Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς την Δύση: κλιμακώνετε άσκοπα την ένταση - αν δεν συνεργαστείτε σύντομα, το χάος θα επικρατήσει!

Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς την Δύση: κλιμακώνετε άσκοπα την ένταση

Αυστηρή προειδοποίηση Λαβρόφ προς την Δύση: κλιμακώνετε άσκοπα την ένταση - αν δεν συνεργαστείτε σύντομα, το χάος θα επικρατήσει!

Δεν αποσταθεροποιεί η Ρωσία την Ουκρανία
του Σεργκέι Λαβρόφ
[Πηγή: The Guardian, 08/04/2014]
Η βαθιά και διάχυτη κρίση στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρή ανησυχία στην Ρωσία. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά τη θέση μιας χώρας που απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις πριν από 20 χρόνια και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σύνθετα προβλήματα στην οικοδόμηση ενός κυρίαρχου κράτους. Ένα από αυτά είναι η αναζήτηση λεπτών ισορροπιών μεταξύ των διαφόρων περιφερειών της, οι πληθυσμοί των οποίων έχουν διαφορετικές ιστορικές και πολιτισμικές ρίζες, μιλούν διαφορετικές γλώσσες και βλέπουν διαφορετικά το παρελθόν και το παρόν τους, καθώς και την μελλοντική θέση της χώρας τους στον κόσμο.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ρόλος των εξωτερικών δυνάμεων θα έπρεπε να είναι να βοηθήσουν τους Ουκρανούς να προστατεύσουν τα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης και της ανάπτυξης, που είναι ακόμη εύθραυστα. Η Ρωσία έχει κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα για την υποστήριξη του ανεξάρτητου ουκρανικού κράτους, όπως π.χ. με την επί πολλά χρόνια στήριξη της οικονομίας της Ουκρανίας με ενέργεια χαμηλού κόστους. Τον περασμένο Νοέμβριο, κατά την έναρξη της τρέχουσας κρίσης, στηρίξαμε την επιθυμία του Κιέβου για επείγουσες διαβουλεύσεις μεταξύ Ουκρανίας, Ρωσίας και Ε.Ε. προκειμένου να συζητηθεί η εναρμόνιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης. Οι Βρυξέλλες την απέρριψαν κατηγορηματικά. Η στάση αυτή αντανακλούσε την αντιπαραγωγική και επικίνδυνη γραμμή που τηρούν εδώ και καιρό η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ. Προσπαθούν να αναγκάσουν την Ουκρανία να κάνει μια επώδυνη επιλογή μεταξύ Ανατολής και Δύσης, επιδεινώνοντας περισσότερο τις εσωτερικές διαφορές.
Παρά τις ιδιαιτερότητες της Ουκρανίας, προσέφεραν μαζική υποστήριξη σε πολιτικά κινήματα που προωθούσαν την δυτική επιρροή, και αυτό έγινε σε άμεση παραβίαση του συντάγματος της χώρας. Αυτό συνέβη το 2004, όταν ο πρόεδρος Βίκτωρ Γιούσενκο κέρδισε έναν αντισυνταγματικό τρίτο γύρο των εκλογών που έγιναν υπό την πίεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τώρα, η εξουσία στο Κίεβο κατελήφθη αντιδημοκρατικά, μέσα από βίαιες διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν με την άμεση συμμετοχή υπουργών και άλλων αξιωματούχων από τις ΗΠΑ και από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ισχυρισμοί ότι η Ρωσία έχει υπονομεύσει τις προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας με την ευρωπαϊκή ήπειρο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Αντιθέτως, η χώρα μας προωθεί σταθερά ένα σύστημα ισότιμης και ενιαίας ασφάλειας στην ευρωατλαντική περιοχή. Προτείναμε την υπογραφή μιας συνθήκης για το σκοπό αυτόν, και υποστηρίξαμε τη δημιουργία ενός κοινού οικονομικού και ανθρώπινου χώρου από τον Ατλαντικό έως τον Ειρηνικό, ο οποίος θα είναι ανοικτός και στις μετασοβιετικές χώρες.
Εν τω μεταξύ, οι δυτικές χώρες, παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις τους για το αντίθετο, έχουν πραγματοποιήσει διαδοχικές διευρύνσεις του ΝΑΤΟ, έχουν μετακινήσει προς ανατολάς την στρατιωτική υποδομή της συμμαχίας και έχουν αρχίσει να εφαρμόζουν τα σχέδιά τους για αντιπυραυλική άμυνα. Το πρόγραμμα «Ανατολική Συνεργασία» της Ε.Ε. έχει σχεδιαστεί για να δεσμεύσει σφιχτά τα λεγόμενα κράτη-στόχους, αποκλείοντας το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Ρωσία. Προσπάθειες από εκείνους που οργάνωσαν την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία και της νήσου Μαγιότ από τις Κομόρες να αμφισβητήσουν την ελεύθερη βούληση των κατοίκων της Κριμαίας δεν μπορούν να θεωρηθούν παρά ως δύο μέτρα και δύο σταθμά. Εξίσου ανησυχητικό είναι ότι κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν πως ο κύριος κίνδυνος για το μέλλον της Ουκρανίας είναι η εξάπλωση του χάους από εξτρεμιστές και νεοναζί.
Η Ρωσία κάνει ό,τι μπορεί για να σταθεροποιηθεί γρήγορα η κατάσταση στην Ουκρανία. Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί με τα παρακάτω, μεταξύ άλλων, βήματα: πραγματική συνταγματική μεταρρύθμιση, η οποία θα κατοχυρώνει τα νόμιμα δικαιώματα όλων των ουκρανικών περιοχών και θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των νοτιοανατολικών περιοχών να καθιερωθεί η Ρωσική γλώσσα ως δεύτερη επίσημη γλώσσα του κράτους· σταθερές εγγυήσεις για το αδέσμευτο του καθεστώτος της Ουκρανίας που θα κατοχυρώνεται από τη νομοθεσία της, εξασφαλίζοντας έτσι τον ρόλο της ως συνδετικού κρίκου σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας· και επείγοντα μέτρα για να σταματήσει η δραστηριότητα των παράνομων ένοπλων σχηματισμών του Δεξιού Τομέα και άλλων ακραίων εθνικιστικών ομάδων.
Εμείς δεν επιβάλλουμε τίποτα σε κανέναν, απλά βλέπουμε ότι αν δεν γίνουν αυτά, η Ουκρανία θα συνεχίσει να βυθίζεται στην κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες. Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την διεθνή κοινότητα για να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Υποστηρίζουμε την έκκληση των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Πολωνίας να εφαρμόσουν τη συμφωνία της 21ης Φεβρουαρίου. Η πρότασή τους -να διεξαχθούν συνομιλίες Ρωσίας-Ε.Ε., με τη συμμετοχή της Ουκρανίας και άλλων χωρών της Ανατολικής Συνεργασίας για τις συνέπειες των συμφωνιών σύνδεσης με την Ε.Ε.- ανταποκρίνεται στην δική μας θέση.
Ο σημερινός κόσμος σήμερα δεν είναι ένα δημοτικό σχολείο, όπου οι δάσκαλοι βάζουν τιμωρίες κατά βούληση. Φιλοπόλεμες δηλώσεις, όπως αυτές που ακούστηκαν στην σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, την 1η Απριλίου, δεν συνάδουν με τις εκκλήσεις για αποκλιμάκωση. Η αποκλιμάκωση θα πρέπει να αρχίσει από την ρητορική. Είναι καιρός να σταματήσει η αδικαιολόγητη κλιμάκωση της έντασης και να επιστρέψουμε στην σοβαρή από κοινού προσπάθεια.


© 2014 Guardian News and Media Limited

Πηγή: PARTISAN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου