Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011
Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία

Την έντονη ανησυχία της, για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία, μετά την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή, εκφράζει η ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γαλλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Ζοζέτ Ντιριέ.
Η Γαλλίδα βουλευτής, αρμόδια για την παρακολούθηση της κατάστασης στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή και την άρνηση των 170 βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης να ορκισθούν, ζήτησε ταχεία επίλυση της κοινοβουλευτικής κρίσης στη χώρα.
Εστιάζοντας την κριτική της, για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, στο γεγονός ότι, εκλεγμένοι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, η κυρία Ντιριέ τονίζει ότι έχουν απορριφθεί όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει.
Η σημερινή κατάσταση, υπαγορεύει την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί ο εκλογικός κώδικας στην Τουρκία και να καθορισθεί, επακριβώς, η χρονική διάρκεια της προφυλάκισης πολιτικών προσώπων, υπογραμμίζει η Γαλλίδα βουλευτής.
Καταλήγει δε, λέγοντας ότι η εξομάλυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του Τουρκικού Κοινοβουλίου και η ομαλοποίηση των σχέσεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι θέματα ζωτικής σημασίας, για να μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία και να ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ευρεία συμμετοχή από όλα τα πολιτικά κόμματα.

http://strategic-geopolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_1435.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου