Τρίτη, 4 Φεβρουαρίου 2014

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠ'ΑΚΡΟΥ ΕΙΣ ΑΚΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠ'ΑΚΡΟΥ ΕΙΣ ΑΚΡΟΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

(Τρ. 4/2/14 - 11:00)
ΒΙΑ, ΧΗΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΑΓΩΓΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΣΕ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΝΙΚΑΙΑ
Πολλές δεκάδες μπλόκα σε απ'άκρου εις άκρον της χώρας και κυρίως κατά μήκος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Αθηνών έστησαν από εχθές , Δευτέρα 3/2,οι αγρότες.,ενάντια στην νεοφιλελεύθερη μνημονιακή πολιτική της κυβέρνησης που τους οδηγεί στη φτώχεια και την εξαθλίωση.
Μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν στον κόμβο της Νίκαιας στην Θεσσαλία ενώ στο Ηράκλειο και τα Χανιά οι αγρότες προέβησαν σε αποκλεισμό των τοπικών ΔΟΥ. Με βίαιες επιθέσεις των ΜΑΤ και χημικά απάντησε η κυβέρνηση στις μαζικές, ενωτικές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Ηλεία , ενώ η αστυνομία προχώρησε σε τουλάχιστον τέσσερις προσαγωγές.
ΒΙΑΙΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗ ΜΑΡΑΘΙΑ
Στην εθνική οδό Πύργου - Πατρών στο ύψος της Μαραθιάς αγρότες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο προσπάθησαν να κλείσουν συμβολικά τον δρόμο. Άνδρες των ΜΑΤ, οι οποίοι έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών, προχώρησαν σε τέσσερις προσαγωγες.
ΑΠΡΟΚΛΗΤΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤ ΣΤΟΝ ΚΟΜΒΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Το μεσημέρι της Δευτέρας (3/2) ο δρόμος στον κόμβο της Νίκαιας «πλημμύρισε» από εκατοντάδες τρακτέρ και πολλούς αγρότες. Αμέσως έγινε συνέλευση κι αποφασίστηκε οι αγρότες να πάνε πεζή στο οδόστρωμα της εθνικής οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, για να ενημερώσουν τους διερχόμενους για τα αιτήματά τους.
Πλησιάζοντας στο οδόστρωμα, βρέθηκαν μπροστά σε ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, που από ώρες ήταν παραταγμένες εκεί, με κλούβες και με κυβερνητική εντολή να μην επιτρέψουν ούτε τα τρακτέρ, αλλά ούτε και στους αγρότες να ανέβουν πεζή, έστω και για λίγο στο οδόστρωμα της εθνικής οδού.
Οι δυνάμεις καταστολής που δρούσαν υπό την άμεση κι επιτόπου εποπτεία και καθοδήγηση του Αστυνομικού Διευθυντή Περιφέρειας Θεσσαλίας, κάνοντας ευρεία χρήση χημικών και κροτίδων και επιτιθέμενες με τις ασπίδες και τα γκλομπς εναντίον όσων πλησίαζαν τα πλάγια κιγκλιδώματα της εθνικής οδού, δεν επέτρεψαν στους αγρότες να ανέβουν στο οδόστρωμα.
Οι εκπρόσωποι των αγροτών κατήγγειλαν την αστυνομική επίθεση και ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υποχωρήσουν από την απόφασή τους να ανεβαίνουν, κατά διαστήματα, στο οδόστρωμα της εθνικής οδού για να ενημερώνουν τον κόσμο.
ΜΠΛΟΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ
Στους δρόμους βγάζουν τα τρακτέρ τους οι αγρότες σε διάφορα σημεία της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τις προωθούμενες φορολογικές ρυθμίσεις, καθώς και για ζητήματα που αφορούν στο υψηλο κόστος παραγωγής, αλλά και στα δάνεια. Εκατοντάδες τρακτέρ στο κόμβο της Νίκαιας. Εκατοντάδες είναι τα τρακτέρ από Λάρισα και από Καρδίτσα τα οποία έχουν φθάσει στον κόμβο Νίκαιας επί της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης.

Η προσέλευση ξεκίνησε από νωρίς το πρωί και συνεχιζόταν μέχρι αργά το απόγευμαΠανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων είχε εκτιμήσει πρόσφατα ότι υπολογίζεται να στηθούν περίπου 30-40 μπλόκα κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών- Θεσσαλονίκης, καθώς επίσης και σε διάφορους κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας. Η ΕΛΑΣ επιμένει ότι η εθνική οδός θα παραμείνει ανοιχτή. Μπλόκα υπάρχουν σε διάφορα σημεία στην εθνικό οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών καθώς και σε κόμβους του επαρχιακού δικτύου της βόρειας Ελλάδας.
Το μπλόκο των θεσσαλών αγροτών, όπως προαναφέρθηκε, έχει στηθεί στον κόμβο της Νίκαιας, στην εθνική Αθήνας - Θεσσαλονίκης, έξω από τη Λάρισα, ενώ την Τρίτη στον Έβρο μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής θα βγουν τα τρακτέρ στο ύψος της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα. Σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, η σημερινή κινητοποίηση αναμένεται να είναι μια από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών, καθώς όπως λένε τα αδιέξοδα είναι πλέον γενικευμένα σε όλα τα αγροτικά νοικοκυριά, και θα δηλώσουν «παρών» αγρότες με τρακτέρ και άλλα γεωργικά μηχανήματα από ολόκληρη τη Θεσσαλία, αλλά και όλες τις περιοχές του νομού Λάρισας, όπως από Αμπελώνα, Τύρναβο, Πλατύκαμπο, παραλιακά χωριά και αλλού.
Σύμφωνα με τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων «βγαίνουμε στους δρόμους όχι «από συνήθεια», από «καπρίτσιο» κι από «ιδιοτέλεια», όπως μας κατηγορούν οι κάθε λογής συκοφάντες μας, αλλά για να μείνουμε στα χωράφια μας. Και σε όσους απ' αυτούς μας λένε, με κυνισμό, «αφού είστε μικροκληρούχοι, φτωχοί αγρότες και δεν σας συμφέρει ν' ασχολείστε με το αγροτικό επάγγελμα, παρατήστε τα να τα πάρουν οι μεγάλοι που τους συμφέρει», τους απαντάμε: «Και να πάμε που; Να προστεθούμε στο 1.500.000 ανέργους της χώρας; Μας κατηγορούν ότι είμαστε «μπαταχτσήδες» και βγαίνουμε στους δρόμους, μόνο και μόνο, γιατί δεν θέλουμε να πληρώνουμε φόρους. Και, δήθεν αφελώς και, τάχα, αθώα, μας ρωτούν: Αφού έχετε κάποιο εισόδημα γιατί να μην πληρώνετε κι εσείς φόρο, όπως πληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι επιχειρηματίες; Τους απαντάμε: Είστε αισχροί ψεύτες και βρωμεροί συκοφάντες. Σε τι λέμε όχι, οι φτωχοί αγρότες; Λέμε όχι στην απόφαση της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να μαζέψει, μέσω μιας άγριας κι άδικης φορολογίας, λεφτά από την φτωχολογιά της αγροτιάς, την εργατιά, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και εμπόρους, για να τα κατευθύνει στις «χοντρές τσέπες» του μεγάλου κεφαλαίου».
Στον κόμβο της Κολούρας μεταβαίνουν και αγρότες από την Ημαθία, ενώ μπλόκα αναμένεται να στηθούν στην Αλεξάνδρεια, στη δυτική είσοδο της πόλης και στη Νάουσα, στη διασταύρωση του Σιδηροδρομικού Σταθμού, λίγο έξω από τον Κοπανό.
Στην Αχαΐα οι αγρότες καλούν σε συγκέντρωση στην Πατρών-Πύργου στη διασταύρωση της Κάτω Αχαγιάς, στην Πατρών-Τριπόλεως στο ύψος του Κουρλαμπά και στο Αίγιο στη Γέφυρα του Μεγανίτη.
Μπλόκο υπάρχει και στην Ηλεία έξω από την Αμαλιάδα, ενώ οι αγρότες της Κρήτης καλούν την Τρίτη σε κινητοποίηση στα Μεγάλα Χωράφια.
Στις Σέρρες, οι αγρότες έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής μέχρι και την Τετάρτη, ενώ αυτοί σε Δράμα και Καβάλα πρόκειται να βγάλουν τα τρακτέρ τους στον κόμβο Σκαρύ, επί της εθνικής οδού Καβάλας- Δράμας, ενώ για την Τετάρτη προτίθενται να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο στην Κομοτηνή.
Σε αποκλεισμό του κτιρίου, όπου στεγάζονται η Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και τα Διοικητικά Δικαστήρια, έχουν προχωρήσει από το πρωί αγρότες στα Χανιά ενώ υπό κατάληψη βρίσκεται και η ΔΟΥ Ηρακλείου. Στην κεντρική είσοδο του κτιρίου που είναι κλειστή, οι αγρότες έχουν αναρτήσει πανό ενώ με φυλλάδια ενημερώνουν τους πολίτες για τα αιτήματά τους. Την κινητοποίηση οργανώνει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Χανίων «Ενότητα» που με ψήφισμά της καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο για τη φορολόγηση των αγροτών. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της «Ενότητας» Γιώργο Μπικάκη, οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση και δεν αντέχουν άλλα μέτρα. «Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα διάφορα χαράτσια που ισοπεδώνουν τον αγρότη, την ύπαιθρο την ελληνική κοινωνία.
Ας πάρει μέτρα ανάπτυξης για τον πρωτογενή τομέα και όχι μέτρα αφανισμού», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα της κινητοποίησης. Ο αποκλεισμός του κτιρίου όπως έχει ανακοινωθεί θα είναι διήμερος, ενώ αγρότες, μέλη της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και κτηνοτρόφοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συγκέντρωση που οργανώνουν στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης στη θέση «Μεγάλα Χωράφια» της εθνικής οδού Χανίων- Ρεθύμνου. Πρόθεση των οργανωτών της συγκεκριμένης κινητοποίησης είναι να κλείνουν για μικρά χρονικά διαστήματα την Εθνική Οδό ενημερώνοντας τους οδηγούς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου