Παρασκευή 13 Ιουνίου 2014

Στο στόχαστρο των ισλαμιστών η Βαγδάτη

iraq
13/06/14

Στο στόχαστρο των ισλαμιστών η Βαγδάτη

Ενώ ο Μπαράκ Ομάμα εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα νέας ένοπλης επέμβασης μεγάλης κλίμακας για την υποστήριξη της ετοιμόρροπης κεντρικής κυβέρνησης του Μάλικι, οι ισλαμιστές αντάρτες οδεύουν προς την ιρακινή πρωτεύουσα.
     
Το ενδεχόμενο να εξαπολύσει τον τρίτο κατά σειρά Πόλεμο του Κόλπου σε 23 μόλις χρόνια εξετάζει ο Αμερικανός πρόεδρος, την ώρα που τόσο η κεντρική κυβέρνησης του Νούρι αλ Μάλικι όσο και ο ιρακινός στρατός δείχνουν να έχουν καταρρεύσει και οι φανατικοί ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ και του Λεβάντε» απειλούν πως θα προελάσουν μέχρι τη Βαγδάτη.

iraq2
Κατά δεκάδες εγκαταλείπουν οι κάτοικοι τη Μοσούλη.

Ερωτώμενος αν εξετάζει το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε από τον Λευκό Οίκο: «Δεν αποκλείω τίποτε διότι έχουμε συμφέρον να εξασφαλίσουμε ότι αυτοί οι τζιχαντιστές δεν θα αποκτήσουν μόνιμο ορμητήριο ούτε στο Ιράκ ούτε στη Συρία».
«Στις διαβουλεύσεις μας με τους Ιρακινούς, θα υπάρξουν μερικά βραχυπρόθεσμα, άμεσα πράγματα που χρειάζεται να γίνουν στρατιωτικά»», πρόσθεσε. Αμερικανός αξιωματούχος έκανε γνωστό πως οι ΗΠΑ έχουν στείλει μη επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης πάνω από το Ιράκ για να το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την τζιχαντιστική οργάνωση.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε τηλεφωνικά τον σιίτη πρωθυπουργό του Ιράκ πως η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να εντείνει και να επιταχύνει τη στήριξή της στον τομέα της ασφάλειας.
Καθώς οι ανησυχίες για την ασφάλεια κορυφώνονται, η αμερικανική βιομηχανία όπλων Lockheed Martin Corp ανακοίνωσε πως απομακρύνει 24 εργαζομένους της από το βόρειο Ιράκ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε πως και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ μεταφέρουν επίσης εργαζομένους τους εξαιτίας των ανησυχιών για την ασφάλειά τους.
Κατελήφθησαν και οι πόλεις Σααντίγια και Τζαλάουλα
Οι εξεγερμένοι κέρδισαν περισσότερο έδαφος στη διάρκεια της νύκτας στο Ιράκ, καθώς κινήθηκαν προς δύο πόλεις στην ανατολική επαρχία Ντιγιάλα αφού οι δυνάμεις ασφαλείας εγκατέλειψαν τις θέσεις τους σ' αυτές. Πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας έκαναν γνωστό πως οι πόλεις Σααντίγια και Τζαλάουλα έπεσαν στα χέρια των εξεγερμένων, όπως και αρκετά χωριά στα όρη Χιμρίν, τα οποία αποτελούν από καιρό κρησφύγετο των ανταρτών.
iraq3
Εικόνες πολέμου στην Τικρίτ.

Στη Μοσούλη, οι μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) πραγματοποίησαν παρέλαση αμερικανικών οχημάτων περιπολίας Humvee που κατέσχεσαν από τον ιρακινό στρατό μέσα στις δύο ημέρες κατά τις οποίες οι μαχητές της πραγματοποίησαν έφοδο από την έρημο και κατέλαβαν την πόλη.
Στο Μπαϊτζί, κοντά στο Κιρκούκ, εξεγερμένοι περικύκλωσαν το μεγαλύτερο διυλιστήριο του Ιράκ, υπογραμμίζοντας την εν δυνάμει απειλή για την πετρελαϊκή βιομηχανία.
Νοτιότερα, οι μαχητές συνέχισαν την προέλαση-αστραπή σε πόλεις που απέχουν μόλις μία ώρα με το αυτοκίνητο από την πρωτεύουσα και όπου σιιτικές πολιτοφυλακές κινητοποιούν τις δυνάμεις τους με κίνδυνο να επαναληφθεί το λουτρό αίματος των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων της περιόδου 2006-2007.
Φορτηγά με ένστολους σιίτες εθελοντές κατευθύνονται προς τις πρώτες γραμμές για να υπερασπισθούν τη Βαγδάτη.

Πηγή: www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου