Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Σκοπιανή ‘Βέτσερ’: Η Ελλάδα παραιτείται από την ενδιάμεση συμφωνία;

Τετάρτη, 13 Απριλίου 2011

Σκοπιανή ‘Βέτσερ’: Η Ελλάδα παραιτείται από την ενδιάμεση συμφωνία;



"Η Ελλάδα ανακοίνωσε την προσωρινή απόσυρση της από την Ενδιάμεση Συμφωνία;", ρωτάει, καυστικά, η Σκοπιανή εφημερίδα, παρουσιάζοντας μια ανάλυση για το θέμα αυτό

Απρίλιος 13, 2011.

Ως απάντηση στη Δίκη, την οποία ξεκίνησε η πΓΔΜ για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και τον αποκλεισμό ένταξής της στο ΝΑΤΟ, η Ελλάδα στην τελική επιστολή της, αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να αναστείλει ή να άρει τη σημασία της συμφωνίας στο μέλλον».

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο διπλωματικό δίλημμα, ιδιαίτερα κάτω από ισχυρή εσωτερική πίεση.

Τι σημαίνει η απομάκρυνση από την ουσία της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, μήπως προσπαθεί να αναστρέψει την ενδεχόμενη αρνητική απόφαση από το δικαστήριο της Χάγης;



Την ενδεχόμενη απόφασή της για την αποστασιοποίησή της από την Ενδιάμεση Συμφωνία, την ανακοίνωσε μέσω των εγγράφων που υπέβαλε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, στις 27 Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Ήταν μια απάντηση στη δίκη, στην οποία εγκλήθηκε από την πΓΔΜ για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας για τον αποκλεισμό της από την ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα η τελευταία παράγραφος αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η Ελλάδα διατηρεί το δικαίωμα να αναστείλει ή να άρει τη σημασία της Συμφωνίας στο μέλλον».



Το ενδεχόμενο αυτό εξετάστηκε σοβαρά από την ελληνική διπλωματία και, προφανώς, αλλά εμμέσως, ετέθη στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας.



Οι υποστηρικτές της ελληνικής υπεράσπισης επανειλημμένα τόνισαν ότι η συμφωνία έθετε περιορισμούς στην ένταξη της πΓΔΜ.

Η Συμφωνία, μάλιστα, χαρακτηρίστηκε ως μονόπλευρη και ότι της έδενε τα χέρια, αφού δεν παρείχε ισορροπία αντιμετώπισης και στις δύο πλευρές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την δημόσια ακρόαση, η κυβέρνηση Παπανδρέου άρχισε να εξετάζει τις αρνητικές εκδοχές της δίκης.

Ο γνωστός αρθρογράφος, Σταύρος Λυγερός, της εφημερίδας ‘Καθημερινή’ σημειώνει:

«Γιατί, όμως, η Ελλάδα διακινδύνευσε, αποδεχόμενη τη μετατροπή μιας πολιτικής διένεξης σε νομική μάχη, όταν μπορούσε να το αποφύγει; Μη αποσυρόμενη από την Ενδιάμεση Συμφωνία, η κυβέρνηση Καραμανλή άφησε ανοιχτή μία «κερκόπορτα», την οποία δεν έκλεισε ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου» (σ.σ. ‘Καθημερινή’ )

Ο Λυγερός είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις έκαναν εγκληματικά λάθη, για τα εθνικά συμφέροντα, που μετέτρεψαν το θέμα σε νομική διαφορά, η οποία θα μπορούσε να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την Ελλάδα.

Η ελληνική διπλωματία βρίσκεται πλέον εμπρός από μια σοβαρή απόφαση.

Ύστερη ερμηνεία εμπειρογνωμόνων, είναι ότι , η ανάκληση της υποστήριξης της Ελλάδας στην Ενδιάμεση Συμφωνία, ώστε να σωθεί η χώρα από μια ενδεχόμενη ήττα από την ετυμηγορία της Χάγης, αυτό όμως, θα σήμαινε την επιστροφή στην κατάσταση που υπήρχε πριν από το 1995, στην οποία οι ριζοσπαστικές σχέσεις, μεταξύ των δύο χωρών, θα άνοιγαν εκ νέου τη θύρα της αστάθειας στα Βαλκάνια.



Αυτό, θα έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χάσει τη εμπιστοσύνη και την καλή φήμη στους διπλωματικούς κύκλους και να βρεθεί αντιμέτωπη σε ένα σοβαρό ‘χαστούκι’ από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εξέλιξη αυτή, θα ενδυνάμωνε το επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει εποικοδομητικό ρόλο στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, αλλά θα άνοιγε ένα νέο κέντρο βάρους στο όλο ζήτημα.

Εξάλλου, η απόσυρση της Ελλάδας από τη Συμφωνία, υποστηρίζουν οι ειδικοί, ότι θα είχε συνέπειες και στα Σκόπια, τα οποία θα περιορίζονταν περαιτέρω με γενικότερο αποκλεισμό. Αλλά, συγχρόνως, η πΓΔΜ θα είχε το δικαίωμα χρήσης των ‘ιστορικών δεδομένων’, των ονομάτων και των συμβόλων, όπως ο ήλιος της Βεργίνας.



Η πίεση η οποία εκδηλώθηκε προς το ελληνικό κοινό, για αναστολή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, οι Σκοπιανοί αναλυτές το εκλαμβάνουν ως σημάδι της Ελλάδας ότι αναμένει αρνητικό αποτέλεσμα για αυτή από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η επιβεβαίωση για την εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως πληροφορήθηκε η ‘Βέτσερ’ είναι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από τους Ευάγγελο Κωφό και Χρήστο Ροζάκη κατά το 2001 και 1996 αντίστοιχα, οι οποίοι διατύπωσαν τότε, την ιδέα να προσφύγει η Ελλάδα στη Χάγη.

Αυτό ήταν ένα ισχυρό όπλο, πράγματι, το οποίο αναγνωρίστηκε από την σκοπιανή ομάδα, από το οποίο, όμως, η Ελλάδα παραιτήθηκε και προσυπόγραψε την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Η ανάκληση της Αθήνας δεν έχει καμία σχέση με την Χάγη

Η ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την ενδιάμεση συμφωνία, δεν θα επηρεάσει την ετυμηγορία της Χάγης, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Σκοπιανό Κογκρέσο.

Έτσι, εξηγούν ότι το ένα από δύο μέρη μπορεί να αποχωρήσει από την Ενδιάμεση Συμφωνία με γραπτή επιστολή, αλλά αυτή θα τεθεί σε ισχύ μετά από 12 μήνες από την άλλη πλευρά.

«Στην περίπτωση των Σκοπίων, άμεσα και με γραπτή ειδοποίηση θα ενημερωθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, προχωρώντας συγχρόνως στην ενημέρωση των μελών των Ηνωμένων Εθνών και των διεθνών οργανισμών για την νέα διαμορφούμενη κατάσταση στην πΓΔΜ. Η διαφορά με το ζήτημα της ονομασίας, υπό το πρίσμα αυτό, τελειώνει οριστικά», ισχυρίζεται το Παγκόσμιο Σκοπιανό Κογκρέσο.

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα αποφανθεί μέσα στο χρονικό διάστημα των 12 μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης, από την ενδεχόμενη απόσυρση της Αθήνας από την Ενδιάμεση Συμφωνία.

Δεν θα ματαιωθεί, δηλαδή, η ετυμηγορία ότι η Ελλάδα παραβίασε την ενδιάμεση συμφωνία κατά τη διάσκεψη Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008.

--

«Грција најавила повлекување од привремената спогодба?!»

Δημοσίευση: Вечер Прес

Βαλκανικό Περισκόπιο -

Αναρτήθηκε από kentriPotideas στις Τετάρτη, Απρίλιος 13, 2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου