Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Από factorx στις 09/07/2011


Στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προσδιορίζει τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης ο καθηγητής γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Ο κ Φώσκολος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. ” Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε,” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Φώσκολος.

“Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια,” συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, χαιρετίζοντας έτσι την έγκριση που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ” το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα.”

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που έχει τρία σκέλη που πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο .Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο για να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Το δεύτερο , είναι ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος είναι απαραίτητος στην Ευρώπη, μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που έτσι αποκτούμε.

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη”, επισήμανε.

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: ” Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού.”

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : “Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.”

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.


26 σχόλια στο Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης


Orestios είπε:

09/07/2011 στις 9:05 pm


Και ποιός τον έχει καπαρώσει ήδη???
Ακούω ονόματα

Απάντηση



xriteo είπε:

09/07/2011 στις 9:09 pm


Αρχιζει να διαλυεται η ομιχλη σιγα-σιγα!Σου δημιουργουν χρεος που δεν μπορεις με καμμια δυναμη να πληρωσεις,και μετα ερχονται και σου λενε,ασε,αφου μου χρωστας θα εκμεταλευτω εγω τον πλουτο του υπεδαφους σου!!!!!Ξερετε τι με θυμωνει περισσοτερο ρε παιδια;Το που καταντησα εγω που εχτιζα Παρθενωνες,οταν αυτοι εμεναν σε σπηλιες και δεντρα.

Απάντηση


anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:28 pm


Δεν είσαι ο μόνος, όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί έτσι κατάντησαν. Προσπαθούν να ορθοποδήσουν οι Κινέζοι, μόνο και μόνο επειδή είναι πολλοί και δεν έχουν στρατηγική σημασία.

Απάντηση



ψυχραιμια είπε:

10/07/2011 στις 9:01 am


Δεν το δημιουργησαν καποιοι αλλοι το χρεος παρα οι Ελληνες.Το ΠΑΣΟΚ ελληνικο κομμα ειναι.

Απάντηση



m.s είπε:

10/07/2011 στις 5:51 pm


τώρα θα μείνουμε εμείς !!!

Απάντηση




ataktos είπε:

09/07/2011 στις 9:28 pm


από προσωπική εμπειρία έχω αρνητική άποψη(περίπτωση λιγνιτών ) για της επιστημονικές του απόψεις ….το κάθε όνειρο έχει στην Ελλάδα και τον …..καθηγητή του

Απάντηση


anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:32 pm


Θα συμφωνήσω, τώρα τελευταία ξεφύτρωσε αυτός, έκανε εκπομπή στο Κρήτη ΤΒ, μάλλον εκπροσωπεί κάποια συμφέροντα.

Απάντηση



fantomas είπε:

09/07/2011 στις 9:51 pm


Δυο περιπτωσεις υπαρχουν.
Ή ειναι αλληθεια αυτα που λεει ο καθηγητης και ο xriteo εχει δικιο οτι ”Αρχιζει να διαλυεται η ομιχλη σιγα-σιγα!Σου δημιουργουν χρεος που δεν μπορεις με καμμια δυναμη να πληρωσεις,και μετα ερχονται και σου λενε,ασε,αφου μου χρωστας θα εκμεταλευτω εγω τον πλουτο του υπεδαφους σου!!!!!”
ή δεν ειναι αληθεια και ο καθηγητης θα γινει συνονημος του νερου του καματερου!!
Δεν νομιζω οτι ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος θα επαιζε-διακυνδυνευε την επαγγελματικη του υποσταση για να πει απλα κατι !!!

Απάντηση


Κρης είπε:

10/07/2011 στις 2:13 am


τον εχω ακουσει σε τοπικο καναλι να τα λεει αυτα εδω και
4-5 χρόνια
δεν τα πρωτοειπε τωρα

Απάντηση



anetos είπε:

11/07/2011 στις 10:41 am


“..ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος θα επαιζε-διακυνδυνευε την επαγγελματικη του υποσταση για να πει απλα κατι..” στην ελλδα το κανουν εκ συστηματος οι περισσοτεροι καθηγηταραδες …. δεν ειναι ο πρωτος

Απάντηση




anetos είπε:

11/07/2011 στις 10:39 am


μαλλον ετσι ειναι …

Απάντηση




anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:30 pm


Τι άλλο θα δούμε ακόμη,
βάλανε στο χέρι το χρυσό, βάζουν και το φυσικό αέριο, θα βάλουν και τα ακίνητα του κράτους, μόνο το 10% σε μεσιτικά να βγάλουν είναι εντάξει αυτοί.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κοσμάκης θα πένεται και δεν πρόκειται να δει τίποτε από αυτά.

Απάντηση



ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

09/07/2011 στις 10:13 pm


Φιλοι Έλληνες,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΡΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ? ( δεν εννοώ ότι διαγράφουμε τα όσα έχουμε πει !!! ) αλλά χάρην της άσκησης.

- Να Εξαιρέσουμε απο το ΤΑΜΕΙΟ TREUHAND ΕΛΛΑΔΑ S.A. τα ορυκτά και τους Φυσικούς Πόρους. ΜΟΝΟ… τα υπόλοιπα.. έστω ναι…

Να πούμε, ρε παιδιά 50 χρόνια ψάχνουμε όλοι μαζί και δεν έχουμε βρει τπτ.. τι τα θέλετε??.. να μπαίνετε σε έξοδα υψηλού ρίσκου??

Ασχοληθείτε εσείς με τα υπόλοιπα κ εμείς με Ορυκτό Πλούτο και Φυσικούς Πόρους, Ελεύθερα και Ανεξάρτητα, εκτός μνημονίων και εφαρμοστικών.

Τι θα μας πούν?? από την απάντησή τους σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη άσκηση θάρρους θα αποκαλυφθεί το ΕΓΚΛΗΜΑ αλλά και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ…! Ολοι “πάιζουν” εκτός από εμάς..! τυχαίο?

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ?? ΤΩΡΑ ! όχι αύριο…

ΠΠ

Απάντηση


ό παγωτατζής είπε:

09/07/2011 στις 11:42 pm


…KAΝΕΙΣ !! επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΙΣ ΠΠ!!!!!
Οτι -και άν υπάρχει – είναι ήδη γνωστό…όπως και οι μελλοντικές αντιδράσεις.
Εχουν προεξοφληθεί πολλά με τα Μνημόνια και τά Μεσοπρόθεσμα Εφαρμοστικά……Ηταν οργανωμένο. Δεν επιλέγη τυχαία ή χρονική στιγμή και ή ηγεσία.
Τά ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΛΕΜΕ!!
…και δεν αβαντάρουμε τόν Αλέφαντο με αυτό.!!
Εχει ειπωθεί άλλωστε….και από τόν Σαμαρά! θα τιμήσουμε τα χρέη μας..,
Για ακίνδυνο ρετουσάρισμα…. ο.κ γίνεται!!

Απάντηση


ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

10/07/2011 στις 9:54 am


“κατσε βρε Χαρε να τα πιεις να δεις τοι κεφια κανεις…
να δεις που το χατζαρι σου, κομματια θα το κανεις..

αν δεν στερεψουν τα κρασια κ αν δεν τα κατοστησω
δε με σηλωνεις αχαρε , πισω μπαμπεση πισω”
ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ ΣΠYΡΟΣ – ΚΑΤΣΕ ΒΡΕ ΧΑΡΕ ΝΑ ΤΑ ΠΙΕΙΣ

Μ το αφιερωσε ο daughter of mercy… !

ΠΠ

Απάντηση





Χρήστος Δημάρης είπε:

09/07/2011 στις 10:22 pm


Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ!!! Η δήλωση αυτή ανήκει σε κάποιον υφυπουργό μας (δεν θυμάμαι ποιός ήταν) και την είχε κάνει πριν από αρκετό καιρό. Είναι μεν αληθής αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει η ηγεσία της χώρας μας να είναι πατριωτική και όχι υποτελής στην πλουτοκρατία. Γιωργάκη καιρός να φύγεις. Πόσο κακό θέλεις να μας κάνεις ακόμα;

Απάντηση


fantomas είπε:

09/07/2011 στις 10:40 pm


ποσες αδερφες εχει ο GAP?

απαντηση: 8 !!
την Σοφια και τις επτα αδερφες εταιρειες πετρελαιου !!!
αμερικανος πολιτης γαρ!!

Απάντηση


ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

09/07/2011 στις 10:45 pm


χαχαχαααααααααα

ΠΠ

Απάντηση





χρηχα είπε:

09/07/2011 στις 10:42 pm


Καλά…κάντε όνειρα….

Δεν καταλαβαίνετε ότι ο φυσικός μας ορυκτός πλούτος και η εκμετάλλευση του για πενταροδεκάρες από τα αφεντικά μας είναι όλο το θέμα και το λούκι που τραβάμε;

Σε κάθε γωνιά της γης οι ιθαγενείς που κάθονται επάνω σε πετρέλαια ή άλλα πλούτη, τραβάνε των παθών τους τον τάραχο , πάντα, για να εκμεταλλεύονται οι “παγκόσμιοι ηγέτες” τον πλούτο , που το βασικό είναι περισσότερο ο έλεγχος της ροής της ενέργειας και όσα ηγετικά πλεονεκτήματα δίνει αυτός σε αυτόν που ελέγχει…..

Υπάρχει πιθανότητα νομίζετε να μας ξεχρεώσει; όσο μεγάλα και να είναι τα κοιτάσματα…..μάλλον σε μεγαλύτερους μπελάδες θα μας βάλει….εκτός κι αν βάλουν πλάτη οι εταίροι μας και πατήσουν πόδι στον μεγάλο επικυρίαρχο της περιοχής (βλέπε ΗΠΑ)

Αλλά αν πάρουμε υπ’όψιν μας ότι υπάρχει (σύμφωνα με δημοσιεύματα) ήδη πρόταση από την κοινοπραξία έξι βορειοευρωπαϊκών κρατών που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια της βόρειας θάλασσας , η οποία δεν έχει καν απαντηθεί από την ΓΑΠοκυβέρνηση….η πορεία αποδεικνύεται ήδη προδιαγεγραμμένη…..

Δεν υπάρχει έστω και ένα ενδεχόμενο να αφήσουν ένα προτεκτοράτο να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητο….πάρτε το χαμπάρι….
Αυτό θα σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται και πολιτικά ανεξάρτητο…επίσης ότι ασκεί δική του πολιτική….απαράδεκτο για το γόητρο και τις ισορροπίες της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή….

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει κι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών…είναι η Ε.Ε. ικανή να κάνει ένα βήμα ανεξαρτητοποίησης από την ενεργειακή και πολιτική υποτέλεια της από τις ΗΠΑ;

Όχι ότι θα μας ρωτήσει κανείς…αλλά ίδωμεν….

Απάντηση



xriteo είπε:

09/07/2011 στις 11:25 pm


Φαντομα ειπες αληθειες!!!

Απάντηση


fantomas είπε:

10/07/2011 στις 12:10 am


τυχαια ……. χθες ειμουν στο λιμανι του κατακολου και μου εδειξαν οι ντοπιοι κατοικοι το χωραφι οπου αναβλιζει φυσικο αεριο!!
ειναι να τρελαθεις !!!
μετα με πειρε ενας αλλος κατοικος και με πηγε σε ενα αλλο μερος οπου μου εδειξε την γεωτρηση που ειχε γινει και απο οτι μου ελεγε γιατι εργαζοταν για την εργολαβια που εκανε την ερευνα σαν οδηγος……. οταν βρεικαν πετρελαιο μετα απο ενα μηνα εριξαν τσιμεντο και εκλεισαν την τρυπα !!

Απάντηση


Χρήστος Δημάρης είπε:

10/07/2011 στις 12:30 am


Και στην ‘Ηπειρο έχει πετρέλαιο. Το άκουσα για πρώτη φορά από την γιαγιά μου πριν από 40 χρόνια και το ξανάκουσα πριν από λίγο καιρό στον Χαρδαβέλα!!!

Απάντηση





Κρης είπε:

10/07/2011 στις 2:08 am


από το ”net”….

Όπως τονίζεται στο έγγραφο «το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως δεκάτου μέλους, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ, Γκαστόν Τορν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα:
1) την Εμπορική Ναυτιλία,
2) τον Ορυκτό της πλούτο και
3) το επιχειρησιακό δαιμόνιο των Ελλήνων»!

Επισημαίνεται, δε, πως «σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, τεύχος Απριλίου 1978, σελίδα 257), γράφεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος (!) Ορυκτός της πλούτος, θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά, με μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας (!) της Κοινότητος ως προς πολλά προϊόντα». Είναι γεγονός ότι με εξαίρεση τα πετρέλαια της Αγγλίας και του γαιάνθρακος, η χώρα μας είναι η πλουσιώτερη χώρα της ΕΟΚ, σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα (!), ορισμένα δε από αυτά, είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, βωξίτης, χρώμιο)»!

..
Μήπως ξέρανε αυτοί κάτι παραπάνω από τότε ;

Απάντηση



RYaN είπε:

10/07/2011 στις 2:23 am


Ο Φώσκολος δούλευε στο USGS. Ξέρει τις έρευνες που γίνονταν από παλιά εκεί.

Απάντηση



ataktos είπε:

10/07/2011 στις 8:32 am


το πράγμα είναι απλό …με την κατάθεση του σχετικού Νόμου για την Ενέργεια 13.7. ..να δημοσιοποιηθεί επιτέλους … το Ενεργειακό Μείγμα(Ισοζύγιο) ..που λύπη!!!

Απάντηση



m.s είπε:

10/07/2011 στις 6:10 pm


Το υπό εξόρυξη φυσικό αέριο και πετρέλαιο της Ελλάδας έχει μια πολύ περίεργη συμπεριφορά…
Όσο αυξάνεται το χρέος μας αυξάνονται και τα αποθέματά του. Με την αστρονομική ταχύτητα που αυξάνεται το χρέος μας δεν θα με παραξενέψει αν βγει κάποιος και πει ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας απέραντος σωλήνας που θα τροφοδοτεί την υφήλιο με φυσικό αέριο…
Και τόσο καιρό τι περίμεναν;; να φεσωθεί η Ελλάδα για να τα πάρουν τσάμπα;
Μήπως τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσε κανένα κόμμα , ΚΕΡΒΕΡΟΣ ηθικής που υπερασπιζόταν τον πλούτο της χώρας και δεν επέτρεπε ξεπουλήματα και μίζες ;
Εντάξει κάτι υπάρχει , .δεν είναι όμως τόσο πολύ

www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου