Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Ανάβρα Αλμυρού:Ένα χωριό με 0% κρίση – 0% ανεργία – 0% εγκληματικότητα



Ανάβρα Αλμυρού:Ένα χωριό με 0% κρίση – 0% ανεργία – 0% εγκληματικότητα (video-photos)

Posted date: 02 Δεκεμβρίου, 2012 In: ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η φιλανθρωπική οργάνωση Λάρισας «Ευχή Ζωής» που βοηθάει κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, επισκέφτηκε την Ανάβρα Αλμυρού με σκοπό να ενημερωθούν τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου για την δράση του χωριού που μέσα στα όσα ζει και περνάει η Ελλάδα με την κρίση,η ζωή εκεί και ο τρόπος επιβίωσης είναι διαφορετικοί.
Ο Κος Τσουκαλάς Δημήτρης και η Κα Μάχη Καραλή ζούσαν στην Αθήνα και είχαν έναν όραμα,να γυρίσουν στην γενέτειρα του Δημήτρη την Ανάβρα Αλμυρού Μαγνησίας και να την αναβαθμίσουν.
Το χωριό είναι κτηνοτροφικό-  με την βοήθεια των δύο, πήραν επιδοτήσεις από το κράτος και δημιούργησαν κτηνοτροφικά πάρκα,αιολική ενέργεια, νηπιαγωγείο,αγροτικό ιατρείο,γήπεδο, δημόσιο πάρκινγκ,γηροκομείο, τηλεϊατρική,σπίτι για τον γιατρό και για τον δάσκαλο του χωριού χωρίς να πληρώνουν ρεύμα,νερό ,ενοίκιο και πολλά άλλα. Οι χωριανοί έχουν ετήσιο εισόδημα από 80.000€ έως 120.000€ και στο χωριό υπάρχει 0% κρίση, ανεργία και εγκληματικότητα.
Λίγα λόγια για το χωριό
Η Ανάβρα Αλμυρού Μαγνησίας βρίσκεται στη δυτική Όθρυ σε υψόμετρο 1000
μ. . Έχει 700 μόνιμους κατοίκους που ασχολούνται σε ποσοστό σχεδόν 100% με την κτηνοτροφία μικρών και μεγάλων ζώων (γελάδια, πρόβατα, χοιρινά) ελεύθερης βοσκής . Στο χωριό λειτουργεί 2θέσιο δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο  που στεγάζονται σε νεόδμητα κτήρια.
Σε αυτό του δημοτικού σχολείου υπάρχει κατοικία δασκάλου, όπως αντίστοιχα και στο αγροτικό ιατρείο κατοικία γιατρού. Λειτουργούν επίσης δύο αίθουσες εκδηλώσεων , Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), κλειστό γυμναστήριο πλήρως εξοπλισμένο,καθώς και γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ.
Στο χωριό υπάρχει ακόμη υπερσύγχρονο Κοινοτικό Σφαγείο (HACCP, ISO, κωδικός Ε.Ε., βιολογική γραμμή σφαγής),ένας διώροφος χώρος για δωρεάν στάθμευση αυτοκινήτων στην κεντρική πλατεία, ενώ λειτουργεί Λαογραφικό Μουσείο Κτηνοτροφικής Ζωής. Αξιοθέατα του χωριού είναι ακόμα οι διατηρητέες εκκλησίες του 18ου αι. της Αγ. Παρασκευής και των Αγίων Αθανασίου και Σεραφείμ.
Δύο μεγάλα αναπτυξιακά έργα προστατεύουν το περιβάλλον και αναδεικνύουν τη φύση και τον πολιτισμό της περιοχής αντίστοιχα: το Αιολικό Πάρκο στην Αλογόραχη και το Περιβαλλοντικό Πολιτισμικό Πάρκο «Γούρα» στις πηγές της Ανάβρας, έκτασης 240 στρ. περιφραγμένων το οποίο δέχεται πολλούς επισκέπτες.Ακόμη στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται τρία αναρριχητικά πάρκα που προσφέρουν συγκλονιστικές εμπειρίες στους λάτρεις του είδους, καθώς και μόνιμο καταφύγιο θηραμάτων 8.000 στρ.
Η παραδοσιακή ενασχόληση των κατοίκων με την κτηνοτροφία (Σαρακατσάνοι, Βλάχοι) συνεχίζεται μέχρι σήμερα σε 80 κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, που βρίσκονται σε 3 κτηνοτροφικά πάρκα κοντά στο χωριό,και με συνθήκες υπερσύγχρονες χάρη στις επιδοτήσεις της Ε.Ε.
Μετά τα έργα που έγιναν εδώ (1991-2010) η Ανάβρα αποτελεί φαινόμενο για τα ελληνικά δεδομένα. Χωρίς να έχει κάποιο παραδοσιακό χαρακτήρα (δύο σεισμοί, 1956 και 1980, και δύο πόλεμοι, Β΄ Παγκόσμιος και Εμφύλιος, κατέστρεψαν τη φυσιογνωμία της), έχει όλες εκείνες τις υποδομές και προϋποθέσεις ώστε να εξασφαλίσει μια άνετη και ομαλή διαμονή και μια ποιότητα ζωής που θα τη ζήλευαν οι κάτοικοι πολλών αστικών κέντρων.
Όμως, ενώ ο νόμος «Καποδίστριας» (1998), για τη συνένωση των δήμων και κοινοτήτων της Ελλάδας, εξαίρεσε την Ανάβρα ως απομακρυσμένη από τα αστικά κέντρα, με ομοιογένεια γεωλογικού αναγλύφου, πληθυσμού, απασχόλησης των κατοίκων κ.ά., με το νόμο «Καλλικράτη» (2011) η κοινότητα καταργήθηκε και η Ανάβρα ενσωματώθηκε στο Δήμο Αλμυρού.
Το τελευταίο έργο τους και το οποίο έμεινε στην μέση  λόγο του Καλλικράτη και της κρίσης είναι η τηλεθέρμανση το οποίο έργο θα προσέδιδε δωρεάν θέρμανση σε όλους τους κατοίκους του χωριού.
Σε ερωτήσεις της Δημοσιογράφου Νικολέτας Κουλέτσιου (LarisaNew), ο πρώην Πρόεδρος της Ανάβρας Κος Δημήτρης Τσουκαλάς απάντησε:
Δημ: Πέρα της Τηλεθέρμανσης υπάρχουν άλλα μελλοντικά σχέδια δράσης για το χωριό σας?
Δ.Τσουκαλάς: Υπάρχουν μελλοντικά σχέδια αλλά πλέον τον έλεγχο για όλα τον έχει ο Δήμος Αλμυρού (λόγο Καλλικράτη)
Δημ: Πως με τόσα έργα δεν καταφέρατε να κρατήσετε αυτόνομο τον Δήμο?
Δ.Τσουκαλάς: Το προσπαθήσαμε αλλά δεν επέτρεψε το τότε Υπουργείο Εσωτερικών,δεν άφησαν κανένα ορεινό χωριό να παραμείνει αυτόνομο
Δημ: Τράπεζα,ΑΤΜ υπάρχουν στο χωριό? Πως γίνονται οι συναλλαγές σας?
Δ.Τσουκαλάς: Για αυτού του είδους εξυπηρετήσεις κατεβαίνουμε στον Αλμυρό
Δημ: Η κρίση θα περάσει?
Δ.Τσουκαλάς: Αν θέλουν αυτοί που μας κυβερνάνε θα περάσει,υπάρχει τρόπος
Δημ: Στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές βάλατε υποψηφιότητα?
Δ.Τσουκαλάς: Ήθελα να ξεκουραστώ,και εκτός αυτού δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω κάτι εφόσον κάνει κάτι για όλους μας ο Δήμος Αλμυρού
Δημ: Υπάρχουν καταλύματα για φιλοξενία στο χωριό σας?
Δ.Τσουκαλάς: Η τοπική Αυτοδιοίκηση δεν χρηματοδοτείτε και έτσι δεν μπορέσαμε να κάνουμε ξενοδοχεία.Υπάρχουν 3-4 δωμάτια τα οποία είναι μονίμως κατειλημμένα,αν έρθετε πάντως οι άνθρωποι δεν θα σας αφήσουν να κοιμηθείτε έξω .
ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΟΥΛΕΤΣΙΟΥ
Περισσότερα video εδώ: http://www.youtube.com/user/TorporX?feature=mhee

Πηγή: http://www.larisanew.gr/website/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου