Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2013

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Τουρκίας: το κουρδικό δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες

4/9/13

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Τουρκίας: το κουρδικό δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες

celikΟ εκπρόσωπος του κυβερνώντος, στην Τουρκία, κόμματος ΑΚΡ, Χουσεΐν Τσελίκ, σε ραδιοφωνική  εκπομπή  του Kral Fm  μίλησε για μια σειρά σημαντικών θεμάτων που απασχολούν τη γειτονική χώρα και προϊδέασε για τις εξελίξεις.

Κουρδικό
 Όσον αφορά το κουρδικό: «Εάν έπαιρναν στα σοβαρά οι διοικούντες το κράτος, την τρομοκρατία ΡΚΚ όταν ξεκίνησε το 1984, δε θα ήταν τώρα σ’ αυτές τις διαστάσεις.

Η Τουρκία, επί χρόνια δυστυχώς, είδε το θέμα σαν ένα θέμα τρομοκρατίας και η οργάνωση ανέβηκε στα βουνά και άρχισε τις επιθέσεις. Εμείς ακούγαμε κάθε βράδυ το πόσοι στρατιώτες έπεσαν υπέρ της πατρίδος και πόσοι ΡΚΚ σκοτώθηκαν. Σε κανένα μέρος του κόσμου τα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα δεν έχουν φάρμακο, όπως η ασπιρίνη. Υπάρχουν πολιτικές λύσεις και κοινωνικές λύσεις. Εάν δεν είχε ξεκινήσει τώρα αυτή η διαδικασία για τη λύση, αυτές οι ειδήσεις για θανάτους θα συνεχίζονταν.  Όμως εδώ και 7-8 μήνες δε σκοτώνεται κανένας. Είπαμε να μην κλαίνε πλέον οι μάνες. Τώρα επικρατεί το κλίμα αυτό. Εμείς είπαμε και στο ΡΚΚ και στο BDP ‘μη προβαίνετε σε δηλώσεις που θα δηλητηριάσουν τη διαδικασία’ και λένε πως ‘εάν δε προχωρήσει η διαδικασία, εμείς θα συνεχίσουμε τον πόλεμο από εκεί που σταματήσαμε’. Κανένας δε θα πρέπει να καταβάλει προσπάθεια για την υλοποίηση των πολιτικών του υπολογισμών, μέσω των παιδιών. Ας πούμε ότι θα συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν. Και τότε τι θα γίνει; Οι δυνάμεις ασφαλείας του κράτους θα στέκονται με δεμένα τα χέρια; Όλοι θα πρέπει να μαζέψουν τα μυαλά τους στο κεφάλι. Αν αρχίσουν και πάλι οι συμπλοκές θα χάσουμε τα παιδιά μας. Το κόστος για την τρομοκρατία φθάνει το 1,5 τρις δολάρια.
 Είχαμε ξεκινήσει από το ραδιόφωνο. Στα παιδικά μου χρόνια, στο σημείο που βρισκόμουν, ο ραδιοσταθμός που ακουγόταν καλύτερα ήταν ο ραδιοσταθμός του Εριβάν. Γινόταν εκπομπές υπό τον έλεγχο της ΕΣΣΔ. Και γινόταν προπαγάνδα για τους Κούρδους πολίτες. Σύμφωνα με το δικό μου κράτος, τότε δεν υπήρχαν Κούρδοι, ούτε και  κουρδική γλώσσα. Με την ανάληψη της εξουσίας από το ΑΚΡ, εμείς παραμερίσαμε αυτή την αντίληψη που θεωρούσε ορισμένα πράγματα ανύπαρκτα. Μπορεί να προσδιορίσει ο άνθρωπος τη θρησκεία του, αλλά δε μπορεί να προσδιορίσει τη φυλή του. Η πιο πρωτόγονη αρρώστια στον κόσμο είναι ο ρατσισμός. Αυτό δεν είναι κάτι που αρμόζει στον άνθρωπο. Θα πρέπει να αποδεχτούμε τις διαφορετικότητές μας.
 Πέστε ότι δεν υπάρχει κάτι που λέγεται ΡΚΚ. Σ΄ αυτήν την περίπτωση εμείς θα παραβλέπαμε τα δικαιολογημένα αιτήματα των Κούρδων πολιτών μας; Οι Αλεβίτες πολίτες μας αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα. Θα πρέπει να ασχοληθούμε και μ’ αυτά. Όμως τίποτα δε μπορεί να αποτελέσει αιτία να σκοτώνονται οι άνθρωποι. Παλιά έλεγαν ‘το κράτος δε με αποδέχεται, θεωρεί ανύπαρκτη τη γλώσσα μου. Δε μου επιτρέπει να κλαίω και να γελάω στην κουρδική’. Όμως όλα αυτά μείνανε στο παρελθόν. Εξαλείφθηκαν. Τώρα δεν υπάρχει αιτιολογία για όπλα. 76 εκατ. κόσμος, όλοι είναι ελεύθεροι και ίσοι. Μεταξύ 1991 και 1995 ήταν η περίοδος που η τρομοκρατία έφθασε στο αποκορύφωμά της. Η υπόθεση αφέθηκε στην αστυνομία και στους στρατιώτες. Εμείς τώρα πραγματοποιούμε μεταρρυθμίσεις για τους πολίτες μας, οι οποίοι είχαν παραγκωνιστεί. Όταν συσταθήκαμε, το 2001, τα όσα γίνονται σήμερα υπήρχαν στο πρόγραμμα. Εμείς, απλώνοντας το θέμα αυτό στο χρόνο, μπήκαμε στο δρόμο για τη λύση. Εάν δηλώναμε, το 2003, αυτά τα οποία κάνουμε σήμερα, αυτό θα γινόταν αιτία για την απαγόρευση του κόμματός μας. Επεκτείνοντας τα όσα λέμε στο χρόνο, αυτά θα τα κάνουμε. Πρέπει να τα κάνουμε. Ένας άνθρωπος ο οποίος δε ρισκάρει, δε μπορεί ποτέ να πετύχει. Η επίλυση του θέματος αυτού, το 1984, ήταν πολύ εύκολη. Η επίλυσή του όμως σήμερα είναι δύσκολη, αλλά μετά από 5 ή 10 χρόνια θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. Νεκρός που βγαίνει από κάθε οικογένεια, αφήνει βαθιά σημάδια. Αυξάνεται το μίσος. Το ΡΚΚ βεβαίως και δεν εκπροσωπεί μόνο του τον κουρδικό λαό. Το κυβερνών κόμμα είναι αυτό που παίρνει τις περισσότερες ψήφους από τους Κούρδους πολίτες. Δε θα πρέπει να βλέπουμε με το ίδιο μάτι τους Κούρδους πολίτες μας που δε συμπαθούν το ΡΚΚ».

 Συρία
Ο Χουσεΐν Τσελίκ αναφορικά με το θέμα της Συρίας είπε «η Συρία, από την εποχή του πατέρα του Άσαντ, του  Χαφίζ Άσαντ,  διοικήθηκε από δικτάτορες. Το 80-90% των Κούρδων στη Συρία δεν είναι καταγεγραμμένο στον πληθυσμό. Εμείς όταν ήρθαμε στην εξουσία είπαμε ότι επιθυμούμε ειρήνη με τους γείτονές μας. Eίπαμε ότι απαιτείται να έχουμε μία αποτελεσματική εξωτερική πολιτική. Αυτό που λέγεται αραβική άνοιξη, δεν το ξεκινήσαμε  εμείς. Ξεκίνησε στην Τυνησία. Και η φωτιά αυτή επεκτάθηκε και στη Συρία. Όταν ο γείτονάς σας καίει το σπίτι του και του λέτε ‘γιατί το καις;’, δεν είναι δυνατό να πει ‘εσένα τι σε νοιάζει;’, διότι η φωτιά αυτή μπορεί να επεκταθεί και σε σένα. Είναι κοντινοί γείτονές μας. Ο Άσαντ απάντησε με όπλα στα δημοκρατικά αιτήματα του λαού του. Το ίδιο είχε κάνει και ο πατέρας του. Κάναμε ότι μπορούσαμε για να ξεπεραστεί αυτή η περίοδος με ηρεμία. Εκείνο που θέλουν τα Η.Ε. είναι η κατοχύρωση της ειρήνης στον κόσμο. Όμως η Κίνα και η Ρωσία είναι πίσω από τη Συρία. Γιατί έγινε επέμβαση στο Κόσσοβο; Διότι υπήρχε ένα ανθρωπιστικό δράμα. Για την Συρία δεν υπάρχει κανένας που να λέει να πάει η Αμερική και η Γαλλία και να την καταλάβει. Αλλά θα πρέπει να λήξει αυτή η σφαγή. Ο άνθρωπος αυτός χρησιμοποίησε χημικά. Και πολύς κόσμος, μεταξύ αυτού γυναίκες και παιδιά, έχασαν τη ζωή τους. Θα έπρεπε να χρησιμοποιηθούν χημικά; Στη Λιβύη υπήρχε πετρέλαιο. Επίσης και στο Ιράκ υπήρχε πετρέλαιο και επενέβησαν. Αλλά στη Συρία δεν υπάρχει.
 Σε μας, από την αρχή, προσπάθησαν να μας δώσουν αέρια, με το σκεπτικό ότι ο τουρκικός στρατός ‘θα κάνει ό,τι πρέπει’, αλλά αυτό δεν έγινε. Εμείς βρισκόμαστε σε αλληλεγγύη με το λαό της Συρίας. Για μας είναι πολύ σημαντική η ηρεμία του λαού της Συρίας. Όπου και αν πάτε στη Μέση Ανατολή και ρωτήσετε ‘ποια είναι η φωνή της ανθρώπινης συνείδησης;’, θα σας πουν ‘ο Ερντογάν’. Ο Ερντογάν είναι ο ηγέτης τον οποίο βλέπουν σαν είδωλο. Τελικά αυτός που κερδίζει είναι ο λαός. Μαζί μας είναι τόσο η ψυχή του λαού της Σαουδικής Αραβίας, όσο και του Κατάρ. Εμείς, αντί να είμαστε μαζί με τους πραξικοπηματίες, προτιμούμε να είμαστε πολύ μακριά τους, μόνοι.
 Για τη Συρία δεν τίθεται θέμα χερσαίας επιχείρησης. Εκείνο που μπορεί να γίνει είναι μία αεροπορική επιχείρηση. Ο λαός μας να μην ανησυχεί για το ότι θα γίνει κάποιος πόλεμος. Κάτι τέτοιο δε θα γίνει. Δε χρειάζεται νέο κυβερνητικό έγγραφο. Εμείς δε στέλνουμε το στρατό μας στη Συρία. Ούτε και κηρύττουμε πόλεμο. Εάν χρειαστεί κυβερνητικό έγγραφο μπορεί η Μεγάλη Τουρκική Εθνοσυνέλευση να συνέλθει σε 24 ώρες και να αποφασίσει. Στην περίπτωση του κυβερνητικού εγγράφου για το Ιράκ, εγώ δεν είχα πει ‘ναι’. Και το είχα δηλώσει. Αυτήν την στιγμή στη Συρία υπάρχει πόλεμος. Και κατά μέσον όρο πεθαίνουν την ημέρα 500-600 άτομα. Έχουν πεθάνει 100.000 άνθρωποι. Εμείς δε θέλουμε να ξεκινήσουμε πόλεμο στη Συρία. Θέλουμε να σταματήσουμε τον πόλεμο. Ο στρατός της Συρίας πολεμάει με τους αντιπολιτευόμενους. Αλλά δε γίνεται καμία διάκριση μεταξύ πολιτικών στόχων και στρατιωτικών στόχων. Η Συρία έχει μετατραπεί σε ερείπιο. Οι κάτοικοι της περιοχής Γκαζίαντέπ, στη χώρα μας, έκαναν ότι απαιτούσε η ανθρωπιά. Μοιράστηκαν το ψωμί τους και άνοιξαν το τραπέζι τους. Όμως όσο έρχονται περισσότεροι άνθρωποι, η κοινωνική ζωή παύει να είναι φυσιολογική. Αυτό θα πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό».

Γεγονότα Γκεζί 
Ο Τσελίκ, στη συνέχεια, έκανε αναφορά στα γεγονότα Γκεζί και υπενθύμισε ότι είχε πει τότε πως κρίνει πολύ αξιόλογη την ευαισθησία των νέων για το πράσινο. Και υπενθύμισε πως τότε είχε πει ο ίδιος «εάν πρόκειται να κοπούν δέντρα, για να γίνει εμπορικό κέντρο, θα πάει ο ίδιος εκεί για να αντισταθεί. Όμως τα γεγονότα πήραν άλλες διαστάσεις και ο Π/Θ επιστρέφοντας από το εξωτερικό έκανε λόγο για λόμπυ επιτοκίου. Ενώ η οικονομική κρίση έφερε σε πολύ δύσκολη θέση την Ευρώπη, η Τουρκία παρουσίασε ανάπτυξη 3%. Γενικότερα η Τουρκία σημείωσε ανάπτυξη σε κάθε τομέα, αλλά η ενεργός και αποτελεσματική πολιτική της Τουρκίας ενόχλησε κάποιους. Το CNN International είχε κάνει εκπομπή, χωρίς καμία διακοπή, επί 8 ώρες, για τα γεγονότα Γκεζί. Τελικά στα γεγονότα έχασαν τη ζωή τους 5 άτομα, αλλά το θέμα παρουσιάστηκε σα να είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος. Τώρα στη Συρία, πόσα άτομα πεθαίνουν κάθε μέρα; Η ανθρωπότητα δίνει ένα πολύ άσχημο διαγωνισμό. Σε τελευταία ανάλυση όλοι μαζί βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο. Εάν βουλιάξει, θα βουλιάξουμε όλοι. Μπορεί να μη σας αρέσει η διοίκηση. Μπορεί να μη σας αρέσουν οι πολιτικές του ΑΚΡ. Μπορεί να μη σας αρέσει το ύφος του Π/Θ. Αλλά έχουμε εκλογές. Έχουμε δημοκρατία. Μπορείτε να διαμαρτυρηθείτε, να φωνάξετε συνθήματα και να αναρτήσετε πανό. Όμως δε μπορείτε να επιφέρετε ζημία στην περιουσία του δημοσίου και να  επιφέρετε, επίσης, ζημία στους καταστηματάρχες. Δε μπορείς να πεις ότι θα κάνεις αυτά και ότι κανένας δε θα σε παρεμποδίσει».

Τουρκική προεδρία
 Ο Τσελίκ, αναφορικά με τις προεδρικές εκλογές είπε: «Ο πρωθυπουργός που γνωρίζω εγώ δεν κάνει πίσω από την υπόσχεσή του. Εδώ και 11 χρόνια είναι πρωθυπουργός. Στο εξής είναι προς το συμφέρον της χώρας να γίνει Πρόεδρος. Όταν είχε βάλει υποψηφιότητα για την Προεδρία ο αξιότιμος Γκιουλ,  εγώ είχα πει στον πρωθυπουργό να μη βάλει υποψηφιότητα και ότι θα πρέπει με τον χαρισματικό, ηγετικό του χαρακτήρα να παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος. Και του επεσήμανα πως αυτό επιθυμούν και οι οπαδοί του κόμματος. Τότε του είπα να βάλει υποψηφιότητα ο κ. Γκιουλ. Η σχέση μεταξύ των δύο είναι μία σχέση πολύ βαθιά. Είναι μία φιλία που πέρασε από πολλές δοκιμασίες. Έτσι και τώρα νομίζω πως εάν βάλει για την Προεδρία υποψηφιότητα ο αξιότιμος πρωθυπουργός μας, ο αξιότιμος Γκιουλ δε θα βάλει και εκείνος υποψηφιότητα. Δεν ξέρω τι θα επιφέρουν οι προσεχείς μέρες. Ηγέτες δε βγαίνουν εύκολα. Ασφαλώς και ο πρωθυπουργός μας, ένας άνθρωπος με τόση εμπειρία, δε θα αποσυρθεί σε μία άκρη στην πιο ώριμη περίοδό του».
Πηγή : infognomonpolitics.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου