Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ημερομηνία Καταχώρησης Τετάρτη 20 Απριλίου 2011.


Το θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πολύπλοκο τεχνικά θέμα. Πολλοί φίλοι πέφτουν στην παγίδα να το συγκρίνουν με άλλους κλάδους στους οποίους λειτούργησε η απελευθέρωση και ο νόμος της αγοράς.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να φρεσκάρω λίγο την μνήμη σας με το σκάνδαλο της Enron στην δυτική ακτή των ΗΠΑ το 2001, το τεράστιο black out σε όλη την ανατολική ακτή των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2003, την κατάρρευση των ηλεκτρικών γραμμών τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους στην νότια Γαλλία, βόρεια Ιταλία και την μισή Ελβετία. Και να μην μας διαφεύγει από το νου ο εφιάλτης που περνάει από τον κίνδυνο της ραδιενέργειας η Ιαπωνία!

Ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλα τα παραπάνω γεγονότα;
Μα φυσικά οι απελευθερωμένες αγορές ηλεκτρικής ενέργειας και η λειτουργία/διαχείριση τους από ιδιωτικές εταιρείες με ζητούμενο και μόνο το κέρδος τους και τίποτα άλλο!!!
Μην πέφτετε στην παγίδα, η ηλεκτρική ενέργεια δεν είναι υπηρεσία (μόνο) είναι προϊόν το οποίο έχει την μεγαλύτερη παραξενιά στον κόσμο.
Είναι το μόνο αγαθό το οποίο για να παράγετε πρέπει να καταναλώνετε.
Δηλαδή δεν μπορεί να δουλεύει εργοστάσιο παραγωγής ηλ. ενέργειας όταν όλοι «κλείσουμε» τους διακόπτες μας!!

Το βράδυ που όλοι κοιμόμαστε και δεν καταναλώνουμε ρεύμα, πολλά από τα εργοστάσια ή σταματούν την παραγωγή τους ή δουλεύουν με την ελάχιστη παραγωγή για να μην «σβήσουν» και να είναι σε θέση το επόμενο πρωί να ξαναδουλέψουν οι μηχανές τους στο μέγιστο.
Δεν είναι η ηλ. ενέργεια πετρέλαιο ώστε το διυλιστήριο να δουλέψει και την νύχτα και το προϊόν που παράγει να το αποθηκεύει σε δεξαμενές και να πουλήθεί όταν συμφέρει και σε όποια τιμή.
Η ηλ. ενέργεια πρέπει να καταναλώνετε για να παράγετε, δεν γίνετε αλλιώς.
Φανταστείτε τώρα τον εαυτό σας εργοστασιάρχη της ΔΕΗ, θα δεχόσασταν μηχανές εκατομμυρίων να μην παράγουν στο 120% των δυνατοτήτων τους?? Όσο και να μην το δεχθείτε αυτή είναι η πραγματικότητα της ηλ. ενέργειας και εδώ ξεκινούν τα προβλήματα όπως αυτά που σας θύμισα στην αρχή. Περικοπές σε συντήρηση, σε βάρδιες, σε εφεδρείες.. ώστε ο παραπάνω εργοστασιάρχης να βγάλει περισσότερο και περισσότερο κέρδος!
Και να κάπου εδώ ο καταναλωτής, να αναρωτιέστε γιατί γίνονται όλα αυτά αφού την πουλήσαμε την κακιά ΔΕΗ στους επιχειρηματίες που θα μας προστάτευαν από τους κακούς ΔΕΗτζίδες ???
Γιατί αφού μας λέγανε ότι η τιμή του ρευματος που πληρώνουμε για την ΔΕΗ είναι ακριβή και με την απελευθέρωση θα γίνει φθηνότερη γίνετε το αντίθετο?
Δυστυχώς φίλοι μου τα χειρότερα είναι μπροστά μας και όχι πίσω μας.
Ά! με την ευκαιρία, που είναι εκείνη η εταιρεία, να δεις πως την λέγανε.. Verboung από την Αυστρία που θα σας πουλούσε φτηνό ρεύμα????

Με εκτίμηση
Τσιρίδης Κώστας
http://www.votegreece.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου