Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015

Δριμεία αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Κασουλίδη ότι το ενεργειακό θα συμπεριληφθεί στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων



Δριμεία αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Κασουλίδη ότι το ενεργειακό θα συμπεριληφθεί στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων
9/1/15
Δριμεία αντιπαράθεση για τις δηλώσεις Κασουλίδη ότι το ενεργειακό θα συμπεριληφθεί στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων

Δριμεία αντιπαράθεση ξέσπασε στο εσωτερικό μέτωπο μετά την παραδοχή Κασουλίδη ότι ο Αϊντε ζήτησε τη δήλωση Αναστασιάδη, μετά το τελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών. Τα κόμματα κατηγορούν τον Πρόεδρο για απερισκεψία και υποχωρήσεις, ενώ με πακέτο προτάσεων απαντά το ΑΚΕΛ.
Το ΑΚΕΛ εξαπέλυσε βολές κατά της Κυβέρνησης στο θέμα της έκδοσης νέας NAVTEX.

«Με τη δήλωση του ο Πρόεδρος έθεσε το φυσικό αέριο στο διαπραγματευτικό τραπέζι διασυνδέονταν το με τις εδαφικές αναπροσαρμογές ξεπερνώντας την κόκκινη γραμμή που πολλές φόρες ο ίδιος ο Πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν θα ξεπεράσει», δήλωσε ο Στέφανος Στεφάνου.
Μάλιστα το ΑΚΕΛ στο προτελευταίο Συμβούλιο Αρχηγών επέδωσε στον Πρόεδρο πακέτο προτάσεων ικανό όπως λέγει να ανατρέψει το σημερινό κλίμα, χωρίς να παραβιάζει τις κόκκινες γραμμές.

Προτάσεις ΑΚΕΛ
  • Πρόταξη συγκλίσεων Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου.
  • Διαπραγμάτευση (μετά τη λύση) της Ενωμένης Ομόσπονδης Κύπρου, με την Τουρκία για οριοθέτηση της ΑΟΖ.
  • Συζήτηση με την Τουρκία (μετά τη λύση επίσης) για προμήθεια της με κυπριακό φυσικό αέριο.
  • Το ενδεχόμενο αγωγού μέσω Τουρκίας να συζητηθεί μόνο, αφού διασφαλιστεί πρωτα, ότι η Κύπρος θα έχει το δικό της τερματικό.

«Επιτέλους ο Πρόεδρος πρέπει να αποφασίσει αν εγκαταλείψει τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες και να πολιτευτεί με συνέπεια χωρίς παλινωδίες και αντιφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Στεφάνου.

Για καταστροφική υπαναχώρηση του Πρόεδρου κάνει λόγο η ΕΔΕΚ κατηγορώντας τον παράλληλα για απερίσκεπτη πίστη σε αβάσιμες διαβεβαιώσεις Άιντε.

Ο Πρόεδρος συνεπικουρούμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών και το ΔΗΣΥ προχωρεί από τη μια υποχώρηση στην άλλη, δηλώνει η Συμμαχία Πολιτών.

Στην αντεπίθεση πέρασε ο ΔΗΣΥ, μιλώντας για άδικες επικρίσεις της αντιπολίτευσης, υποδεικνύοντας ότι ο Πρόεδρος διατύπωσε το αυτονόητο.

«Τι πιο λογικό να συζητηθούν οι εκκρεμότητες στην τελική διαδικασία του κυπριακού. Στην Τουρκία πρέπει να στραφούμε και όχι στον Πρόεδρο. Η Τουρκία πυροδότησε τις συνομιλίες», είπε ο Νίκος Τορναρίτης.

Κασουλίδης: Πιο οπλισμένοι
 
Μιλώντας στις Τομές στα Γεγονότα, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ερωτηθείς σχετικά παραδέχθηκε ότι η δήλωση Αναστασιάδη έγινε κατόπιν παρότρυνσης του κύριου Άϊντε, αλλά με προτροπή να αναφέρει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δημόσια, την δική του ιδέα που κατέθεσε κατά τη συνάντηση που είχαν. Συνεπώς είπε, η ιδιοκτησία αυτής της άποψης είναι του Προέδρου Αναστασιάδη.

Κληθείς να σχολιάσει τα πυρά του ΑΚΕΛ, ο Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε έκπληξη για τις αντιδράσεις, λέγοντας ότι για αυτή του την πρόθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ενημερώσει το Συμβούλιο Αρχηγών. «Αν άκουγαν είπε, δεν θα τους προκαλούσε έκπληξη».

Επανέλαβε ότι η δήλωση του Προέδρου ήταν ξεκάθαρη, ότι τα όσα αναφέρονται προϋποθέτουν και την λύση του κυπριακού.

«Εμείς δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι υποχώρηση. Οδηγούμε τους Τούρκους να αντιληφθούν ότι μόνο όταν φτάνουμε σε λύση του κυπριακού μπορούμε να συζητήσουμε τέτοια θέματα. Εμείς επιμένουμε στο σχέδιο Α. Τη λύση του κυπριακού στη βάση των συμφωνιών κορυφής, των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και του κοινού ανακοινωθέντος», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε επίσης ότι ενόψει της έκθεσης για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΥΚΙΠ, πάμε πολύ περισσότερο οπλισμένοι με την τοποθέτηση του Προέδρου, καθώς κάναμε κατά την έκφραση του το καθήκον μας και προσπαθήσαμε να δώσουμε διέξοδο.

Σημερινή

Πηγή: infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου