Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σύνοδος στην Πόλη, εκρήξεις στην Καμπούλ

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ: Σύνοδος στην Πόλη, εκρήξεις στην Καμπούλ

Έντυπη Έκδοση
Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Η ασφάλεια και το μέλλον της χώρας βρίσκονται στο επίκεντρο της συνόδου για το Αφγανιστάν που φέρνει στην Κωνσταντινούπολη αντιπροσωπείες περιφερειακών δυνάμεων, Δυτικούς αξιωματούχους και την Αμερικανίδα Υπ.Εξ. Χίλαρι Κλίντον.
Πριν από την έναρξη των εργασιών την Τετάρτη, αύριο ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ συναντά τον πρόεδρο του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, και τον Πακιστανό ομόλογό του, Ασίφ Αλι Ζαρνταρί, έχοντας στον πυρήνα της τριμερούς επαφής την περιφερειακή ασφάλεια.

Ενώ η αφγανική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Δυτικούς υποστηρικτές της, καλείται να προετοιμαστεί εν όψει της αποχώρησης των συμμαχικών δυνάμεων το 2014, επίθεση αυτοκτονίας με 17 νεκρούς συγκλόνισε το Σάββατο την Καμπούλ. Αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά οδήγησε ο καμικάζι πάνω σε λεωφορείο στην Καμπούλ, αφαιρώντας τη ζωή από 13 στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια στο Αφγανιστάν (ISAF) υπό το ΝΑΤΟ και 4 Αφγανούς πολίτες. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη ενισχύοντας για άλλη μια φορά τις ανησυχίες των Αφγανών, που αμφιβάλλουν αν οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας θα μπορέσουν επιτυχώς να τους αντιμετωπίσουν μετά την αποχώρηση των συμμαχικών δυνάμεων.

Ζητώντας τη συνδρομή των γειτόνων του, όμως «χωρίς ανάμιξη» στα εσωτερικά του Αφγανιστάν, η Αμερικανίδα Υπ.Εξ. δήλωσε ότι οι ΗΠΑ εργάζονται με την κυβέρνηση Καρζάι προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική συμφιλίωση αλλά και ο σεβασμός στην εδαφική ακεραιότητα της χώρας. Σύμφωνα πάντως με Δυτικούς αξιωματούχους, η σύνοδος στην Κωνσταντινούπολη προετοιμάζει το έδαφος για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και τη διεθνή παρουσία, που θα οριστικοποιηθούν στην επόμενη σύνοδο στη Βόνη τον Δεκέμβριο. Γι' αυτό και σε δηλώσεις τους στα διεθνή πρακτορεία μιλούν για «μικρές προσδοκίες», τονίζοντας ότι επιτυχία θα θεωρηθεί εάν καθοριστεί ο χάρτης διαλόγου για θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ (Πηγές: Ass. Press, Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου