Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012

Στo top 20 της ''Ηπιας Ισχύος'' η Τουρκία

Στο top 20 της «Ήπιας Ισχύος» η Τουρκία

Ακολουθώντας μία συνεχή ανοδική πορεία, η Τουρκία εισήλθε για πρώτη φορά στο τοπ 20 των χωρών με τη μεγαλύτερη ήπια ισχύ στον κόσμο. Πρόκειται για ετήσια έρευνα του περιοδικού Monocle.

Καταλύτης για να λάβει αυτή τη θέση, ήταν οι τηλεοπτικές σειρές που προβάλλονται στην Ευρώπη και στην Μέση Ανατολή, αλλά και οι νέες διαδρομές που έχουν εγκαινιάσει οι Τουρκικές Αερογραμμές.Ο Joseph Nye επινόησε τον όρο «ήπια ισχύς» στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Σήμερα ο όρος αυτός χρησιμοποιείται συχνά -και κάποιες φορές εσφαλμένα- από πολιτικούς ηγέτες, αρθογράφους και ακαδημαϊκούς σ' όλο τον κόσμο. Τι είναι, λοιπόν η ήπια ισχύς; Η ήπια ισχύς βρίσκεται στην ικανότητα να ελκύεις και να πείθεις, και προέρχεται από τη θελκτικότητα της κουλτούρας, των πολιτικών ιδανικών και των πολιτικών επιλογών μιας χώρας.

Η ετήσια έρευνα «Παγκόσμια Ήπια Ισχύς» («Global Soft Power») του περιοδικού Monocle , βαθμολογεί τα κράτη, με κριτήρια την πολιτική, τη διπλωματική τους υποδομή, την κουλτούρα τους, τις δυνατότητες της εκπαίδευσης και την προσέλκυση επενδύσεων.Οι πέντε πρώτες χώρες ήταν η Βρετανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία, η Γαλλία και η Σουηδία. Η Βρετανία, βρέθηκε για πρώτη φορά στην πρώτη θέση, ξεπερνώντας τις Η.Π.Α., μετά από μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από μεγάλες επιτυχίες σε κινηματογραφικές ταινίες, στον αθλητικό χώρο και στη μουσική.
Ομάδα Ειδήσεων e-afipnisi
 
από το http://infognomonpolitics.blogspot.gr/2012/11/top-20.html#more 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου