Τραγωδία από έκρηξη σε ναυτική βάση της Κύπρου έξω από τη Λεμεσό
Πραγματική τραγωδία με τεράστιες και πολύπλευρες επιπτώσεις, είναι αυτή που έπληξε τα χαράματα την Κύπρο. Λίγο μετά τις 4 το πρωί, προκλήθηκε τεραστίων διαστάσεων έκρηξη σε αποθήκες οπλισμού. Έγιναν παραιτήσεις.
Οι αποθήκες βρίσκονταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης που βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού. Συγκεκριμένα, εξερράγησαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που είχαν κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε πλοίο που τα μετέφερε το 2009 από το Ιράν στη Συρία. Η φύλαξη της μεγάλης αυτής ποσότητας εκρηκτικών αποδεικνύεται ότι ήταν εγκληματικά ελλιπής.
Θύματα και ζημιές
---Από την πρωινή έκρηξη, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ενώ άλλοι 62 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 2 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο διοικητής και υποδιοικητής του Ναυτικού, ένας στρατιώτης και έξι άνδρες της ΕΜΑΚ που έσπευσαν στην περιοχή για να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν την έκρηξη. Τρία νοσοκομεία, της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, τέθηκαν από το πρωί σε επιφυλακή ενώ έγιναν επείγουσες εκκλήσεις στο κοινό για αιμοδοσία λόγω των αναγκών που προέκυψαν.
Από την πρωινή έκρηξη ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά η ναυτική βάση καθώς και η γύρω περιοχή. Κοινότητες που γειτνιάζουν, υπέστησαν σοβαρές ζημιές χωρίς όμως, ευτυχώς, να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Μια φοβερή προέκταση της σημερινής τραγωδίας είναι η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του καινούργιου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου η οποία τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά με τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού που χρειάζεται ειδικά σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη. Ήδη, σε αρκετές περιοχές υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού κάνει εναγώνιες εκκλήσεις να περιοριστεί η κατανάλωσή του από το κοινό.
Ανυπολόγιστο το κόστος
Ισοπεδώθηκε η ναυτική βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΙσοπεδώθηκε η ναυτική βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΤην ίδια στιγμή, παρουσιάζονται προβλήματα και με την ύδρευση περιοχών καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας –λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού- μονάδες αφαλάτωσης. Το οικονομικό κόστος της σημερινής τραγωδίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί και ήδη η Λευκωσία ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εμπορίου, μετέβησαν στην περιοχή για αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών είχαν κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, μετά από διεθνείς μάλιστα πιέσεις. Συγκεκριμένα, είχε κατασχεθεί το πλοίο «Μοτσεγκόρσκ» το οποίο είχε αποπλεύσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Έκτοτε τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας φυλάσσονταν στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.
Παραιτήσεις
Στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους.
Λευκωσία, Γιώργος Κασκάνης
Υπευθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15225999,00.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου