Παρασκευή 31 Αυγούστου 2012

Απορρίφθηκε η προσφυγή της οικογένειας της Ρ. Κόρι κατά του Ισραήλ

Απορρίφθηκε η προσφυγή της οικογένειας της Ρ. Κόρι κατά του Ισραήλ

Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της οικογένειας της Ρέιτσελ Κόρι εναντίον του ισραηλινού κράτους.


Ισραηλινό δικαστήριο αποφάνθηκε ότι το κράτος δεν ευθύνεται για τον θάνατο της αμερικανίδας ακτιβίστριας Ρέιτσελ Κόρι, η οποία σκοτώθηκε το 2003 στη Λωρίδα της Γάζας από εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού στην διάρκεια διαδήλωσης διαμαρτυρίας και ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων σε μια ζώνη ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων με την Αίγυπτο.
Η οικογένεια της Κόρι είχε καταθέσει αγωγή για ανθρωποκτονία εξ αμελείας κατά του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας.
Ο δικαστής ανακοίνωσε ότι ο θάνατος της 23χρονης είναι ένα «λυπηρό ατύχημα» και ότι το ισραηλινό κράτος δεν ευθύνεται για την όποια «προκληθείσα βλάβη» καθώς έγινε στη διάρκεια αυτού που χαρακτήρισε «επιχειρήσεις σε εμπόλεμη περίοδο».
Ο δικαστής Οντέντ Γκέρσον που προήδρευσε του δικαστηρίου στην πόλη Χάιφα, δήλωσε ότι η Ρέιτσελ Κόρι προστάτευε τρομοκράτες σε μια περιοχή που είχε χαρακτηριστεί πολεμική ζώνη.
Ο ίδιος είπε ότι ο οδηγός του εκσκαφέα δεν την είχε δει και πρόσθεσε ότι οι στρατιώτες έκαναν τα πάντα για να κρατήσουν τους διαδηλωτές μακριά από την περιοχή. «Εκείνη (η Κόρι) δεν απομακρύνθηκε όπως θα έκανε κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος».
Ο δικαστής έκρινε ότι το ισραηλινό κράτος δεν πρέπει να καταβάλει αποζημίωση. Οι γονείς της Κόρι είχαν ζητήσει αποζημίωση ενός εκατομμυρίου δολαρίων για την προκληθείσα βλάβη και τα δικαστικά έξοδα. Ο δικηγόρος τους δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλει την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.
Οι γονείς της Κόρι, Κρεγκ και Σίντι, κατέθεσαν αγωγή το 2005 στην ισραηλινή πόλη Χάιφα κατηγορώντας το ισραηλινό κράτος για ανθρωποκτονία και για τη μη πραγματοποίηση ενδελεχούς και αξιόπιστης έρευνας για τις συνθήκες θανάτου της.
Έρευνα που πραγματοποίησε το 2003 ο ισραηλινός στρατός κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις του δεν ευθύνονται για τον θάνατο της Κόρι. Η έρευνα του στρατού είχε αποφανθεί ότι η Ρέιτσελ Κόρι δεν ήταν ορατή από τον εκσκαφέα και ότι σκοτώθηκε από συντρίμμια που την καταπλάκωσαν.
Αλλά οι υποστηρικτές της διατείνονται ότι είναι αδύνατον να μην την είδε ο χειριστής του μηχανήματος.
Φωτογραφίες που τραβήχτηκαν την ημέρα που σκοτώθηκε η Κόρι την δείχνουν με φωσφοριζέ πορτοκαλί γιλέκο να κρατάει έναν τηλεβόα και να προσπαθεί να εμποδίσει έναν εκσκαφέα του ισραηλινού στρατού.
Ανώτατοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, πάντως, καταφέρθηκαν εναντίον της αρχικής έρευνας του στρατού για την υπόθεση λέγοντας ότι δεν υπήρξε ούτε λεπτομερής ούτε αξιόπιστη.
"Νιώθω βαθιά προβληματισμένη και πληγωμένη», δήλωσε η Σίντι Κρεγκ στους δημοσιογράφους μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
Η Ρέιτσελ Κόρι ήταν ακτιβίστρια της ειρήνης προτού ακόμη μεταβεί στη Λωρίδα της Γάζας το 2002.
Διοργάνωνε εκδηλώσεις υπέρ της ειρήνης στη γενέτειρά της στην πολιτεία της Ουάσινγκτον κι ήταν εθελόντρια του φιλοπαλαιστινιακού Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM).
Το 2003 βρισκόταν στην Ράφα στη νότια Λωρίδα της Γάζας μαζί με άλλους διαδηλωτές, μέλη του Κινήματος.
Είχαν σχηματίσει ανθρώπινες ασπίδες για να εμποδίσουν τον ισραηλινό στρατό να κατεδαφίσει σπίτια παλαιστινίων. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι στην περιοχή δρούσαν ένοπλοι και ότι οι διαδηλωτές δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε μια κλειστή στρατιωτική ζώνη.
Ο Βρετανός ηθοποιός Άλαν Ρίκμαν έγραψε το θεατρικό έργο με τίτλο «Το Όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι» βασισμένο σε ημερολόγια και ηλεκτρονικά μηνύματα της Κόρι, το οποίο παρουσιάστηκε σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο, περιλαμβανομένου του Ισραήλ και των παλαιστινιακών εδαφών.
Το όνομα της φέρει τιμητικά το σκάφος «Ρέιτσελ Κόρι», το οποίο επιχείρησε να σπάσει το ναυτικό αποκλεισμό της Γάζας μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια αλλά είχε καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό στις 5 Ιουνίου του 2010.
Πηγή: ΑΜΠΕ


Δημοσίευση : 28 Aυγούστου 2012

Αναδημοσιεύεται από το www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου