Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012

Δεν ζητά συγγνώμη από τους Κούρδους η Αγκυρα

Ημερομηνία: 03.01.2012 | 14:22
Δεν ζητά συγγνώμη από τους Κούρδους η Άγκυρα
Αποζημίωση για τους 35 νεκρούς – Εκνευρισμός στην κουρδική κοινωνία
Του Νίκου Στέλγια

Λίγες ημέρες μετά την αιματηρή επίθεση του τουρκικού στρατού εναντίον ομάδας Κούρδων λαθρεμπόρων, η οποία άφησε πίσω της 35 νεκρούς νέους πολίτες της Τουρκίας, η τουρκική κοινωνία εξακολουθεί να συζητά τις εξελίξεις γύρω από τη δραματική εξέλιξη.

Ο Τύπος της γειτονικής χώρας αναφέρει ότι την Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενημερώθηκε από τον επιτελάρχη Νετζντέτ Οζέλ για την πορεία των ερευνών για το περιστατικό και ακολούθησε Υπουργικό Συμβούλιο. Μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μπουλέντ Αρίντς σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι το κτύπημα κατά των αμάχων δεν ήταν σκόπιμο και ότι διεξάγεται ενδελεχής έρευνα για πιθανές βαριές αμέλειες που οδήγησαν στο εν λόγω περιστατικό.

Ο κ. Αρίντς άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνες για το περιστατικό και ανακοίνωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων.

Σύμφωνα με τη «Milliyet», ο κ. Αρίντς υπογράμμισε ότι το περιστατικό έλαβε χώρα σε μια περιοχή όπου παρατηρείται έντονη τρομοκρατική δραστηριότητα του ΡΚΚ και ότι υπήρχαν πληροφορίες από πολλές πηγές ότι τρομοκράτες του ΡΚΚ ετοιμάζονταν να διασχίσουν τα σύνορα με μουλάρια για τη μεταφορά του οπλισμού τους. Ο κ. Αρίντς πρόσθεσε ότι προς το παρόν η κυβέρνηση δεν προσανατολίζεται σε επίσημη απολογία για το περιστατικό και ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημα συγγνώμη αν από την έρευνα προκύψει ύπαρξη αμέλειας και λαθών που οδήγησαν στο περιστατικό.

Μια άλλη πτυχή του περιστατικού αποκαλύπτει σήμερα η «Sabah» αναφέροντας σε πρωτοσέλιδο της ότι 4 συγγενείς των λαθρεμπόρων που έχασαν τη ζωή τους την περασμένη εβδομάδα είναι επί τρία χρόνια προφυλακισμένοι ως κατάσκοποι του ΡΚΚ που διέρρεαν απόρρητα μυστικά του στρατού στην Parastin (πτέρυγα συλλογής πληροφοριών του ΡΚΚ). Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο εισαγγελέας έχει ζητήσει επιβολή 20ετούς κάθειρξης σε αυτούς.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την στάση του τουρκικού κράτους στην νέα δραματική εξέλιξη. Πολλοί είναι οι Κούρδοι αναλυτές οι οποίοι βάλλουν κατά της τουρκικής κυβέρνησης και τονίζουν ότι η στάση της κατά των Κούρδων είναι απαράδεκτη. Σε μια τέτοια στιγμή, ο κούρδος δήμαρχος του Ντιγιάρμπακιρ, Οσμάν Μπαϊντεμίρ, συναντά σήμερα, συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία, τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ στο Προεδρικό Μέγαρο. Το βασικό θέμα της συνάντησης θα είναι τα τείχη και ο Πύργος του Ντιγιάρμπακιρ. Ο Μπαϊντεμίρ δημοσιοποίησε τη συνάντηση μέσω Twitter. Στην εν λόγω συνάντηση δεν αποκλείεται να συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Κουρδικό Ζήτημα της Τουρκίας.

Στις 5 Ιανουαρίου η απόφαση για τη διάρκεια της θητείας του Προέδρου Γκιουλ
Εν τω μεταξύ, ηλεκτρονικά και έντυπα μέσα της Τουρκίας αναφέρουν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον καθορισμό της διάρκειας της θητείας του Προέδρου Γκιουλ για το αν θα είναι 5 ή 7 χρόνια. Για το θέμα αυτό θα συνέλθει στις 5 Ιανουαρίου η Συνταγματική Επιτροπή της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης και θα ληφθεί η οριστική απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «CNN Turk», το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ επιθυμεί να γραφτεί απευθείας στο κείμενο η διάρκεια της θητείας, η οποία να είναι 7 χρόνια.

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου