Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΡΜΑΝΛΙΚ KOMOTHNHΣ

← ΠΕΡΙ ΑΝΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΤΕΛΕΤΗ ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΙΚΙΑ ΧΑΡΜΑΝΛΙΚ


12/05/2011 από TourkikaNea.gr

Εφ. Μπιρλίκ 26-4-2011

MIA ΠΡΩΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ ΤΗΣ ΣΥΝΟΙΚΙΑΣ ΧΑΡΜΑΝΛΙΚ



Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συμμετοχή η τελετή μεβλήτ που οργάνωσε Μειονοτικός-Μορφωτικός-Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος περιοχής Χάρμανλικ στην Κομοτηνή. Στην τελετή μετείχαν ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο εκλεγμένος μουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ, ο βοηθός μουφτή Φεχίμ Αχμέτ, ο μουφτής Αδριανούπολης Ομέρ Ταστσίογλου, ο μουφτής Κεσσάνης Σουλεϊμάν Γενίτσερι, ο μουφτής του Ουζούνκιοπρού Βαχάμπ Καπιτζίογλου, ο μουφτής Χάβζας Ισμαήλ Χισίν, άλλοι 80 θρησκευτικοί λειτουργοί από την Αδριανούπολη και την γύρω περιοχή, ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά, ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς, η πρόεδρος του συνδυασμού ¨Πρώτο βήμα για την ισότητα στον δήμο Κομοτηνής¨ Σιμπέλ Μουσταφάογλου, ο δήμαρχος Ιμπραήμ Σερίφ και δημοτικοί σύμβουλοι από τον δήμο Αρριανών, η σύμβουλος της περιφέρειας Σεβγκί Σαλήμ, ο πρόεδρος του συλλόγου αποφοίτων της ΕΠΑΘ Μεχμέτ Ντερντιμάν, ο πρόεδρος του συλλόγου θρησκευτικών λειτουργών τζαμιών Δυτικής Θράκης Σαδίκ Σαδίκ, ο επικεφαλής του συνδυασμού ¨Κοινωνικό κίνημα¨ του δήμου Αρριανών Σακίρ Χουσείν, και πολλοί Τούρκοι της Δυτικής Θράκης.



Στην εκδήλωση κέρδισαν τον θαυμασμό μαθητές των μαθημάτων Κορανίου με τους ύμνους που είπαν και με τα ποιήματα που απήγγειλαν.

Στους μαθητές των μαθημάτων Κορανίου δόθηκαν διάφορα δώρα. Τα δώρα δόθηκαν από τον πρόξενο Μουσταφά Σάρνιτς, από τον βουλευτή Αχμέτ Χατζηοσμάν και από τον μουφτή Ιμπραήμ Σερήφ.

Κατά τις ομιλίες πρωτοκόλλου, ο Ραμαδάν Μολλά- υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του συλλόγου, ανέφερε πως η συνοικία του Χάρμανλικ πραγματοποίησε μια πρωτιά και ευχαρίστησε εξ ονόματος της συνοικίας όλους όσους μόχθησαν και συμμετείχαν σε αυτήν την εκδήλωση.



Ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος της Συμβουλευτικής επιτροπής της Τουρκικής Μειονότητας Δυτικής Θράκης Αχμέτ Χατζηοσμάν δήλωσε πως «Καταρχάς συγχαίρω τον Μορφωτικό-Πολιτιστικό και Αθλητικό Σύλλογο περιοχής Χάρμανλικ για την πραγματοποίηση μιας τόσο ωραίας εκδήλωσης. Βλέπουμε ότι αυτός ο σύλλογος μας συμβάλει με ωραίο τρόπο στην διατήρηση των ηθών και των εθίμων μας. Ως τώρα συνεργάστηκα για να έρχονται παρόμοιες εκδηλώσεις –που ταιριάζουν-σε αυτή τη περιοχή και θα συνεχίσω να το κάνω.¨

Ο πρόεδρος του κόμματος DEB Μουσταφά Αλή Τσαβούς στον χαιρετισμό του ανέφερε : ¨Αξιότιμοι ομογενείς μου, αξιότιμε λαέ του Χάρμανλικ. Ο Μειονοτικός-Μορφωτικός-Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος περιοχής Χάρμανλικ από τότε που ιδρύθηκε έφερε το Χάρμανλικ στο προσκήνιο. Η συνοικία του Χάρμανλικ εδώ και δύο χρόνια βιώνει αυτές τις ομορφιές. Εξ ονόματος των Τούρκων της Δυτικής Θράκης και του κόμματος μου, τους συγχαίρω. Επιθυμώ να πω το εξής. Οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης είναι δεσμευμένοι στην θρησκεία και στην γλώσσα τους. Αιώνες τώρα βιώνουν αυτήν τη θρησκεία και τη γλώσσα. Ελπίζω πως θα τα βιώνουμε μέχρι την αιωνιότητα¨.

Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής Ριντβάν Μολλά Ισά δήλωσε : ¨ Σήμερα ζούμε μια πραγματικά ιστορική μέρα. Εγώ επιθυμώ –με την άδεια του βουλευτή μας-να σας ανακοινώσω πως πήραμε το οκέι για το σχέδιο για το σχολείο του Μάστανλη. Εύχομαι να βγει επωφελές για όλη μας τη μειονότητα. Περισσότερες λεπτομέρειες θα σας παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες. Εγώ εξ ονόματος του δήμου Κομοτηνής ευχαριστώ ιδιαίτερα αυτόν τον ωραίο σύλλογο, καθώς και τους ωραίους δασκάλους, πατέρες, μανάδες και παππούδες που ανέθρεψαν αυτά τα παιδιά μας. Η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης θα συνεχίσει να υπάρχει εδώ. Εύχομαι σε όλους καλές μέρες να έχουν¨ .

………………………..

Ο πρόξενος της T.C. στην Κομοτηνή Μουσταφά Σάρνιτς στον χαιρετισμό που απηύθυνε είπε τα εξής : ¨ Σήμερα είχα την χαρά να βρίσκομαι από την αρχή έως το τέλος σε αυτό το πρόγραμμα. Πραγματικά ήταν ένα πολύ ωραίο πρόγραμμα. Συγχαίρω, τα παιδιά μας, τα μικρά μας αδέρφια. Συγχαίρω τις μάνες και τους πατεράδες τους για την ευαισθησία που επέδειξαν. Τα παιδιά μας ως εκπρόσωποι της συνοικίας του Χάρμανλικ, άρχισαν από τώρα να συνειδητοποιούνε αυτήν τους την ιδιότητα. Συγχαίρω και τις οικογένειες τους και τους δασκάλους τους. Αυτός ο μήνας είναι ένας αρκετά σημαντικός μήνας. Ξέρετε ότι δύο μέρες πριν γιορτάστηκε στην Τουρκία η 23η Απριλίου. Ο Ατατούρκ αφιέρωσε αυτή τη μέρα στα παιδιά όλου του κόσμου. Αυτή η εκδήλωση κατά τη γνώμη μου έχει και μια ακόμη σημασία. Η 18η Μαρτίου όπως ξέρετε είναι μια εβδομάδα που γιορτάζεται ο μεγάλος άθλος του Τσανάκκαλε. Σε αυτό το πλαίσιο γίνονται στο Τσανάκκαλε μεγάλες εκδηλώσεις. Το Τσανακαλε είναι ένα γεγονός σημαντικό για την ανθρωπότητα. Ο αντίχτυπος του υπάρχει και εδώ. Υπό αυτή την έννοια τα χάτιμ και τα μεβλήτ που οργανώνονται σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη είναι σημαντικές εκδηλώσεις που ενδυναμώνουν τις πολιτιστικές και πνευματικές αξίες της Τουρκικής Μειονότητας της Δυτικής Θράκης. Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω. Ευχαριστώ και πάλι τον σύλλογο του Χάρμανλικ για αυτήν την εκδήλωση που έκανε και εύχομαι επιτυχίες για τη συνέχεια.

Ο μουφτής Αδριανούπολης εν περιλήψει είπε τα εξής : Ευχαριστώ το Θεό που μια τέτοια μέρα είμαι εδώ μαζί σας. Ο Θεός να σας χαρίζει ζωντάνια και ενότητα. Ας υπάρχει μεταξύ σας στοργή και αγάπη. Ας αγαπάμε ο ένας τον άλλον κατά το θέλημα του Θεού. Ας συναναστρεφόμαστε κατά το θέλημα του Θεού. Όπως είπε ο πρόξενος μας ο Απρίλιος είναι ένας μήνας που οι παππούδες μας και οι παππούδες σας έζησαν σημαντικές μέρες για την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και για το Τσανάκκαλε¨.

…………………..

Σχόλιο : Ο πρόξενος να εξυμνεί Ατατούρκ και Τσανάκκαλε. Ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής κολλητά με τον πρόξενο να κάνει λόγο για Τουρκική Μειονότητα. Τούρκοι πολίτες να εξυμνούνε το Τσανάκκαλε στην Κομοτηνή. Και φυσικά ακόμη ένας τουρκοσύλλογος με την στήριξη του προξενείου. Ωραία εικόνα ε ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου