Τετάρτη 11 Ιουνίου 2014

Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, κύμα φυγής των κατοίκων



Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, κύμα φυγής των κατοίκων
Ταυτόχρονα διεξάγουν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων σε όλη τη χώρα
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  10/06/2014 19:48
Ιράκ: Οι τζιχαντιστές κατέλαβαν τη Μοσούλη, κύμα φυγής των κατοίκων

5

 
Στα χέρια των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIL) πέφτει η στρατηγικής σημασίας βόρεια ιρακινή πόλη Μοσούλη, σε ένα καταστροφικό πλήγμα για την κυβέρνηση του σιίτη Νούρι αλ-Μαλίκι που δεν έχει καταφέρει επί έξι μήνες να ανακτήσει τον έλεγχο της Φαλούτζα και τμημάτων του Ραμάντι στη δυτική επαρχία Άνμπαρ.

Ο εμφύλιος στη γειτονική Συρία έχει διαχυθεί πλέον επικίνδυνα στο Ιράκ, με τους σουνίτες ισλαμιστές της αποκομένης από την Αλ Κάιντα τζιχαντιστικής οργάνωσης να επιχειρούν ταυτόχρονα στις δύο χώρες έχοντας ως διακηρυγμένο στόχο τη δημιουργία ισλαμικού κράτους και την επιβολή της Σαρία.

Εκατόν πενήντα χιλιάδες κάτοικοι της Μοσούλης εκτιμάται ότι έχουν ήδη διαφύγει από την πόλη αφότου οι ισλαμιστές εκδίωξαν τις δυνάμεις ασφαλείας -οι οποίες και εγκατέλειψαν χωρίς να προβάλουν αντίσταση- και κατέλαβαν την έδρα της περιφερειακής κυβέρνησης, αστυνομικά τμήματα, το αεροδρόμιο και το αρχηγείο του στρατού.

«Φοβόμαστε δεν υπάρχει ούτε αστυνομία, ούτε στρατός στη Μοσούλη» δηλώνει κάτοικος. Καθώς οι οικογένειες τρέπονται σε φυγή, οι σοροί δολοφονημένων στρατιωτών, αστυνομικών και πολιτών κείτονται στο δρόμο.

Οι κάτοικοι κατευθύνονται προς τρεις πόλεις στο Βόρειο Ιράκ, όπου οι τοπικές αρχές έχουν στήσει προσωρινούς καταυλισμούς. Ο πρωθυπουργός του Κουρδιστάν Νετσιρβάν Μπαρζανί εξέδωσε ανακοίνωση απευθύνοντας έκκληση στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες να συμβάλει στη διαχείριση της κατάστασης.

Η Μοσούλη, πρωτεύουσα της βόρειας επαρχίας Νινευή και δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, αποτελεί σημαντική δίοδο εξαγωγής για το ιρακινό πετρέλαιο και πύλη προς τη Συρία.

Η ανάκτηση της πόλης αποτελεί τεράστια πρόκληση για τον πρωθυπουργό Αλ-Μαλίκι, ο οποίος πασχίζει να συγκροτήσει νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Απριλίου. Η Μουσούλη έχει κυρίως σουνιτικό πληθυσμό και οι σουνιτικές πολιτοφυλακές είναι εχθρικές προς αυτόν.

Κατά την εννεαετή αμερικανική παρουσία στη χώρα, η Μοσούλη αποτέλεσε σημαντικό προπύργιο της Αλ Κάιντα με τις αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις να διεξάγουν διαρκείς επιχειρήσεις αποσπώντας φαινομενικά τον έλεγχο χωρίς να ξεριζώσουν τους εξτρεμιστές.

Ισλαμιστές και ιρακινές δυνάμεις μάχονταν επί ημέρες στη Μοσούλη. Όμως το βράδυ της Δευτέρας τα ζωτικής σημασίας κτίρια καταλήφθηκαν, οι κυβερνητικές δυνάμεις εγκατέλειψαν τις θέσεις τους και οι ισλαμιστές ύψωσαν και σε αυτή την πόλη τις μαύρες σημαίες του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα ο Νούρι αλ-Μαλίκι ζήτησε από τη Βουλή την κήρυξη του Ιράκ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, παραδεχόμενος ότι οι ισλαμιστές έχουν καταλάβει «ζωτικές περιοχές» της Μοσούλης. Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως η Βουλή πρόκειται να συγκληθεί την Πέμπτη.

Διεμήνυσε ότι οι ισλαμιστές θα εκδιωχθούν, ωστόσο δεν είναι σαφές πώς θα τα καταφέρει. Ανάλογες διακηρύξεις είχε κάνει τον Ιανουάριο όταν έπεσε στα χέρια τζιχαντιστών η Φαλούτζα, δυτικά της Βαγδάτης, όμως οι εξτρεμιστές είναι ακόμη εκεί.

«Αυτό που συνέβη είναι καταστροφή από κάθε άποψη» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ιρακινής Βουλής Οσάμα αλ-Νουτζαΐφι -σουνίτης από τη Μοσούλη, κάνοντας λόγο για «εισβολή τρομοκρατών στο Ιράκ από τρομοκρατικές οργανώσεις άλλων χωρών».

«Η παρουσία αυτών των τρομοκρατικών οργανώσεων σε αυτή την αχανή επαρχία απειλεί όχι μόνο την ασφάλεια και την ενότητα του Ιράκ, αλλά ολόκληρη τη Μέση Ανατολή» δήλωσε στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Ισλαμιστές έχουν καταλάβει ελικόπτερα στο αεροδρόμιο της Μοσούλης, αποθήκες όπλων, πολλά χωριά, καθώς και στρατιωτική αεροπορική βάση νοτιότερα στην επαρχία Σαλαχουντίν, δήλωσε ο ίδιος.
Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ISIS) αποτελούσε το παρακλάδι της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, αλλά «εξορίστηκε» από το τρομοκρατικό δίκτυο όταν επέκτεινε τις επιχειρήσεις της στο έδαφος της Συρίας παρά τις εντολές του ηγέτη της Αλ Κάιντα Αϊμάν Αλ-Ζαουάχρι.
Πρόκειται για μία από τις πιο άγριες, ακραία ριζοσπαστικές αντάρτικες δυνάμεις που μάχονται το καθεστώς Άσαντ στη Συρία, όπου έχουν καταλάβει μεγάλη πόλη στα ανατολικά και άλλες περιοχές.
Στο Ιράκ η δράση της οργάνωσης κορυφώθηκε στις αρχές του έτους με την κατάληψη της Φαλούτζα και τμήματος του Ραμάντι.
Επί της ουσίας έχει επίσης εδώ και μήνες τον έλεγχο μεγάλου μέρους της επαρχίας Νινευή, επιβάλλοντας δασμούς στη διακίνηση των αγαθών και ζητώντας χρήματα για προστασία από τοπικούς αξιωματούχους. Η οργάνωση εκβιάζει και στήνει δίκτυα απαγωγών για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεών της στο Ιράκ και τη Συρία.
Οι τζιχαντιστές έχουν θέσει άμεσα υπό τον έλεγχό τους αστικές περιοχές για πρώτη φορά μετά την εξέγερση που ακολούθησε την αμερικανική επέμβαση το 2003. Ταυτόχρονα διεξάγουν μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων ανά τη χώρα αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες νεκρούς.
Πηγή: http://www.tovima.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου