Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

«Ανησυχητικό» το επίπεδο των κυβερνοεπιθέσεων στη Βρετανία

«Ανησυχητικό» το επίπεδο των κυβερνοεπιθέσεων στη Βρετανία
Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας

Ηλεκτρονική Έκδοση
enet.gr, 14:01 Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Σε ανησυχητικό επίπεδο έχουν φτάσει οι κυβερνο-επιθέσεις εναντίον της κυβέρνησης, των επιχειρήσεων και των τραπεζών της Βρετανίας και απειλούν τα «οικονομικά της συμφέροντα», δήλωσε αξιωματούχος των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών.
Μια "ευρείας κλίμακας επίθεση" με στόχο το Φόρειν Οφις και άλλα υπουργεία αποτράπηκε το καλοκαίρι, δήλωσε ο Ιαν Λόμπχαμ, διευθυντής της κυβερνητικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στον τομέα της Επικοινωνίας (GCHQ), σε συνέντευξή του στους Times, μια ημέρα πριν από διεθνή διάσκεψη στο Λονδίνο με θέμα το Διαδίκτυο.

Η Βρετανία θα επενδύσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια 650 εκατομμύρια στερλίνες (περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ) στην πρόληψη ανάλογων επιθέσεων.

"Παρακολουθούμε την άνθηση μιας διεθνούς αγοράς εγκληματικότητας, μιας παράλληλης οικονομίας στην οποία τα στοιχεία τραπεζικών καρτών Βρετανών αποκαλύπτονται με αντάλλαγμα κυβερνοδολάρια", υπογράμμισε ο ίδιος, αναφερόμενος σε μια υπόθεση οικονομικού εγκλήματος την οποία αποκάλυψε η υπηρεσία του, όταν αριθμοί πιστωτικών καρτών πωλούνταν από παράνομες ιστοσελίδες για ελάχιστα ποσά όπως 70 πέννες (0,80 ευρώ).

Η GCHQ, ανάλογη με την αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας χειρίζεται επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών και αποκρυπτογράφησης κωδίκων και αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας της Βρετανίας απέναντι στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

"Οι χώρες που δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν της ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής των τραπεζών τους, της πνευματικής ιδιοκτησίας των επιχειρησεών τους, θα βρεθούν στο μέλλον σε πολύ δύσκολη θέση", προειδοποίησε από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Γουίλιαμ Χέιγκ σε άρθρο που δημοσιεύεται επίσης στους Times.

"Θα είναι δυσκολότερο για τις επιχειρήσεις να αναπτύσσονται και να επιβιώνουν και για τους ιδιώτες να διασφαλίζουν εμπιστευτικές πληροφορίες", επισήμανε ο Χέιγκ.

Τόσο ο Χέιγκ όσο και ο Λόμπχαμ τόνισαν πως κυβερνήσεις και επιχειρήσεις χρειάζεται να δράσουν από κοινού για να αντιμετωπίσουν τις απειλές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου