Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Πεθαίνοντας για την αλήθεια - του Γ. Ζουμπουλάκη

Ζουμπουλάκης Γιάννης
Πεθαίνοντας για την αλήθεια
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/08/2012 10:45


Πριν από λίγες ημέρες η γιαπωνέζα δημοσιογράφος Μίκα Γιαμαμότο, πολεμική ανταποκρίτρια για το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων, έχασε τη ζωή της σε ηλικία 45 ετών στη Συρία όπου κάλυπτε τα πρόσφατα γεγονότα. Τον Φεβρουάριο του 2012 ένας άλλος δημοσιογράφος, ο αμερικανός Αντονι Σαντίντ, πολεμικός ανταποκριτής των Τάιμς της Νέας Υόρκης, πέθανε από άσθμα, ενώ προσπαθούσε να φύγει από την ίδια χώρα.

Ένα κοινό σημείο των Γιαμαμότο και Σαντίτ ήταν ότι είχαν συμβάλει στη δημιουργία του ελληνικού ντοκιμαντέρ με τίτλο (κατά τραγική ειρωνεία), «Πεθαίνοντας για την αλήθεια». Το γύρισε ο δημοσιογράφος και πολεμικός ανταποκριτής ο ίδιος, Νίκος Μεγγρέλης το 2010 υμνώντας τη σωστή δημοσιογραφία (το τρέιλερ της ταινίας στο οποίο εμφανίζεται η Γιαμαμότο).

Μέσα σε μόλις 75 λεπτά το «Πεθαίνοντας για την αλήθεια», εκτός από το ότι αναφέρεται στη χειραγώγηση των περισσοτέρων αμερικανικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης από την κυβέρνηση Μπους, αφηγήθηκε επίσης γνωστές ή άγνωστες ανθρώπινες ιστορίες με τραγικό τέλος. Ο ισπανός εικονολήπτης Χοσέ Κόουζο σκοτώθηκε από βολή αμερικανικού τανκ στο ξενοδοχείο Παλεστάιν. Η ιταλίδα δημοσιογράφος Τζουλιάνα Σγκρένα κρατήθηκε όμηρος ιρακινής τρομοκρατικής οργάνωσης επί έναν μήνα και, όταν απελευθερώθηκε, το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε γαζώθηκε από αμερικανική περίπολο, σκοτώνοντας τον ιταλό μυστικό πράκτορα Νικόλα Καλίπαρι, ο οποίος της έσωσε τη ζωή θυσιάζοντας τη δική του.

Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ του Μεγγρέλη ένας δημοσιογράφος χάνει τη ζωή του ανά πέντε ημέρες και κάθε χρόνο περισσότεροι από 100 δημοσιογράφοι χάνουν τη ζωή τους στις καυτές περιοχές του πλανήτη. Φαίνεται ότι κάποιοι, τελικά, όντως πεθαίνουν για την αλήθεια.

Υ.Γ.: Αφιερωμένο ολόψυχα σε όλους όσοι επιμένουν να ισοπεδώνουν τα πάντα με γενικόλογα, φτωχά, άκαιρα και εν τέλει χυδαία συνθήματα του τύπου «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» που τώρα τελευταία έχουν γίνει καραμέλα σε ό,τι κακό βρίσκουμε μπροστά μας.

αναδημοσιεύεται από το www.tovima.gr/opinions/article/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου