Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2014

Ολάντ: Δημοψήφισμα στη Γαλλία για τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην Ε. Ε.

Ολάντ: Δημοψήφισμα στη Γαλλία για τυχόν ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
  • Τρίτη, Ιαν 28 2014
Διαβεβαιώσεις πως το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εγκριθεί με δημοψήφισμα στη Γαλλία έδωσε τη Δευτέρα ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη γείτονα χώρα, καλώντας μάλιστα την Άγκυρα να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων.
«Δε χρειάζεται να προσθέσω ότι ο γαλλικός λαός θα ερωτηθεί οπωσδήποτε», δήλωσε ο κ. Ολάντ από την Άγκυρα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιούλ.
Ο κ. Γκιουλ από την πλευρά του απάντησε ότι αναμένει ότι η Γαλλία δεν θα φέρει «πολιτικά εμπόδια» στη διαδικασία εισόδου της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Οι δηλώσεις του κ. Ολάντ έρχεται λίγες ημέρες μετά την επίσημη επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, αφότου τον Οκτώβριο η Ε.Ε. αποφάσισε να «ξεπαγώσει» ένα εκ των 35 κεφαλαίων που απαιτούνται για είσοδο στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.
Παράλληλα, ο γάλλος πρόεδρος απηύθυνε κάλεσμα στην Τουρκία να προχωρήσει στην «αποκατάσταση της μνήμης» όσον αφορά τις σφαγές εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915.
«Η αποκατάσταση της μνήμης είναι πάντα επώδυνη, όμως πρέπει να γίνει», εκτίμησε ο κ. Ολάντ.
Όταν μάλιστα ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ψηφιστεί νόμος στη Γαλλία που να ποινικοποιεί την άρνηση της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Ολάντ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «θα κάνει το σωστό και τίποτα άλλο».
«Δεν πρέπει να αναγκάζουμε τις επόμενες γενιές να ξαναζούν τα βάσανα που πέρασαν οι άνθρωποι 100 χρόνια πριν», απάντησε ο κ. Γκιούλ, ενώ πρόσθεσε ότι «πρέπει να αφήσουμε το θέμα στους ιστορικούς».
Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «σφαγή» πολλών εκατοντάδων χιλιάδων Αρμενίων το 1915-16 από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όμως απορρίπτει τον όρο γενοκτονία.

Πηγή : skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου