστιακά βάθη, πέραν των 5,5 χιλιάδων μέτρων", είπε και σημείωσε πως "οι προοπτικές είναι πολύ ενθαρρυντικές αλλά θέλουμε χρόνο".
sigmalive/ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου