Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2014

Πώς θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας

  
  Χριστίνα Ταχιάου Χριστίνα Ταχιάου

Πώς θα καταστραφούν τα χημικά της Συρίας

Απαντά η ευρωβουλευτής Ρόδη Κράτσα που παρακολουθεί στενά το θέμα
  • photo: Boaz Guttman בועז גוטמן Боаз Гутм@flickr
    photo: Boaz Guttman בועז גוטמן Боаз Гутм@flickr


Διάβασα με πολύ ενδιαφέρον το άρθρο του Νίκου Χαραλαμπίδη στο protagon χθες, σχετικά με την έλλειψη ενημέρωσης, αναφορικά με την καταστροφή των χημικών της Συρίας. Έχει δίκιο ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace: Η αρχή του «μακριά από εμένα κι όπου θέλει ας είναι», μιλώντας για χημικά όπλα, δεν έχει ισχύ. Διαφάνεια και ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανησυχία. Και μια κυβέρνηση που ενημερώνεται και ενημερώνει, ψύχραιμα, έγκαιρα και συστηματικά.”
Πριν λίγο καιρό είχα διαβάσει και το ρεπορτάζ του Νίκου Κακαρίκα για το ίδιο θέμα, τις πρώτες μέρες που είχε ξεσπάσει ο θόρυβος που, όμως, συνεχίζεται. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής εκφράζει αμφιβολίες ως προς την ασφάλεια της διαδικασίας που έχει επιλεγεί, τονίζοντας την έλλειψη επίσημης ενημέρωσης από πλευράς ΟΗΕ και OPCW (Οργανισμός για την Απαγόρευση Χημικών Όπλων) και ζητά την αποστολή Ελλήνων παρατηρητών.  Ο υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος εμφανίζεται καθησυχαστικός, καθώς «υπάρχουν δεσμεύσεις που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, γιατί υπάρχει ευθύνη του ίδιου του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την απαγόρευση των χημικών όπλων, γιατί έχουμε κινητοποιήσει με πολύ μεγάλη πίεση και την Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα υπάρχουν παρατηρητές, γιατί υπάρχουν πολλά κράτη που εγγυώνται πως δεν υπάρχει πρόβλημα για τη Μεσόγειο, κράτη όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, η Νορβηγία και βέβαια οι Ηνωμένες Πολιτείες, που έχουν και την κεντρική διαχείριση του ζητήματος
Αναζήτησα την ευρωβουλευτή Ρόδη Κράτσα, η οποία παρακολουθεί στενά το ζήτημα. Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έθεσε το ζήτημα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενώ το περασμένο Σαββατοκύριακο παραβρέθηκε στην Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση που συνήλθε στην Ιορδανία και μίλησε για το ζήτημα αυτό, το οποίο παρακολουθεί στενά. Στις αρχές Φεβρουαρίου, η κυρία Κράτσα έθεσε το ζήτημα στην Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Catherine Ashton, ενώ κατέθεσε ερώτηση στον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο προς την Κομισιόν.
«Όντως, η καταστροφή των χημικών της Συρίας έχει εγείρει πολλές ανησυχίες και απορίες στην περιοχή της Μεσογείου κι ιδιαίτερα στη χώρα μας», μας λέει η Ρόδη Κράτσα. «Για το λόγο αυτό υπήρξαν κι οι παρεμβάσεις μου. Έχω ερευνήσει το θέμα και μπορώ να πω ότι από την αναζήτηση πληροφοριών τόσο από την Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. όσο και από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων, διαπίστωσα ότι η διαδικασία καταστροφής θα είναι σε πλήρη συμφωνία με το Διεθνές Δίκαιο. Στη συμφωνία με τους κανόνες Διεθνούς Δικαίου συμπεριλαμβάνονται και όλες οι απαιτήσεις σχετικά με την απαγόρευση απόρριψης στο νερό, ταφής στη γη ή απελευθέρωσης επιβλαβών ουσιών στη φύση».
Ως προς τη διαδικασία καταστροφής, τα χημικά διακρίνονται σε δυο κατηγορίες. «Περίπου 600 τόνοι χημικών «προτεραιότητας» θα καταστραφούν μέσω διαδικασίας δύο σταδίων. Το πρώτο είναι η υδρόλυση, που θα υλοποιηθεί εν πλω, επί του “MV Cape Ray”, με δοκιμασμένο σύστημα του Αμερικανικού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης, που εφαρμόζεται για την καταστροφή των χημικών εδώ και 20 χρόνια. Η εκροή που θα παραχθεί από τη διαδικασία υδρόλυσης καθώς και οι υπόλοιπες χημικές ουσίες της δεύτερης κατηγορίας χημικών όπλων που δε χρειάζονται υδρόλυση θα καταστραφούν σε εμπορικές εταιρείες ειδικές στον τομέα αυτό.»
Η Ιταλία έχει ήδη προσφέρει λιμάνι μεταφόρτωσης γι αυτό τον σκοπό, ενώ η Γερμανία θα καταστρέψει μέρος των υπολοίπων της υδρόλυσης.
Για την καταστροφή των ουσιών σε εμπορικές εγκαταστάσεις, ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δημοσίευσε πρόσκληση υποβολής προτάσεων για τη μεταφορά, την επεξεργασία και διάθεση των επικίνδυνων και μη επικίνδυνων οργανισμών και ανόργανων χημικών προϊόντων, λυμάτων και σχετικών υλικών. Συνολικά 14 εταιρίες κατάθεσαν προσφορές για να αναλάβουν αυτό το έργο και, μετά από τεχνική και εμπορική αξιολόγηση των προσφορών, τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν εντός του Φεβρουαρίου του 2014. «Σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που έχουν δώσει οι αρμόδιοι» τονίζει η κυρία Κράτσα, «το υλικό δεν θα πεταχτεί στη θάλασσα, θα μεταφερθεί σε εγκαταστάσεις ιδιωτικών εταιριών που εξειδικεύονται σε αυτή τη δουλειά. Τίποτα δε θα πεταχτεί στη φύση». Να αναφέρουμε, επίσης, ότι τα εκτός των 600 τόνων χημικών «προτεραιότητας», τα υπόλοιπα που θα καταστραφούν εκτός Συρίας και δεν χρειάζονται καν υδρόλυση, είναι βιομηχανικά υλικά που μπορούμε να βρούμε σε οδοντόκρεμες, καθαριστικά σπιτιού, σκόνες πλυντηρίου.
Συμπέρασμα; «Διαφάνεια και ενημέρωση είναι τα μόνα όπλα που μπορούν να διαλύσουν την ανησυχία. Και μια κυβέρνηση που ενημερώνεται και ενημερώνει, ψύχραιμα, έγκαιρα και συστηματικά», όπως γράφει ο Νίκος Χαραλαμπίδης.
Η κυρία Κράτσα προσθέτει ότι «ανησυχίες δημιουργούν και οι αργοί ρυθμοί συνεργασίας της Συρίας για την καταστροφή των χημικών, που σημαίνει την παράδοση όλου του χημικού οπλοστασίου της. Σύμφωνα με την απόφαση 2118 του Συμβουλίου Ασφαλείας, εάν δεν συμβεί αυτό υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης. Δεν είμαστε ακόμα σε αυτή την κόκκινη γραμμή αλλά δεν είναι χωρίς σημασία το γεγονός ότι ο Ομπάμα και ο Ολάντ ύψωσαν τους τόνους απευθυνόμενοι στο καθεστώς της Συρίας, κατά την πρόσφατη συνέντευξη κοινή τους συνέντευξη τύπου, ως μία προειδοποίηση».
Πηγή  http://www.protagon.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου