Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Προαναγγελία άρσης του casus belli για τα 12 ν. μ. στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου.Νέα κίνηση στο παιχνίδι εντυπώσεων της Αγκυρας;

Η δημοσιογραφική προαναγγελία άρσης του casus belli για τα 12 ν. μ. στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου. Αλλη μια κίνηση στο παιχνίδι εντυπώσεων στην διεθνή σκηνή που στήνουν μεθοδικά οι ''ισλαμοδημοκράτες'' Νταβούτογλου-Ερντογάν;

Tρίτη, 24 Αυγούστου 2010

Άρση του casus belli εξετάζει η Άγκυρα

http://infognomonpolitics.blogspot.com/

Δεν αποτελεί πια αιτία πολέμου η επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων στα χωρικά ύδατα, σύμφωνα με το νέο Έγγραφο Εθνικής Ασφάλειας, που σχεδιάζει η Τουρκία, όπως αναφέρουν σε δημοσιεύματα τους, οι τουρκικές εφημερίδα Sabah και Μilliyet.

Στο δημοσίευμα, που υπογράφει η διπλωματική συντάκτρια της εφημερίδας Ντουιγκού Γκιουβέντς, αναφέρεται ότι στο Πολιτικό Εγγραφο Εθνικής Ασφαλείας,το οποίο είναι γνωστό ως το "Βιβλίο Κόκκινης Γραμμής" και περιγράφονται οι απειλές για την ασφάλεια της Τουρκίας, οι γειτονικές χώρες δεν θα χαρακτηρίζονται πλέον «εξωτερική απειλή» αλλά στοιχείο συνεργασίας.

Παράλληλα, η πυρηνική ισχύ και το δυναμικό των πυρηνικών όπλων του Ιράν διατυπώνονται ως ένα «ανησυχητικό στοιχείο» και επισημαίνεται ότι η Τουρκία δεν θέλει με κανένα τρόπο πυρηνικά όπλα στην περιοχή της.Είναι εμφανής η αλλαγή πλεύσης στην εξωτερική πολιτική της με το Ιράν.

Στη θέση των απειλών που προέρχονται από την Ελλάδα, το Ιράν και το Ιράκ, τώρα πλέον γίνεται αναφορά στην αύξηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών.

Η "τρομοκρατία" του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) καταχωρείται ως απειλή και επισημαίνεται η συνεργασία με το Ιράκ κατά της «τρομοκρατικής οργάνωσης του ΡΚΚ».

Επίσης, υπογραμμίζεται η αυξανόμενη συνεργασία με τη Ρωσία και το αναπτυσσόμενο εμπόριο και σημειώνεται πως η έναρξη συνεργασίας με τα έθνη της Ασίας συγκαταλέγεται στους κύριους στόχους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.

Επιπλέον, το Έγγραφο επισημαίνει ότι η Τουρκία σχεδιάζει να ενισχύσει τον ρόλο της ως κομβικό σημείο μεταφοράς ενέργειας προς την Δύση και την Ανατολή.

Εξάλλου, στο Έγγραφο σημειώνεται πως ο στόχος της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί κρατική πολιτική.

Το προσχέδιο λέει ότι πια τα 12 ναυτικά μίλια δεν είναι λόγος έναρξης πολέμου.Σύμφωνα με το σχέδιο που ετοιμάζεται, το θέμα της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια, που μέχρι τώρα χαρακτηριζόταν ως casus belli, στο εξής δεν θα θεωρείται ως προέχουσα απειλή. Αντί γι' αυτό υπογραμμίζεται η συνεργασία και αναφέρεται ότι με το Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, που έχει ξεκινήσει με την Ελλάδα, στόχος είναι η ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε κάθε τομέα.

Η κόκκινη βίβλος συντάσσεται κάθε πέντε χρόνια και υπόκειται σε αναθεώρηση κάθε χρόνο.Η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί μέσα από το νέο δόγμα να δώσει το στίγμα εκδημοκρατισμού της Τουρκίας και των αλλαγών που συνεπάγεται η αποδυνάμωση της επιρροής του στρατιωτικού κατεστημένου.

Δεν είναι τυχαίο ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποτελείται πλέον από περισσότερους αξιωματούχους της κυβέρνησης και λιγότερους εκπροσώπους του στρατού, ενώ οι εισηγήσεις για τις ριζικές αλλαγές στο νέο κείμενο έγιναν από το γραφείο του κ. Ερντογάν.

Το σχέδιο, αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και θα ψηφιστεί από το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας τον Δεκέμβρη του 2010. Ο τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα δημοσίευματα διαβάζει γραμμή προς γραμμή τις αλλαγές και συμπληρώνει ο ίδιος τα κενά.Αξίζει να σημειωθεί πως η εκ νέου σύνταξη του τουρκικού «βιβλίου των κόκκινων γραμμών» ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2010.

Συγρατημένη αισιοδοξία σε ΠεντάγωνοΣτο ελληνικό Πεντάγωνο υποδέχθηκαν την είδηση, της άρσης του "casus belli" για τα 12 ναυτικά μίλια, με συγκρατημένη αισιοδοξία, αν όχι δυσπιστία. Οι υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας θα εξετάσουν σε συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών, την εγκυρότητα της φερόμενης πληροφορίας που δημοσίευσε η «Σαμπάχ» και η «Μιλιέτ», κατά πόσο ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Βέβαια, το ελληνικό Πεντάγωνο θα σιγουρευτεί ότι η άρση του "casus belli" δεν αποτελεί άλλη μια «ακάλυπτη επιταγή» της Άγκυρας, μόνο όταν διαπιστώσει ότι η αλλαγή αυτή επεκταθεί και στα σχετικά θεσμικά κείμενα της Τουρκίας, και εξαλειφθούν οι ενέργειες στις οποίες είχαν αποφασιστεί να υλοποιηθούν από την γείτονα χώρα στο πρώτο κιόλας δευτερόλεπτο που η χώρα μας επέκτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Εξετάζεται και το ενδεχόμενο να είναι ένα στημένο παιχνίδι, ώστε η κυβέρνηση να παρουσιαστεί στο Εξωτερικό ότι είναι πρόθυμη για προσέγγιση της Ελλάδος και καλή γειτνίαση, αλλά να γνωρίζει ο Ερντογάν από τώρα ότι δεν θα περάσει η πρόταση αυτή από την Εθνοσυνέλευσή τους.

Όπως αναφέρεται στην Ελευθεροτυπία της Τρίτης, πηγές του υπουργείου Εθνιικής Αμυνας που ρωτήθηκαν για το θέμα τηρούν στάση αναμονής, σημειώνοντας ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία αίρει το «causus belli», ωστόσο, τα πράγματα δεν άλλαξαν.

Σε λίγους μήνες θα φανεί η αλήθεια και αν παίζεται κάποιο παιχνίδι εντυπώσεων, καθώς ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, έχει εκφράσει δημόσια (στα βιβλία του) την επιθυμία του να αναβιώσει η Οθωμανική Αυτοκρατορία.COSMO.GR,BHMA,SKAI,SIGMALIVE

Print this post

Αναρτήθηκε από Kaukasios στις 8/24/2010 07:12:00 πμ

Ετικέτες Ελλάδα, Τουρκία

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε... ΤΙΠΟΥΚΕΙΤΟΣΓιατί ψάχνουμε τι θα κάνει η τουρκική Εθνοσυνέλευση; Μηπως η Τουρκία έχει εξασφαλίσει από την κυβέρνηση Παπανδρέου (γραπτώς;)ότι έχει παραιτηθεί από οποιαδήποτε επέκταση;Εδω δεν μπορούμε να πετάξουμε πλησιέστερα α΄πό 6 μίλια σε ελληνικά (ακόμα) νησιά και θα επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα 12 μίλια;

24 Αυγούστου 2010 8:22 π.μ.

konion είπε... Ἐὰν βεβαίως γίνη κάτι τέτοιο, τί ἀντάλλαγμα θὰ δώσουμε ἢ δώσαμε καὶ ἂν τελικῶς ἐξασκηθῆ καὶ τὸ δικαίωμα;Θολὸ τοπίο, ἔλλειψις γενικώτερης στρατηγικῆς στὴν εὐρύτερη περιοχή, εἰδικῶς μεταξὺ Ἑλλάδος καὶ Κύπρου, μᾶλλον ἡ ἐξωτερικὴ πολιτικὴ χρείαζεται γενικώτερη ἀναμόρφωση ὅπως ἡ ἐθνικὴ οἰκονομία.

24 Αυγούστου 2010 9:05 π.μ.

Alkiviadis είπε... ή πολύ απλά, δεν αισθάνονται καμία απειλή...πράγμα που σε κάνει ακόμα πιο μικρό...

24 Αυγούστου 2010 9:25 π.μ.

Ανώνυμος είπε... Δεν έχουν καμία αξία τα άρθρα των «Σαμπάχ» και η «Μιλιέτ» καθώς η άρση μπορεί να γίνει μόνο απο την Τουρκική Εθνοσυνέλευση. Είναι πολιτικό ζήτημα και πολιτική συζήτηση δεν έχει γίνει ούτε πρόκειται να γίνει σύντομα.Λόγια κούφια και παραπλάνηση...

24 Αυγούστου 2010 9:32 π.μ.

Δημοσίευση σχολίου

Read more: http://infognomonpolitics.blogspot.com/2010/08/12.html#ixzz0xVRSNYnm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου