Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Το μήνυμα που απεύθυνε ο Οτζαλάν στους Κούρδους και τους λαούς της Ανατολής!

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Αυτό είναι το μήνυμα που απεύθυνε ο Οτζαλάν στους Κούρδους και τους λαούς της Ανατολής!

Ολόκληρο το μήνυμα του Αμπντουλλάχ Οτζαλάν στο Νεβρόζ
Διαβάζοντας το μήνυμα του Άπο, καλό είναι να ληφθεί υπ' όψιν ότι ανάμεσα στις δεκάδες χιλιάδες σημαίες δεν υπήρχε ούτε μια τουρκική σημαία. Ο νοών νοείτω!
Απευθύνω χαιρετισμό σε όλους και εύχομαι ένα ευτυχισμένο Νεβρόζ.
Ας είναι ευτυχισμένο το Νεβρόζ της απελευθέρωσης των κατατρεγμένων και των καταπιεσμένων.
Χαιρετίζω το Νεβρόζ, την ημέρα της ανάστασης των λαών της Μέσης Ανατολής και την Κεντρικής Ασίας.
Χαιρετίζω όλους τους αδελφούς λαούς.
Τους λαούς που κατοικούν στις πλαγιές της οροσειράς του Ζάγρος και του Ταύρου, στις κοιλάδες του Τίγρη και του Ευφράτη, στους λαούς που γέννησαν την αγροτική τέχνη και τον πολιτισμό των πόλεων, χαιρετίζω έναν από τους πιο παλιούς λαούς αυτής της περιοχής, τους Κούρδους!
Για τους Κούρδους, που οικοδόμησαν αυτόν τον πολιτισμό για χιλιάδες χρόνια μαζί με άλλους λαούς και φυλές, ο Τίγρης και ο Ευφράτης είναι αδέλφια με τον Σαγγάριο. Ο χορός των Κούρδων είναι αδέλφια με το χορό του Πόντου και των Ζεϊμπέκηδων. Τα τελευταία 200 χρόνια, πόλεμοι που διεξήχθησαν στη λογική της εκπόρθησης, οδήγησαν τους αραβικούς, τουρκικούς και περσικούς λαούς στη δημιουργία εθνικών κρατιδίων, με τα αντίστοιχα προβλήματα.
Τα καθεστώτα της εκμετάλλευσης ήλθαν να καλύψουν και να εκμεταλλευθούν τα κενά που δημιουργήθηκαν. Οι λαοί της Μέσης Ανατολής ξυπνούν ή μάλλον επιστρέφουν από την Ιστορία.
Επιτέλους, εκείνοι που πάλλονται και εμπνέονται από τη φωτιά του Νεβρόζ, λένε ειρήνη, αδελφοσύνη, λύση. Η συνείδηση αυτού του αγώνα στοχεύει στην κατανόηση. Αυτή η εποποιία έχει φθάσει σε ένα σημείο. Ο αγώνας μας δεν στράφηκε και δεν πρόκειται να στραφεί ποτέ εναντίον κανενός λαού και φυλής, η θρησκευτικής ομάδας. Η επανάστασή μας ήταν εναντίον της άγνοιας, της αγραμματοσύνης, της ανέχειας και της εκμετάλλευσης. Ο πόλεμός μας δεν είναι εναντίον κάποιου έθνους ή θρησκείας. Ο πόλεμός μας είναι εναντίον της αδικίας.
Σήμερα ξυπνάμε και αντιμετωπίζουμε μια νέα Τουρκία, μια νέα Μέση Ανατολή, ένα νέο μέλλον. Η νεολαία, οι φίλοι που αποδέχονται το λόγο μου, εκείνοι που ακούνε αυτά που λέω! Σήμερα αρχίζει μια νέα μέρα. Ανοίγει η πόρτα για να περάσουμε από τον ένοπλο αγώνα στη δημοκρατική πολιτική δράση.
Δημιουργείται και διευρύνεται μια αντίληψη που λαμβάνει υπ’ όψιν της τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας. Εμείς δεκαετίες δώσαμε αγώνες και θυσιάσαμε τους εαυτούς μας για τα δικαιώματα αυτά.
Καμία από αυτές τις θυσίες μας δεν πήγε χαμένη. Οι Κούρδοι κέρδισαν και πάλι το δικαίωμα να υπάρχουν. Ας το γιορτάσουμε. Φθάσαμε σε ένα σημείο που μπορούμε να πούμε επιτέλους τα όπλα να σιγήσουν και να μιλήσουν οι ιδέες. Οι πρακτικές που μας αγνοούσαν και μας απέρριπταν ξόφλησαν. Το αίμα έρρεε σ’ αυτήν την περιοχή χωρίς να υπολόγιζε αν ήταν κουρδικό, τουρκικό ή λαζικό.
Ενώπιον εκατομμυρίων ανθρώπων που με ακούνε λέω ότι πλέον αρχίζει μια νέα περίοδος. Στο προσκήνιο δεν είναι πλέον τα όπλα, αλλά η πολιτική.
Ήλθε η ώρα να αποσύρουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας πέρα από τα σύνορα. Πιστεύω ότι όλοι όσοι πιστεύουν σ’ αυτόν τον αγώνα, θα επιτηρήσουν με προσοχή και ευαισθησία και θα εξασφαλίζουν την ομαλή πορεία των εξελίξεων αυτήν την περίοδο. Αυτό δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή των εξελίξεων. Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα, αρχίζουμε έναν νέο αγώνα.
Όλοι έχουμε τις ίδιες ευθύνες για να δημιουργήσουμε ένα καθεστώς που θα εξασφαλίζει ίσα δικαιώματα σε όλους τους λαούς και όλους τους πολιτισμούς, όπως αρμόζει στην ιστορία του Κουρδιστάν και της Ανατολής. Απευθύνω έκκληση στους Κούρδους να εξασφαλίσουν τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα ισότητας και στους Αρμενίους, τους Τουρκομάνους και τους Άραβες.
Αξιοσέβαστε λαέ της Τουρκίας. Ο τουρκικός λαός θα πρέπει να γνωρίζει σήμερα ότι η αδελφοσύνη με τους Κούρδους κρατάει χίλια χρόνια, κάτω από τη σημαία του Ισλάμ. Αυτή η αδελφοσύνη, δεν θα πρέπει να στηρίζεται στη λογική της εκπόρθησης και της αφομοίωσης του άλλου.
Οι προσπάθειες των ελίτ που στηρίζονταν στον καπιταλιστικό μοντερνισμό και δεν δέσμευαν τον λαό, έχουν χρεοκοπήσει. Απευθύνω έκκληση στους δυο λαούς μας, που αποτελούν τις στρατηγικές δυνάμεις της Μέσης Ανατολής, να οικοδομήσουμε έναν δημοκρατικό εκσυγχρονισμό που θα στηρίζεται στις δυνάμεις και τον αυθεντικό πολιτισμό του κάθε λαού. Υπάρχει κανείς να δώσει απάντηση σ’ αυτήν την έκκληση;
Τώρα είναι η ώρα της αλληλοκατανόησης και της συγνώμης. Ο κοινός αγώνας που δώσαμε στα Δαρδανέλια και το πνεύμα που μας οδήγησε στην από κοινού ίδρυση της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, το 1920, θα πρέπει να φωτίσει αυτήν τη νέα περίοδο.
Απευθύνω έκκληση στις γυναίκες, τις καταπιεσμένες θρησκευτικές ομάδες και φυλές, εκείνους που διατηρούν το δικό τους πολιτισμό, τους εκπροσώπους της εργατικής τάξης, καθώς και όλους όσους μπορούν να επιλέξουν αυτή τη νέα επιλογή να λάβουν τη θέση τους στο νέο σύστημα του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού. Η Μέση Ανατολή και η Κεντρική Ασία αναζητούν ένα δημοκρατικό καθεστώς. Η αναζήτηση προτύπου ελευθερίας και αδελφοσύνης είναι το ίδιο αναγκαία όσο το ψωμί για όλους τους ανθρώπους. Στην αναζήτηση και εφαρμογή αυτού του προτύπου η περιοχή της Ανατολής και της Μεσοποταμίας αναπόφευκτα θα παίξουν πρωτοποριακό ρόλο. Όπως ο απελευθερωτικός πόλεμος που δόθηκε τα πλαίσια του Εθνικού Όρκου, στην πρόσφατη ιστορία.
Παρά τα λάθη και τις παραλείψεις που έγιναν στα τελευταία 90 χρόνια, καλούμε τους λαούς και τις κοινωνικές τάξεις που καταπιέστηκαν και δοκιμάστηκαν να έλθουν μαζί μας, να οικοδομήσουμε ένα νέο πρότυπο. Δώστε απάντηση σ’ αυτήν την έκκληση.
Το εμείς απωθήθηκε και κατεπνίγη από εγώ, στα πλαίσια της στενής αντίληψης για την εξουσία. Πρέπει να δώσουμε την παλιά έννοια στο εμείς. Πρέπει να ενωθούμε απέναντι σ’ εκείνους που θέλουν να μας διασπάσουν και να μας κατακερματίσουν. Όσοι δεν αντιλαμβάνονται στο πνεύμα των καιρών, θα οδηγηθούν στα σκουπίδια της Ιστορίας. Οι λαοί της περιοχής γίνονται μάρτυρες γέννησης νέων οριζόντων.
Αυτό το Νεβρόζ είναι ένα δώρο, μια έκπληξη για όλους μας. τα νοήματα των μηνυμάτων του Μωυσή, του Ιησού και του Μωάμεθ ξαναζούν και κινητοποιούν τις κοινωνίες.
Το υπόβαθρο του νέου αγώνα είναι οι ιδέες, οι ιδεολογίες και η δημοκρατική πολιτική. Αρχίζουμε τον δημοκρατικό αγώνα. Χαιρετίζω όλους εκείνους που στηρίζουν αυτόν τον αγώνα. Όλους εκείνους που στηρίζουν τις προσπάθειες για τη δημοκρατική ειρήνη. Χαιρετίζω όλους εκείνους που παίρνουν στην πλάτη τους το θέμα της αδελφοσύνης των λαών.
Ζήτω το Νεβρόζ.
Ζήτω η αδελφοσύνη των λαών!!!
Διαβάστηκε από το http://infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου