Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ο Γ. Αρσένης στην ''Π'': Δεν πάει άλλο έτσι η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο Γεράσιμος Αρσένης στην “Π”: “Δεν πάει άλλο έτσι η κατάσταση στην Ελλάδα”
 
09/03/2013

Συνέντευξη στον Ηρ. Γαλανάκη

“Δεν πάει άλλο έτσι...”

Ο π. υπουργός Γεράσιμος Αρσένης μιλά για όλα στην “Π”


"Δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε. Εχει διαλυθεί η χώρα. Ο κόσμος υποφέρει. Είναι δραματική η κατάσταση. Οι πολιτικές μας ηγεσίες φοβάμαι ότι δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα. Δεν βγαίνει ο Ελληνας πολίτης. Δεν πάει άλλο", υποστηρίζει με επιμονή ο Γεράσιμος Αρσένης, πρόεδρος του "Ιστιντούτου Ερευνών και Πολιτικής Στρατηγικής για την Ανάπτυξη και τη Διακυβέρνηση".

Επειδή "Σημαίνουσες προσωπικότητες της οικονομίας και της πολιτικής, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, πιστεύουν ότι χρειάζεται να αναπτυχθεί μια εναλλακτική πρόταση εξόδου από την κρίση" το Ιστιντούτο που προεδρεύει σε συνεργασία με το "Levy Economics Institute" της Νέας Υόρκης στο οποίο συμμετέχουν παγκομίου κύρους οικονομολόγοι και διανοητές, και το οποίο μελετά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, ανέλαβαν την πρωτοβουλία να οργανώσουν από χθες μια πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική "Διημερίδα Διαλόγου" με θέμα "Εξοδος από την κρίση: Η Πρόκληση της Εναλλακτικής Πορείας. Με την ευκαιρία αυτή τα φώτα της δημοσιότητας έπεσαν πάνω σ’ έναν από τους Ελληνες πολιτικούς και οικονομολόγους που ενώ διέθετε τεράστιες γνώσεις, πείρα, άποψη, θάρρος, μια αποδεδειγμένη πολιτική συνέπεια λόγων και έργων και ήθος, δεν είχε τη θέση που του άξιζε και είχε ανάγκη η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, τον Γεράσιμο Αρσένη ο οποίος μίλησε στην “Π”. Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης με τον π. υπουργό έχει ως εξής:

Ερωτ. Ηταν αναπόφευκτο αυτό που μας συμβαίνει;

Απ: Δεν είχαμε καταλάβει έγκαιρα, επειδή είχαμε μια εθνοκεντρική αντιμετώπιση των θεμάτων, ότι η Ελλάδα είναι ένα κομμάτι της διεθνούς οικονομίας και αργά ή γρήγορα θα επηρεαστεί από αυτήν. Αν είχαμε προετοιμαστεί καλύτερα για την παγκόσμια κρίση, γιατί η παγκόσμια κρίση ήλθε το 2009, οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία δεν θα ήταν τόσο βαριές όσο οι επιπτώσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Ερωτ. Δεν μπορούσε να προληφθεί;

Απ: Το 2001 στην ΚΕ του ΠΑΣΟΚ είχα πει ότι αν μετά το ευρώ δεν πάρουμε μέτρα προσαρμογής της πολιτικής οικονομίας για να εξασφαλίσουμε την ανταγωνιστικότητά μας μέσα στο ευρώ, το 2007 θα έχομε μια μεγάλη οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Την είχαμε το 2009.

Ερωτ: Δεν διαπραγματευθήκαμε όπως έπρεπε;

Απ: Οχι γιατί είχαμε διαπραγματευτικά ατού που δεν τα χρησιμοποιήσαμε.

Ερωτ: Τι θα έπρεπε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Απ: Πιστεύω ότι πίστευε πως εάν συμμορφωθεί με τις υποδείξεις της ευρωπαϊκής ελίτ και κυρίως της Μέρκελ, θα αγκαλιάσουν το πρόγραμμά του, θα τον βοηθήσουν και θα βγει από την κρίση. Αυτό ήταν μια λάθος επιλογή. Η δουλειά ενός πολιτικού εκείνη τη στιγμή ήταν να μην είναι ευχάριστος στην ευρωπαϊκή ελίτ, αλλά να είναι δυσάρεστος. Να είναι σκληρός διαπραγματευτής, με ευρωπαϊκό πνεύμα να προσεγγίσει το θέμα και να πείσει τους Ευρωπαίους ότι αυτό που είναι καλό για την Ελλάδα είναι καλό και για την Ευρώπη. Και θα ήταν ένα άλλο οικονομικό πακέτο μέσα στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, γιατί η κρίση που είχαμε στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο δικό μας φταίξιμο. Είναι απόρροια της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κρίσης. Αυτό δεν το κάναμε. Το παρατηρώ και ιδιαίτερα στην νεώτερη γενιά των πολιτικών. Υπάρχει ένα φοβικό σύνδρομο να μη δυσαρεστήσουμε τους Ευρωπαϊους.

Ερωτ: Τι θα μπορούσε να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς;

Απ: Κάποια στιγμή ο κ. Σαμαράς έδειχνε πως πήγαινε προς τη σωστή κατεύθυνση. Ηταν ένας νέος πολιτικός ο οποίος είχε κάποιες απόψεις, είχε εναντιωθεί στο Μνημόνιο και στην οικονομική πολιτική και προς έκπληξη και απογοήτευση άλλαξε απότομα και έκανε μια μεγάλη στροφή, ακολουθώντας ουσιαστικά τα βήματα του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι μια λάθος πολιτική να πιστεύουμε πως μια παθητική συμμόρφωση στο δόγμα Μέρκελ και στις επιθυμίες της ευρωπαϊκής ελίτ, δημιουργεί θετικότερες προϋποθέσεις πολιτικής για τον ίδιο και για τον τόπο.

Για μένα ένας Ελληνας πολιτικός κρίνεται όχι από το πόσο είναι ευχάριστος στους ξένους αλλά από το πόσο επίμονος είναι να προβάλλει μέσα στην Ευρώπη τα τα δίκαια της Ελλάδας. Αλλά και αυτός όπως είπα έχει το φοβικό σύνδρομο των νέων Ελλήνων πολιτικών.

Ερωτ: Πώς έπρεπε να διαπραγματευθούμε;

Απ: Ο Σαμαράς είχε τις δυνατότητες μετά τις εκλογές. Σχεδόν όλα τα κόμματα είπαν πως αυτό το πακέτο δεν είναι αποδεκτό σε εμάς. Πρέπει να αλλάξουμε. Οι Ευρωπαίοι περίμεναν μετά τις εκλογές, όποια κυβέρνηση και αν προέκυπτε ότι θα είχαν μια επαναδιαπραγμάτευση. Και αντ' αυτού συνεχίσαμε να συμμορφωνόμαστε με το πακέτο της λιτότητας το οποίο δεν μας οδηγεί πουθενά.Τότε όμως είχαμε και την λαϊκή εντολή να επαναδιαπραγματευθούμε και οι Ευρωπαίοι ήξεραν ότι ήταν αναγκασμένοι κάτω από την λαϊκή πίεση της Ελλάδας να αλλάξουν ορισμένα στοιχεία του Μνημονίου. Συμφώνησε σε κάτι που δεν βελτίωνε την κατάσταση. Δεν μας έδοσαν καμία ανάσα.

Μπορούσαν να κάνουν αλλοιώς. Με τον κ. Βενιζέλο η ΤΡΟΙΚΑ τα μάζεψε και έφυγε.

Δεν έπρεπε να υποχωρήσει. Οταν αρχίζεις τέτοιες διαπραγματεύσεις γνωρίζεις ότι θα είναι σκληρές. Επιχειρείς. Επιμένεις. Πιέζεις με πειστικό τρόπο. Δεν γονατίζεις με την πρώτη δυσκολία και προπαντός πριν καν ξεκινήσεις. Γονατιστός δεν μπορείς να διαπραγματευτείς. Η Ελλάδα έχει ακόμη διαπραγματευτικά ατού, λιγότερα από πριν, αλλά συνεχίζει να έχει. Δυστυχώς λειτουργήσαμε με αργά αντανακλαστικά και ένα φοβικό σύνδρομο. Φοβήσαμε τον κόσμο γιατί φοβηθήκαμε να διαπραγματευτούμε.

Ερωτ: Πού πάμε τώρα;

Απ: Μπαίνουμε βαθύτερα στην ύφεση. Αυξάνεται η ανεργία. Εχουμε φτάσει σε μια ανεργία των νέων περίπου 60%, που είναι απαράδεκτο. Ξέρετε τι γίνεται στον ιδιωτικό τομέα; Δεν έχουμε καταλάβει πού βρισκόμαστε. Εχει διαλυθεί η χώρα. Ο κόσμος υποφέρει. Είναι δραματική η κατάσταση. Οι πολιτικές μας ηγεσίες φοβάμαι ότι δεν έχουν επαφή με την καθημερινότητα. Δεν βγαίνει ο Ελληνας πολίτης. Αυτά τα πράγματα είναι αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής.

Ερωτ: Υπάρχει προοπτική εξόδου από την κρίση;

Απ: Βεβαίως έχουμε διαπραγματευτική δύναμη. Είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας της Ελλάδας να πείσει τους Ευρωπαίους ότι έτσι στραβά που αρμενίζει η Ευρώπη και όπως μεταχειρίζονται την Ελλάδα είναι κακά μαντάτα για την ίδια την Ευρώπη.

Οπως προχωρά όμως η κυβέρνηση έχει πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα νέα μέτρα είναι αναπόφευκτα.

Ερωτ: Τι έχουμε ανάγκη να κάνουμε άμεσα;

Απ: Το πρώτο είναι ότι τίποτε δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν γίνει μια αναζωογόνηση της αγοράς. Οταν ο πολίτης δεν έχει ευρώ στην τσέπη του, δεν ξοδεύει, δεν κινείται η αγορά, η αγορά ασφυκτιά, κλείνουν οι επιχειρήσεις, συνεχίζονται οι απολύσεις, η ανεργία και ο μαύρος κύκλος προχωρά και δεν βλέπεις πάτο. Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει. Αρα χρειάζεται λοιπόν να πάρουμε επιεγόντως μέτρα αναζωογόνησης της αγοράς με ρευστότητα την οποία πρέπει να δώσουν οι Ευρωπαίοι. Η ΕΚΤ πρέπει να παίξει το ρόλο που παίζει η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα. Δεν θέλουμε δωρεές αλλά δανεικά για να κινηθεί η οικονομία ώστε και εμείς να επιβιώσουμε και εκείνοι να πληρωθούν. Χρειάζεται όμως μια άλλη πορεία.

Ερωτ: Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να υπάρχει; Είναι συνεχιστής του ο Ευάγγελος Βενιζέλος;

Απ: Το ΠΑΣΟΚ έχει ταυτιστεί στην ιστορία του με συγκεκριμένες πολιτικές και μια συγκεκριμένη ιδεολογία. Η πολιτική που ακολουθείται σήμερα από τον κ. Βενιζέλο δεν έχει τίποτε να κάνει με την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και νομίζω ότι θα ήταν πιο καλό και έντιμο εκ μέρους του να μην το αποκαλεί ΠΑΣΟΚ, και να αλλάξει όνομα στο κόμμα. Θα ήταν καλύτερο γιατί θα ξεκαθάριζε και την ιστορική πορεία του ΠΑΣΟΚ που έφτασε και έκλεισε ένα κύκλο, με ένα νέο κόμμα που θέλει ο κ. Βενιζέλος. Σήμερα ο κ. Βενιζέλος είναι πρόεδρος ενός κόμματος, που, κακά τα ψέματα, ουσιαστικά είναι κετροδεξιά και ουσιαστικά προσφέρει υπηρεσίες σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική.

Ερωτ: Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί ή είναι μια από τα ίδια, ένα νέος πολιτικός όπως οι άλλοι;

Απ: Ο Αλέξης Τσίπρας έχει κτυπήσει μια φλέβα και έχει καταλάβει ότι αυτό το πράγμα δεν πάει άλλο. Νομίζω ότι προσπαθεί μέσα από το κόμμα του να διαμορφώσει μια εναλλακτική πρόταση. Αυτό είναι σημαντικό. Ο Τσίπρας δεν έχει το φοβικό σύνδρομο που παρατηρώ στους Ελληνες πολιτικούς.

Ερωτ: Είναι αξιόπιστη λύση ο ΣΥΡΙΖΑ ή είναι ένα άλλο ΠΑΣΟΚ, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι;

Απ: Το ΠΑΣΟΚ δεν επαναλαμβάνεται. Δεν έχει διαδόχους. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία πρέπει να πείσει τον κόσμο ότι έχει την πολιτική βούληση αλλά έχει και την υποδομή να κυβερνήσει τη χώρα και πολιτκά. Αυτό είναι το διακύβευμα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό είναι δουλειά του ΣΥΡΙΖΑ.

Να είμαστε και δίκαιοι απέναντι σε ένα κόμμα που απότομα αναπτύχθηκε από το 4% και έγινε αξιωματική αντιπολίτευση. Προσαρμόζεται. Δίδω περισσότερη σημασία στη βούληση να διαπραγματευθείς με τους άλλους, χωρίς φοβικό σύνδρομο, παρά στην προετοιμασία. Προετοιμασία θα γίνει και αυτή θα έλθει.

http://www.patris.gr/articles/238850?PHPSESSID=u1roni8ktipfqnt2pc3idcusm5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου