Τετάρτη 13 Ιουνίου 2012

Μεγάλη διαδήλωση στο κέντρο της Μόσχας εναντίον του Πούτιν

Πορεία στο κέντρο της Μόσχας

Λαοθάλασσα ζητά την «απελευθέρωση» της Ρωσίας από τον Βλαντιμίρ Πούτιν

ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ: Τρίτη 12 Ιουνίου 2012

Με συνθήματα «η Ρωσία θα απελευθερωθεί», «ο Πούτιν στη φυλακή», «όλη η εξουσία στο λαό» δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι κατέκλυσαν την Τρίτη με σημαίες και πλακάτ το κέντρο της Μόσχας στην πρώτη μαζική αντικυβερνητική διαδήλωση μετά την επιστροφή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο.

Η αποκαλούμενη «πορεία των εκατομμυρίων» -στην οποία μετείχαν κατά τους οργανωτές τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές- πραγματοποιείται σε τεταμένο κλίμα μετά τις πρωτοφανείς έρευνες της αστυνομίας σε κατοικίες ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης και την κλήση τους για ανάκριση.

Μιλώντας στο πλήθος ο Μπόρις Νεμτσόφ είπε ότι «πρέπει να απαλλάξουμε τη χώρα από αυτόν τον σφετεριστή που θέλει να μας ληστέψει και να μας κυβερνήσει ισόβια».



Ο Ρώσος πρόεδρος «απάντησε» στο μαζικό κύμα διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψει να αποδυναμωθεί η χώρα από «κοινωνικές ταραχές».

«Κάθε τι που αποδυναμώνει τη χώρα και διχάζει την κοινωνία είναι απαράδεκτο για εμάς. Κάθε απόφαση ή μέτρο που οδηγεί σε κοινωνικές και οικονομικές ταραχές είναι απαράδεκτο» ανέφερε στη διάρκεια δεξίωσης που παρέθεσε με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της 12ης Ιουνίου.

Οι διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους για «μία Ρωσία χωρίς τον Πούτιν» και μαζί τους ενώθηκαν ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, οι Σεγκέι Ουνταλτσόφ και Μπόρις Νεμτσόφ, αγνοώντας την κλήση που δέχθηκαν να παρουσιαστούν για ανάκριση ενώπιον εξεταστικής επιτροπής στο πλαίσιο της έρευνας για τις ταραχές κατά τη διαδήλωση της 6ης Μαΐου.

Οι ίδιοι είχαν κληθεί να καταθέσουν μόλις μία ώρα πριν από την προγραμματισμένη έναρξη των διαδηλώσεων σε μία προφανή κίνηση να εμποδιστεί η συμμετοχή τους στην πορεία. Παράλληλα καταγγέλθηκαν και πρακτικές «πολέμου» κατά ηλεκτρονικών και δικτυακών μέσων ενημέρωσης που προσπάθησαν να μεταδώσουν ζωντανά τη διαδήλωση.

«Οι ανακριτές θα περιμένουν. Έκανα την επιλογή μου» δήλωσε ο Σεργκέι Ουνταλτσόφ από το κέντρο της Μόσχας και απηύθυνε κάλεσμα για συνεχείς διαδηλώσεις κόντρα στον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Υπάρχουν τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι» στην πορεία, είπε ο Ουνταλτσόφ, ο ηγέτης του Αριστερού Μετώπου.

Είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο αριθμός των διαδηλωτών από ανεξάρτητη πηγή, καθώς η πορεία εκτεινόταν σε μήκος εκατοντάδων μέτρων στις λεωφόρους γύρω από το κέντρο της Μόσχας. Η ρωσική αστυνομία κάνει λόγο μόλις για 18.000 διαδηλωτές.

«Οι αρχές φοβούνται, διαπράττουν ένα λάθος. Οι ενέργειες αντιποίνων προκαλούν μεγαλύτερη αγανάκτηση στον κόσμο και τον ωθούν να κατεβαίνει στους δρόμους. Κοιτάξτε πόσοι είναι σήμερα εδώ. Μετά τις χθεσινές έρευνες πολύς κόσμος ήρθε» είπε ο Ουνταλτσόφ.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί από το πρωί της Τρίτης στο κέντρο της πόλης, όπου πολλοί δρόμοι έχουν κλείσει για την κυκλοφορία, με απορριμματοφόρα του δήμου να είναι σε διάταξη σε διάφορες οδικές αρτηρίες.
http://www.tanea/lastnews/.../?aid=4729017

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου