Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

"Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας" που λέει και ο μπουμπούκος: "Πιο πλούσιοι οι Έλληνες από εμάς, να πληρώσουν" φωνάζει η Bild!! / Το νέο Μνημόνιο προαναγγέλλουν Der Spiegel-Σόιμπλε

Κυριακή, 2 Φεβρουαρίου 2014

"Οι Γερμανοί είναι φίλοι μας" που λέει και ο μπουμπούκος: "Πιο πλούσιοι οι Έλληνες από εμάς, να πληρώσουν" φωνάζει η Bild!! / Το νέο Μνημόνιο προαναγγέλλουν Der Spiegel-Σόιμπλε

Η ελληνική κρίση είναι αντικείμενο εκτενούς πρωτοσέλιδου ρεπορτάζ της εφημερίδας Bild που με το γνωστό ύφος της αναφέρεται στην πρόσφατη πρόταση της Bundesbank για επιβολή εισφοράς περιουσίας για τους πολίτες των χωρών της κρίσης.
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας, «οι Έλληνες πρέπει να πληρώσουν μόνοι για την κρίση τους». Και στη συνέχεια παρατηρεί ότι «εδώ και χρόνια πρέπει εμείς οι Γερμανοί να πληρώνουμε για τους χρεοκοπημένους Έλληνες»…και αυτό επειδή «προφανώς οι Έλληνες δεν μπορούν να βοηθήσουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους». Σύμφωνα όμως με το ρεπορτάζ «η αλήθεια φαίνεται να είναι διαφορετική…καθώς στην πραγματικότητα οι Έλληνες έχουν πολύ περισσότερα χρήματα από εμάς».
Η Bild επικαλείται μελέτη της ΕΚΤ, η οποία καταδεικνύει ότι η περιουσία ενός γερμανικού νοικοκυριού ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 51.400 ευρώ, οι Έλληνες διαθέτουν 101.900 ευρώ. «Έχουν σχεδόν τα διπλάσια από εμάς», αναφέρει χαρακτηριστικά το ρεπορτάζ.
Το δημοσίευμα επικαλείται στη συνέχεια δηλώσεις του εκπροσώπου της Bundesbank Μίχαελ Μπεστ ο οποίος επισημαίνει: «Σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας, ένας άπαξ φόρος περιουσίας θα ήταν το μικρότερο κακό. Οι εύπορες ελίτ κατά κανόνα ασκούν πολιτική επιρροή και είναι συνυπεύθυνες για την κατάσταση μίας χώρας».
Ένα τρίτο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές, φέρεται διατεθειμένος να προτείνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Der Spiegel. Το πακέτο θα συνδέεται με όρους. 
Σύμφωνα με πεντασέλιδο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel, o Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι διατεθειμένος να προτείνει ένα τρίτο πακέτο δανειακής βοήθειας προς την Ελλάδα και μάλιστα πριν από τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.
Στο εν λόγω έγγραφο αναφέρονται ως ενδεχόμενα ένα περαιτέρω «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ή ένα «περιορισμένης έκτασης συμπληρωματικό πρόγραμμα», με το οποίο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντλήσει πόρους από τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης ESM. Σύμφωνα με πληροφορίες από του γερμανικό υπουργείο Οικονομικών που επικαλείται το Der Spiegel, το ποσό που θα προβλέπεται στο νέο πακέτο θα είναι της τάξεως των 10-20 δισ. ευρώ, ανάλογα με τον τρόπο που αυτό θα διαμορφωθεί.
Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών διέψευσε στο reuters ότι σχεδιάζεται νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους. «Δεν υπάρχουν νέα δεδομένα», δήλωσε ο εκπρόσωπος, παραπέμποντας στις σχετικές δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε.


Ένα συμπληρωματικό πακέτο, το πιθανότερο σενάριο
Υπενθυμίζεται ότι ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός υποστήριξε σε συνέντευξή του προς την οικονομική επιθεώρηση Wirtschaftswoche ότι «μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το οποίο -όπως σημειώνει- εξελίσσεται με αρκετή επιτυχία, μπορεί να υπάρξει ακόμα περαιτέρω χρηματοδοτική ανάγκη».
Σύμφωνα με τον Σόιμπλε «το εάν, το πότε και το πώς, θα το γνωρίζουμε στα μέσα του 2014». Επίσης η βοήθεια θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο η Ελλάδα έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Σύμφωνα με τον χριστιανοδημοκράτη πολιτικό «η όποια περαιτέρω βοήθεια θα ήταν πολύ μικρότερη σε σχέση με την δανειακή βοήθεια που έχει χορηγηθεί μέχρι τώρα».
(ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου