Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Τσαβούσογλου Συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

Ημερομηνία: 26.01.2015
Τσαβούσογλου: Συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας

«Θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την Ελλάδα τόσο για την επανέναρξη και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό» δήλωσε ο κ. Τσαβούσογλου.






Η Τουρκία επιθυμεί να συνεργαστεί με τη νέα κυβέρνηση της Ελλάδας ώστε να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό, και ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είχε αναφέρει στην τουρκική κυβέρνηση την επιθυμία του να συνεργαστεί με την τουρκική κυβέρνηση αν εκλεγεί, σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα μαζί του στις αρχές Δεκεμβρίου.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης για τις εκλογές στην Ελλάδα, ο Τούρκος Υπουργός είπε για το Κυπριακό ότι υπάρχει καθυστέρηση λόγω “της αποχώρησης της ε/κ πλευράς από τραπέζι διαπραγματεύσεων”.
"Θέλουμε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και οι εργασίες στην Ανατολική Μεσόγειο να μην γίνονται μονομερώς αλλά από κοινού. Θέλουμε να συνεχίσουν με τρόπο ώστε να προστατεύονται τα δικαιώματα των Τ/κ και σε αυτό το θέμα η Ελλάδα έχει ένα σημαντικό ρόλο. Θέλουμε να εργαστούμε μαζί με την Ελλάδα τόσο για την επανέναρξη και επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό όσο και για να γίνουν τα αναγκαία βήματα ώστε να λυθούν τα προβλήματα που υπάρχουν και να μειωθεί η ένταση. Είδαμε ότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει αυτή η κατανόηση", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε ότι στις 5 Δεκεμβρίου είχε πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το τρίτο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου και τους Τούρκους Υπουργούς και σε εκείνο το πλαίσιο συναντήθηκαν και με τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα. "Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση σε ένα φιλικό περιβάλλον. Ανταλλάξαμε απόψεις στα θέματα της ΕΕ, τις σχέσεις με την ΕΕ, τις διερευνητικές συνομιλίες, το Κυπριακό", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο κ. Τσίπρας έκανε και χιούμορ λέγοντας: "Δεν έχουμε την ίδια ιδεολογία ως κόμματα αλλά εμείς παρακολουθούμε εδώ και 13 χρόνια με εκτίμηση αυτά που κάνετε". Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη πως ο Αλέξης Τσίπρας τους ανέφερε πως αν εκλεγεί θα συνεργαστούν με την τουρκική κυβέρνηση για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι ασφαλώς από τώρα δεν μπορεί να προβλέψει κανείς πώς θα προχωρήσουν οι σχέσεις Ελλάδας-ΕΕ. "Θα το δούμε αυτό με τα βήματα που θα γίνουν. Ωστόσο όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις μέχρι σήμερα στήριξαν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και πιστεύουμε ότι η νέα κυβέρνηση θα στηρίξει και δεν θα είναι εμπόδιο στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας".
Ο Τούρκος Υπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του που οι εκλογές στην Ελλάδα έγιναν σε ένα δημοκρατικό πλαίσιο. "Τρεις αδελφοί μας τουρκικής καταγωγής εκλέγηκαν στην ελληνική Βουλή και οι τρεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Χθες το βράδυ παρακολουθούσαμε και το ενδεχόμενο να εκλεγεί και τέταρτος αλλά δυστυχώς δεν εκλέγηκε", είπε ο Τούρκος Υπουργός. Ανέφερε ότι είναι απόφαση του λαού της Ελλάδας, είναι μια δημοκρατική απόφαση και πρέπει όλοι να την σεβαστούν. "Τα βήματα που έχουμε κάνει για να φτάσουν σε καλύτερο επίπεδο οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι εκεί", είπε ο Τούρκος Υπουργός.
Στο μεταξύ και ο Τούρκος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Ομέρ Τσελίκ από το λογαριασμό του στο τουίτερ δηλώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα σημαίνει μια νέα σελίδα.
"Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα θα ανοίξει την πόρτα μιας νέας εποχής. Οι νέες συζητήσεις που αφορούν την ευρωζώνη μέχρι τις σχέσεις κράτους-θρησκείας θα ενταχθούν στην ατζέντα της διαδικασίας των πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ. Με προσοχή θα παρακολουθήσουμε και τον αγώνα ενός αριστερού κόμματος σε μια εποχή που έχει αυξηθεί ο ρατσισμός και η εχθρότητα κατά των ξένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα σημαίνει μια νέα σελίδα", έγραψε ο Τούρκος Υπουργός.

Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου