Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για τους Τουρκοκύπριους του εξωτερικού

Ημερομηνία: 03.01.2012 | 10:14
Αποχωρούν οι Τ/Κύπριοι από τον τουρκικό στρατό
Εξαγορά στρατιωτικής θητείας έναντι 3.000 στερλινών για όσους ζουν εκτός Κατεχομένων.
Του Νίκου Στέλγια
Σήμερα, το 1/4 του προσωπικού του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα στελεχώνεται από Τουρκοκύπριους.

Η τουρκοκυπριακή κοινότητα πληροφορήθηκε τις τελευταίες μέρες μια σημαντική εξέλιξη, η οποία αφορά το μέλλον της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην άλλη πλευρά της πράσινης γραμμής. Λίγες εβδομάδες μετά την προώθηση της εξαγοράς της θητείας στον τουρκικό στρατό, από το τουρκικό κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), η «κυβέρνηση» του τ/κ Κόμματος Εθνικής Ενότητας (UBP) δρομολόγησε την εξαγορά της στρατιωτικής θητείας για τους Τουρκοκύπριους του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον νέο «νόμο» που κατέθεσε στη «Βουλή» το UBP και ο οποίος υποστηρίχθηκε σχεδόν από όλους τους τ/κ πολιτικούς φορείς, οι Τουρκοκύπριοι που ζουν στο εξωτερικό από το 2007 και δεν έχουν υπηρετήσει στον τουρκικό στρατό μέχρι σήμερα, θα έχουν το δικαίωμα της εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας τους. Με άλλα λόγια, οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν πλέον το δικαίωμα να εξαγοράσουν τη στρατιωτική τους θητεία καταβάλλοντας στην τ/κ ηγεσία το ποσό των 3.000 λιρών Αγγλίας. Από την εν λόγω τροποποίηση θα μπορούν να επωφεληθούν και όσοι Τουρκοκύπριοι επέλεξαν το εξωτερικό για τις ανώτατες σπουδές τους, υπό τον όρο ότι θα επιστρέψουν στην Κύπρο για την ολοκλήρωση των σπουδών τους.

Η νέα κίνηση της τ/κ ηγεσίας δίνει λύση σε ένα μεγάλο και ιστορικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι του εξωτερικού από το 1974 μέχρι σήμερα. Ως γνωστόν, από τα τελευταία χρόνια της Αγγλοκρατίας μέχρι και σήμερα, πολλοί Τουρκοκύπριοι έχουν επιλέξει το εξωτερικό –κυρίως τη Βρετανία– για μόνιμη εγκατάσταση και δραστηριοποίηση. Σήμερα, πολλοί από τους απόγονους των «ξενιτεμένων» Τουρκοκυπρίων δεν μπορούν να επιστρέψουν στην Τουρκία ή στα Κατεχόμενα εξαιτίας της εκκρεμότητας της στρατιωτικής τους θητείας. Πολλοί από αυτούς τους νέους δεν επιθυμούν να υπηρετήσουν στον τουρκικό στρατό για λόγους πολιτικών πεποιθήσεων ή οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων. Σε περίπτωση που ένας Τουρκοκύπριος επιλέξει να επιστρέψει στα Κατεχόμενα δίχως να έχει διευθετήσει τα ζητήματα που αφορούν τη στρατιωτική του θητεία, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απειλή της φυλάκισης, χρηματικού προστίμου και άμεσης ένταξης στο στράτευμα με παρατεταμένη θητεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τα τελευταία χρόνια, το πρόβλημα της στρατιωτικής θητείας, το οποίο αντιμετωπίζουν οι Τουρκοκύπριοι του εξωτερικού έλαβε δραματικές διαστάσεις και βρέθηκε για πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων της τουρκοκυπριακής πολιτικής σκηνής. Διάφορες τ/κ ομάδες του εξωτερικού άσκησαν έντονη «πίεση» στην τ/κ ηγεσία με απώτερο στόχο τη μόνιμη κατάργηση της στρατιωτικής θητείας. Ωστόσο, οι τ/κ ηγεσίες επέλεξαν, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, να αγνοήσουν το εν λόγω αίτημα, κυρίως λόγω της απρόβλεπτης αντίδρασης της Άγκυρας και ειδικά του επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων.


Η νέα της πρωτοβουλία συμπίπτει με μια περίοδο κατά την οποία η «κυβέρνηση» του Ιρσέν Κιουτσούκ δέχεται τα πυρά μεγάλων μερίδων της τ/κ κοινότητας εξαιτίας των επιπτώσεων του περίφημου οικονομικού πακέτου που προωθεί η ίδια και επιβάλλει η τουρκική πλευρά. Με τη νέα κίνηση, το «κυβερνών» UBP επιδιώκει να αποδείξει ότι τα προβλήματα των Τουρκοκυπρίων έχουν μεγάλη σημασία για την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα και να εξασφαλίσει ένα σημαντικό ποσό για τον «κρατικό προϋπολογισμό».

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου