Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Αλλάζει στρατηγική ο Χριστόφιας εκτιμά η Αγκυρα

Ημερομηνία: 30.12.2011 | 13:07
Αλλάζει στρατηγική ο Χριστόφιας εκτιμά η Άγκυρα
Στο μικροσκόπιο τούρκων αναλυτών οι επίσημες τοποθετήσεις της Λευκωσίας
Του Νίκου Στέλγια

Τα ενεργειακά αποθέματα της Κύπρου εξακολουθούν να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων που αφορούν την τουρκική εξωτερική πολιτική στην τουρκική πρωτεύουσα. Οι Τούρκοι αναλυτές και αξιωματούχοι έχουν θέσει υπό το μικροσκόπιο τις επίσημες τοποθετήσεις της Λευκωσίας και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Οι πρώτες αναλύσεις από την Άγκυρα για το συγκεκριμένο ζήτημα δείχνουν ότι η τουρκική πλευρά παρατηρεί αλλαγή πλεύσης της κυπριακής κυβέρνησης.

Σήμερα, η εφημερίδα “Σαμπάχ”, η οποία διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με τους τουρκικούς κυβερνητικούς κύκλους”, τονίζει χαρακτηριστικά ότι «Ο Χριστόφιας όταν βρήκε το αέριο άλλαξε ύφος». Η τουρκική εφημερίδα ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο τοποθετείται αμέσως μόλις εξασφάλισε θετικά αποτελέσματα από τις γεωτρήσεις στην Μεσόγειο για φυσικό αέριο. «Ο Ε/κ ηγέτης Χριστόφιας ο οποίος μέχρι πριν από μια εβδομάδα έστελνε θετικά μηνύματα στην Τουρκία , μετά από την εξέλιξη σχετικά με τις γεωτρήσεις ότι θα εξασφαλιστεί φυσικό αέριο από 140-230 δις κυβικά , άλλαξε γλώσσα και είπε : Η Τουρκία να δείξει πνεύμα ειρήνης και συνεννόησης και να αποφύγει ενέργειες και προκλήσεις που θα προκαλούσαν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Χριστόφιας προέβη σε έκκληση προς την Τουρκία να επιδείξει συνεργασία για την εξασφάλιση λύσης», τονίζει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

Η “Μιλλιγιέτ” στις εσωτερικές σελίδες αναφέρεται στο ίδιο θέμα με τον τίτλο « Βρέθηκε φυσικό αέριο το οποίο θα είναι αρκετό για 210 χρόνια» . Στο δημοσίευμα γράφει ότι η Υπουργός Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Πραξούλα Αντωνιάδου δήλωσε ότι το φυσικό αέριο που βρέθηκε είναι αρκετό για τις ανάγκες της Κύπρου για 210 χρόνια.

Η “Χιουρριγιέτ” στις εσωτερικές σελίδες και με τον τίτλο «Αέριο αισιοδοξίας στο Ε/κ Χρηματιστήριο» γράφει ότι τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προχθές από τον κ Χριστόφια για τις γεωτρήσεις οδήγησαν αρχικά στην άνοδο του Ε/κ Χρηματιστηρίου κατά 9% και στην συνέχεια στην πτώση του κατά 1,5 % . Στην συνέχεια γίνεται αναφορά σε τίτλους Ε/κ εφημερίδων αναφορικά με την κίνηση στο Χρηματιστήριο .

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου