Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2015

Βρώμικο σχέδιο αναβάθμισης των κατεχόμενων



Βρώμικο σχέδιο αναβάθμισης των κατεχομένων
Βρώμικο σχέδιο αναβάθμισης των κατεχομένων
Βρώμικο σχέδιο αναβάθμισης των κατεχομένων
January 17, 2015
Του Κώστα Βενιζέλου
Προπομπός της επαναφοράς του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τα κατεχόμενα συνιστά η κίνηση της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να περιλάβει στην έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ τη ξεχασμένη από την περίοδο του Κόφι Ανάν, άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.
Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, η παράγραφος 36 της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Ειρηνευτική Δύναμη, που αναφέρεται στην λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, δεν παρεισέφρησε τυχαία, ούτε και εντάχθηκε στο κείμενο στα πλαίσια επανάληψης παλαιότερων αναφορών. Καταγράφηκε ως πολιτική θέση κι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η Γραμματεία αρνήθηκε να αφαιρέσει την παράγραφο, παρά τα διαβήματα της Λευκωσίας.
Η σχετική παράγραφος είχε περιληφθεί στο προσχέδιο, έγιναν παρεμβάσεις σε διπλωματικό επίπεδο χωρίς, όμως,  καμία επιτυχία. Για αυτό και παρενέβει ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, που έθεσε το θέμα στην Λίζα Μπάντεχαϊμ και τον Έσπεν Μπαρθ Άιντα. Βεβαίως ο τελευταίος δεν είχε κάποια ανάμιξη στη σύνταξη της έκθεσης, ωστόσο, είναι πρόδηλο ότι επηρεάζεται η αποστολή του από χειρισμούς των εδώ αξιωματούχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και των διαχειριστών του θέματος στη Νέα Υόρκη.
Πληροφορίες αναφέρουν πως στις Βρυξέλλες σε τεχνοκρατικό επίπεδο το θέμα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, θεωρείται ότι έχει περιπέσει μεν σε λήθαργο, όμως είναι έτοιμοι να το επαναφέρουν. Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως αναμένεται η κατάλληλη συγκυρία για να τεθεί από διάφορες πλευρές στο Ευρωκοινοβούλιο αλλά και από την Κομισιόν, αν και η Επιτροπή τυπικά δεν έχει κάποιο ρόλο να παίξει. Μπορεί, όμως, να επηρεάσει τους χειρισμούς του Ευρωκοινοβουλίου.
Τα ζητήματα της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και του εμπορίου, που αποτελούν στοιχεία του ίδιου πακέτου, θα χρησιμοποιηθούν ως μοχλό πίεσης προς τη Λευκωσία, ώστε να συρθεί σε συνομιλίες προβάλλοντας το μπαμπούλα της αναβάθμισης του ψευδοκράτους. Την ίδια, όμως, ώρα, δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο ως κίνηση εκβιασμού, αλλά ως κίνδυνος προώθησης του Κανονισμού, από την εφαρμογή του οποίου θα υπάρξουν ανατροπές στο Κυπριακό. Σημειώνεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κανονισμός αυτός δεν αποσύρθηκε και παρέμεινε στις εκκρεμότητες.
Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε έγγραφο του προς τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντζι, η χώρα του οποίου προέδρευε τότε της Ε.Ε., τον ενημέρωνε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο θα παρέμεινε, μαζί με άλλους, στη λίστα όσων αναμένουν να τύχουν διαχείρισης. Για να επανέλθει στο προσκήνιο ο κανονισμός υπάρχουν διαδικασίες (σύσκεψη Προέδρων, επιτροπή εξωτερικού εμπορίου, ολομέλεια) και δεν θεωρείται εύκολο εγχείρημα για όσους επιχειρήσουν να το θέσουν εκ νέου στο τραπέζι. Όμως δεν είναι ανέφικτη μια τέτοια προσπάθεια κι αυτό το γνωρίζουν στη Λευκωσία.
Είναι προφανές πως στήνεται ένα σκηνικό εκβιασμού και πιέσεων, το οποίο η Λευκωσία και βλέπει και αισθάνεται. Εξ ου και η έντονη αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος στη συνέντευξή του στο «Μέγκα» ήθελε να διαμηνύσει πως η Λευκωσία γνωρίζει τις κινήσεις τόσο της Γραμματείας όσο και των αγγλοαμερικανών. Ποια θα είναι η απάντηση όλων αυτών στην αντίδραση του Προέδρου; Αυτό θα φανεί σύντομα.
Σπεύδει στο Νταβός για επαφές
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Αναστασιάδης θα αξιοποιήσει μια διεθνή σύναξη για να πραγματοποιήσει επαφές για το Κυπριακό, υπό το φως και των όσων διαδραματίζονται στο εθνικό θέμα και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται. Χθες ανακοινώθηκε πως αποφάσισε να αποδεχθεί πρόσκληση, η οποία του είχε απευθυνθεί, για να παραστεί και να συμμετάσχει στις εργασίες του 45 ου Ετήσιου Συνεδρίου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί στο Νταβός, της Ελβετίας, από τις 21 μέχρι τις 24 Ιανουαρίου.
Η παρουσία πολλών ηγετών, κατά πάσα πιθανότητα και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχει οδηγήσει στην αποδοχή της πρόσκλησης ενώ τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν διεργασίες για καθοριστούν και  συναντήσεις.Όπως είναι γνωστό ήδη έχει καθοριστεί συνάντηση Νταβούτογλου- Άιντα και φαίνεται πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει πολλές επαφές.
Βολιδοσκοπήσεις από Ην. Έθνη για εμπλοκή και Τ/κ στο φυσικό αέριο
Η ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ  ενός μηχανισμού για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων, ο οποίος θα λειτουργήσει πριν από μια συμφωνία στο Κυπριακό, αποτελεί για τα Ηνωμένα Έθνη το κλειδί για να ξεμπλοκάρει το αδιέξοδο και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Οι αλλεπάλληλες προτάσεις που κατατέθηκαν έπεσαν στο κενό καθώς η τουρκική πλευρά, πέραν των παραβιάσεων που συνεχίζει εντός της κυπριακής ΑΟΖ, σαφώς και δεν δέχεται οτιδήποτε λιγότερο από την συνδιαχείριση του φυσικού αερίου.
Ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Εσπεν Μπαρθ Άιντα βολιδοσκόπησε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο νησί με κάποιες ιδέες τις δυο πλευρές σε μια προσπάθεια να γεφυρώσει τις διαφορές. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», ο αξιωματούχος του Διεθνούς Οργανισμού έχει παρουσιάσει μια μέση λύση στο θέμα της διαχείρισης του φυσικού αερίου. Αξιολογώντας τις εκατέρωθεν θέσεις, φέρεται να παρουσίασε με τρόπο που να μην θεωρείται νέα έκδοση των προηγούμενων προτάσεων του μια φόρμουλα.
Ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, φέρεται να έχει επισημάνει πως θα μπορούσε τις αποφάσεις για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων να λαμβάνει μέχρι τη λύση η Κυπριακή Δημοκρατία όπως γίνεται σήμερα, λόγο όμως θα έχουν και οι Τουρκοκύπριοι. Πώς; Να εκφράζεται άποψη από την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την Κυπριακή Δημοκρατία. Τον τελικό λόγο, όμως, θα τον έχει η Λευκωσία. Δεν φαίνεται να υπήρξε συζήτηση επί της φόρμουλας αυτής, η οποία κατατέθηκε υπό τη μορφή βολιδοσκόπησης και αναμένει να βρει υποστηρικτές.
Τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν πως από τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς πως η Κυπριακή Δημοκρατία χειρίζεται ως κυρίαρχο κράτος τα θέματα των υδρογονανθράκων (συμβόλαια, έρευνες, πωλήσεις) μέχρι την επιμονή των Τουρκοκυπρίων να συσταθεί επιτροπή για τη συνδιαχείριση, μπορεί να βρεθεί μια συμβιβαστική οδός, που θα είναι μεταβατικού χαρακτήρα μέχρι τη λύση.
Αναφερόμενος στις τουρκικές αξιώσεις για συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην κυπριακή ΑΟΖ ο κ. Μαυρογιάννης διευκρινίζει ότι στην ελληνοκυπριακή πρόταση περί μιας λύσης για το κυπριακό που έχει ήδη κατατεθεί προβλέπεται η δημιουργία ενός «Ανεξάρτητου Εθνικού Ταμείου» (Sovereign Fund) στο πλαίσιο ομοσπονδιακού κράτους. Από τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται από την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ένα μεγάλο μέρος θα αξιοποιείται για την ανάπτυξη της βόρειας Κύπρου.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το κτίριο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών βράδυ, και πριν “κτυπήσει” καταιγίδα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου