Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Υπόγειες μάχες επικράτησης στα κατεχόμενα – Η κόντρα Ναμί-Οζερσάι και η επάνοδος του Ταλάτ

Υπόγειες μάχες επικράτησης στα κατεχόμενα – Η κόντρα Ναμί-Οζερσάι και η επάνοδος του Ταλάτ
Υπόγειες μάχες επικράτησης στα κατεχόμενα – Η κόντρα Ναμί-Οζερσάι και η επάνοδος του Ταλάτ

Υπόγειες μάχες επικράτησης στα κατεχόμενα – Η κόντρα Ναμί-Οζερσάι και η επάνοδος του Ταλάτ

April 28, 2014
Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στα κατεχόμενα διαδραματίζεται παρασκηνιακά ένας αγώνας επιβίωσης και επιβολής ενόψει και των λεγόμενων προεδρικών εκλογών για την ηγεσία του ψευδοκράτους και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, που χρονικά τοποθετούνται το 2015.
Η μάχη αυτή του παρασκηνίου διεξάγεται σε δυο επίπεδα. Πρώτο, μεταξύ δυο εν δυνάμει υποψηφίων, του Οζντίλ Ναμί και του Κουντρέτ Οζερσάι. Δεύτερο, εσωκομματικά στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και στην προσπάθεια επανόδου του τέως κατοχικού ηγέτη, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ενεργό πολιτική ως υποψήφιος για την «προεδρία». Τούτο προδήλως ενοχλεί τον Οζντίλ Ναμί, που θεωρούσε μέχρι πρότινος δεδομένο ότι έχει έλθει η δική του σειρά και όχι τυχαία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Ταλάτ, σε πρόσφατη ομιλία του στον Δήμο Τσόρουμ της κεντρικής Τουρκίας, είπε πως μπορεί  να είναι υποψήφιος στις “προεδρικές εκλογές” του 2015 μπορεί και όχι, προσθέτοντας ότι αυτή δεν είναι μια απόφαση που θα τη λάβει μόνος του. Μια τοποθέτηση αρκούντως αποκαλυπτική των προθέσεων του.
Ο ανταγωνισμός μεταξύ του λεγόμενου υπουργού Εξωτερικών, Οζντίλ Ναμί και του Τουρκοκύπριου διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι, παρόλο που διαπιστώνεται και δημοσίως, εξελίσσεται κυρίως στο παρασκήνιο. Ο μεν Ναμί προέρχεται από το ΡΤΚ και έχει «κερδίσει» πολλούς από τους ξένους διπλωμάτες στη Λευκωσία, οι οποίοι θεωρούν πως θα είναι «μια καλή λύση στη μετά τον Έρογλου εποχή». Νέος με εμπειρίες ως διαπραγματευτής επί της εποχής Ταλάτ, διατηρεί καλές σχέσεις με την Άγκυρα, όχι όμως τόσο όσο ο Κουντρέτ Οζερσάι.
Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, είναι ουσιαστικά ο άνθρωπος με τον οποίο συνεννοείται η Άγκυρα για το Κυπριακό. Ακόμη κι όταν είναι παρόν ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, αυτός κάνει κουμάντο. Δεν είναι τυχαίο που όταν στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη τοποθετείται ο Έρογλου, αυτός αναλαμβάνει να μεταφράζει ενώ υπάρχει πρόσωπο επιφορτισμένο γι αυτό. Λέγει ο κατοχικός ηγέτης δυο κουβέντες, «μεταφράζει» δέκα ο Οζερσάι…
Ο Κουντρέτ Οζερσάι βρίσκεται σε συνεχή ανοικτή γραμμή με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και τους αρμόδιους διαχειριστές του Κυπριακού. Κοντολογίς είναι ο άνθρωπος τους στα κατεχόμενα και θα ευνοούσαν να αποτελέσει τη διάδοχη κατάσταση. Εκπέμποντας μια καλή εικόνα, ενός νέου σύγχρονου πολιτικού δεν διαφέρει πολύ ως προς τις θέσεις του με τον Ντερβίς Έρογλου. Η μάχη με τον Ναμί, εάν αυτός θα είναι απέναντι του στις ψευδοεκλογές, θα είναι σκληρή καθώς ουσιαστικά θα είναι μεταξύ δυο ανθρώπων της νέας γενιάς, που αναλαμβάνει την ηγεσία του κατοχικού καθεστώτος.
Η πιθανή επάνοδος του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο πολιτικό γίγνεσθαι με την ενδεχόμενη κάθοδο του στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές, δημιουργεί νέα δεδομένα και ανατροπές. Εν πρώτοις για να είναι υποψήφιος αυτό σημαίνει πως θα τεθεί εκτός παιχνιδιού ο Ναμί, που θεωρείται από το ΡΤΚ ένα ισχυρό χαρτί. Ο Ταλάτ εξακολουθεί να διατηρεί καλές σχέσεις με ξένους παράγοντες, αναπτύσσει επαφές και στις ελεύθερες περιοχές, πέραν από τις παραδοσιακές διακομματικές. Κοντολογίς προετοιμάζει το έδαφος. Γιατί θέλει να επανέλθει; Πέραν των προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών ( θεωρεί πως δεν έχει συνταξιοδοτηθεί), ο Ταλάτ εκτιμά πως αυτό που δεν πέτυχε συζητώντας και διαπραγματευόμενος με τον Δημήτρη Χριστόφια, θα το καταφέρει με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι δημοσίως δεν διαφαίνονται κόντρες και αντιπαραθέσεις, είναι κοινό μυστικό στα κατεχόμενα και στους διπλωματικούς κύκλους ότι υπογείως διεξάγονται μάχες επικράτησης. Αν και είναι μακρύς ο δρόμος προς τις ψευδοεκλογές, κάποια στιγμή το θέμα θα απασχολήσει πιο επισταμένα και την Άγκυρα, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.
Κλείνει ο κύκλος για Έρογλου;
Ο Ντερβίς Έρογλου δεν έχει τοποθετηθεί για τις επόμενες ψευδοεκλογές. Όλοι θεωρούν πως θα αποχωρήσει. Αυτό θέλει και η Άγκυρα και ο ξένος παράγοντας, ο οποίος τον θεωρεί εμπόδιο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Εάν τελικά αποχωρήσει, ουσιαστικά θα ολοκληρωθεί και ο κύκλος των παλιών πολιτικών στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, με την προϋπόθεση πως δεν θα είναι υποψήφιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Εν αναμονή, λοιπών,  των τελικών αποφάσεων του Ντερβίς Έρογλου.
Η Τουρκία αποφασίζει, στα κατεχόμενα εκτελούν - Ρητορικές οι διαφοροποιήσεις
Το ζητούμενο για την ελληνική πλευρά δεν είναι η εναλλαγή προσώπων, αλλά η διαφοροποίηση πολιτικών θέσεων. Υπάρχει ένα δεδομένο που ισχύει διαχρονικά. Η πολιτική στο Κυπριακό καθορίζεται στην Άγκυρα, τόσο στο επίπεδο της στρατηγικής όσο και της τακτικής. Οι σχεδιασμοί διαμορφώνονται στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, αφήνεται όμως στην τουρκοκυπριακή πλευρά να διαχειριστεί την εφαρμογή τους μέσα, πάντα,  σε καθορισμένα πλαίσια. Επί της ουσίας τίποτε δεν αλλάζει οτιδήποτε.
Πέραν της ρητορικής, Οζντίλ Ναμί και Κουντρέτ Οζερσάι δεν φαίνεται να έχουν διαφωνίες επί της ουσίας. Αυτό προκύπτει από τα όσα συζητούν με ξένους συνομιλητές τους. Διαπιστώνει κατά καιρούς κάποιες διαφοροποιήσεις και διαφορές, οι οποίες στην πορεία εξαφανίζονται. Αρχικά, στο θέμα της Αμμοχώστου, ο Κουντρέτ Οζερσάι άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο να συζητηθεί το θέμα «μαζί με άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Την ίδια ώρα, ο Οζντίλ Ναμί δήλωνε πως το θέμα της Αμμοχώστου θα μπορούσε μόνο να συζητηθεί στα πλαίσια της συνολικής συμφωνίας, παραπέμποντας στο εδαφικό. Μπορεί οι τοποθετήσεις αυτές να γίνονταν σε συνεννόηση, το αποτέλεσμα όμως είναι πως είχαν δημόσια διαφορετική άποψη.
Όσον αφορά τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αυτός έχει δοκιμαστεί σε διαπραγματεύσεις και είναι γνωστός και ο ρόλος που έπαιξε στο Μπούργερνστοκ, το Μάρτιο του 2004, που στάλθηκε εκεί ως εγκάθετος της Άγκυρας. Επειδή διαφημίζει συχνά-πυκνά τα όσα έχουν παραχθεί κατά τις συζητήσεις που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, υπενθυμίζεται πως πολλές φορές είχαν συγκρουστεί για θέσεις που ο τότε κατοχικός ηγέτης πρόβαλε. Θέσεις που ετοιμάζονταν στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ( το παραδέχθηκε αυτό ο Ταλάτ) και επιχειρούσε να τις σερβίρει στις συνομιλίες.
Πηγή: http://www.philenews.com, http://www.mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου