Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

Ο Πούτιν προσκαλεί τον Τσίπρα στη Μόσχα

29-04-2014

Ο Πούτιν προσκαλεί τον Τσίπρα στη Μόσχα

/ 1
Πρόσκληση στον Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τη Ρωσία απηύθυνε αιφνιδίως ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Η πρόσκληση προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά το πρώτο 15ήμερο του Μαΐου.
Το ταξίδι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει σε μια κρίσιμη διεθνή συγκυρία, δεδομένου του Ουκρανικού προβλήματος. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, πιθανώς με την πρόεδρο της Άνω Βουλής Βαλεντίνα Ματβιένκο και άλλους Ρώσους αξιωματούχους.
Το ραντεβού Τσίπρα -Λαβρόφ στη ρωσική πρωτεύουσα εκκρεμούσε εδώ και καιρό, φαίνεται όμως ότι η Μόσχα προτιμά να γίνει η νέα συνάντηση σε μια περίοδο, ιδιαίτερα ζωτική για τα ρωσικά συμφέροντα.
Κι αυτό γιατί ο Αλέξης Τσίπρας έχει εκφράσει τη θέση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν δύο μήνες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος για την Προεδρία της Κομισιόν, μιλώντας σε εκδήλωση της πολιτικής ομάδας της ευρωαριστεράς, είχε στηλιτεύσει τη στάση της Ε.Ε. στο ουκρανικό ζήτημα, λέγοντας:  «Η έκρηξη της βίας τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει τη χώρα στα πρόθυρα του εμφύλιου σπαραγμού. Η εξέλιξη αυτή απειλεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή. Η τυφλή βία δεν είναι λύση. Και είναι αδιανόητο εμμέσως να επικροτείται από τη πλευρά της ευρωπαϊκής ηγεσίας ως λύση… Το πολιτισμικό κεκτημένο της Ευρώπης είναι η δημοκρατία και η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών.
Και ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει το μέλλον της Ουκρανίας είναι ο ουκρανικός λαός. Κυρίαρχα και δημοκρατικά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρέπει να ρίξει λάδι στη φωτιά με την επιβολή κυρώσεων, αλλά να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της βίας και στην ειρηνική και δημοκρατική διευθέτηση», είχε συστήσει στις 20 Φεβρουαρίου ο Αλ. Τσίπρας.
Αντιθέτως, η συνάντηση που είχε τον περασμένο Οκτώβριο με τον Σ. Λαβρόφ, είχε πιο πολύ ελληνικό «χρώμα», με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να περιγράφει τη δραματική, όπως την είχε χαρακτηρίσει, κοινωνική κρίση που βιώνει ο ελληνικός λαός. Ενώ παρέθεσε τις θέσεις του για τα βαθιά και δομικά προβλήματα της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωπαϊκής αριστεράς για την έξοδο από την κρίση.
Την αξιοποίηση των τεραστίων δυνατοτήτων που ανοίγονται στη συνεργασία των δύο λαών και των δύο χωρών, είχε προτείνει από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ, με τις δυο πλευρές να ανταλλάσσουν τότε σκέψεις γύρω από τα θέματα συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροτικής οικονομίας, των επενδύσεων και της ανάπτυξης.

Πηγή: http://www.difernews.gr/

Από τον/την Newsroom

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου