Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013

Στο Σύνταγμα και πάλι οι ''Αγανακτισμένοι''

Πέμπτη, 7 Μαρτίου 2013


Στο Σύνταγμα και πάλι οι «Αγανακτισμένοι»

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας μιλάει ενώπιον της βουλής όταν διακόπτεται από το κοινό στις στοές που τραγουδά το «Grândola Vila Morena», το τραγούδι της πορτογαλικής επανάστασης των γαρύφαλλων που έθεσε τέρμα στη δικτατορία του Σαλαζάρ (1974). Ήταν μια κίνηση προπαρασκευής για τη μεγάλη διαδήλωση της 2ης Μαρτίου κατά της λιτότητας.
Το περασμένο Σάββατο το ημερολόγιο έγραφε 2 Μαρτίου 2013, όταν 500.000 άτομα διαδήλωσαν μόνο στην Λισαβόνα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε πάνω από 30 πορτογαλικές πόλεις σε μια κινητοποίηση που θεωρήθηκε από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών.

Την Κυριακή 10 Μαρτίου στις 6 το απόγευμα, η πλατεία Συντάγματος θα προσπαθήσει να πάρει τη σκυτάλη από την κεντρική πλατεία της Λισαβόνας.
Από την Puerta del Sol του 2011, που ήταν το παράδειγμα, στην Πορτογαλία και την Praca do Comercio του 2012 και του 2013 και από κει στο νέο ελληνικό ραντεβού με σύνθημα «Φτώχεια, ανεργία, αυτοκτονίες. Φτάνει πια! Η Πορτογαλία δείχνει τον δρόμο».
Το Facebook και το Twitter για μια ακόμη φορά έχουν αναλάβει το ρόλο του «διακινητή» καλέσματος, με τη σχετική αφίσα να έχει αρχίσει ήδη να κυκλοφορεί ευρέως.

«Που είναι οι Έλληνες;» φώναζαν την άνοιξη του 2011 οι Ισπανοί Αγανακτισμένοι της Puerta del Sol στη Μαδρίτη. Και οι Έλληνες “απάντησαν” στους Ισπανούς με μια πλατεία Συντάγματος γεμάτη κόσμο για πολλές εβδομάδες και έναν κίνημα που από “γραφικό” κατόρθωσε να ενώσει χιλιάδες κόσμου. Τα ηχηρά «όχι» εναντίον των μέτρων λιτότητας έφτιαξαν μια νοητή γραμμή ανάμεσα στις δύο πλατείες, ισπανικές σημαίες υψώθηκαν στο Σύνταγμα δίπλα στις ελληνικές και σε λίγο καιρό η... αγανάκτηση δεν ήταν μόνο προνόμιο της Αθήνας, αλλά και σχεδόν όλων των μεγάλων πόλεων της Ελλάδας.

Real.grZeca afonso - Grândola, Vila Morena
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου