Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Σημαντική εξέλιξη: Ενεργειακή συμφωνία Ιράν-Ρωσίας

Σημαντική εξέλιξη: Ενεργειακή συμφωνία Ιράν-Ρωσίας
Σημαντική εξέλιξη: Ενεργειακή συμφωνία Ιράν-Ρωσίας

Σημαντική εξέλιξη: Ενεργειακή συμφωνία Ιράν-Ρωσίας

April 29, 2014
Η στρατηγική της κυβέρνησης Obama για αντίποινα προς τη Ρωσία μέσω της επιβολής οικονομικών κυρώσεων αντιμετωπίζει από χθες νέα περιπλοκή, λόγω της πληροφορίας του ιρανικού πρακτορείου ειδήσεων για επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης Putin με το Ιράν στον ενεργειακό τομέα αξίας $8 έως $10 δις, επισημαίνει ο RickGladstone σε άρθρο του στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Russia and Iran Reported in Talks on Energy Deal Worth Billions» (σελ. Α12).
Η ενεργειακή αυτή συμφωνία είναι η δεύτερη σημαντικότερη οικονομική συνεργασία υπό διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο χωρών που ενδέχεται να αμβλύνει την αποτελεσματικότητα των οικονομικών κυρώσεων στο Ιράν. Στο πλαίσιο αυτής, όπως αναφέρει το ιρανικό Mehr News Agency, οι Ρώσοι θα εξάγουν περίπου 500 μεγαβάτ ηλεκτρισμού στο Ιράν και θα κατασκευάσουν νέες μονάδες παραγωγής θερμικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και δίκτυο μεταφοράς ενέργειας στη χώρα.
Σύμφωνα με την είδηση του Mehr, οι όροι της συμφωνίας συζητήθηκαν την περασμένη Κυριακή μεταξύ του Ιρανού Υπουργού Ενέργειας Hamid Chitchian και του Ρώσου ομολόγου του, Alexander Novak, ο οποίος βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι η κυβέρνηση Obama είχε εκφράσει παλαιότερα έντονη δυσαρέσκεια για υποτιθέμενη διαπραγμάτευση μεταξύ Ιράν και Ρωσίας αξίας περίπου $20 δις, στο πλαίσιο της οποίας οι Ιρανοί θα αντάλλασσαν  500.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως με ρωσικά αγαθά. Συγκεκριμένα, όπως είχαν τονίσει τότε Αμερικανοί αξιωματούχοι, ένας ανάλογος διακανονισμός θα παραβίαζε τις κυρώσεις προς το Ιράν.
Πηγή : http://mignatiou.com/
http://www.nytimes.com/2014/04/29/world/middleeast/russia-and-iran-in-talks-over-energy-deal.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου