Τετάρτη 4 Ιουνίου 2014

Τούρκος ΥΠΑΜ Δεν λύνει το πρόβλημα το διεθνές δίκαιο!


4/6/14

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν λύνει το πρόβλημα το διεθνές δίκαιο!

Τούρκος ΥΠΑΜ: Δεν λύνει το πρόβλημα το διεθνές δίκαιο!
Του Μιχαήλ Βασιλείου
Μια αποκαλυπτική διατύπωση στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Άμυνας δίνει το στίγμα όσων βρίσκονται σε εξέλιξη στο παρασκήνιο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η δήλωση έγινε μετά τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Δημήτρη Αβραμόπουλο στις Βρυξέλλες.

Ας δούμε το σχετικό απόσπασμα: «Εκφράσαμε την πολιτική μας βούληση για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος σε πολύ σύντομο χρόνο, και παρέχουμε την υποστήριξή μας, όπως και η ελληνική πλευρά. Για τα προβλήματα στο Αιγαίο, πιστεύω ότι μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας.»

Τι ακριβώς σημαίνει «μπορούμε να τα λύσουμε σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών μας», πέραν του ότι το Διεθνές Δίκαιο ΔΕΝ εξυπηρετεί πάντα τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας, τα οποία και πρέπει να ληφθούν υπόψη; Καταρχήν, εάν η μετάφραση των δηλώσεων έχει γίνει σωστά, αυτό αποτελεί ΠΑΡΑΔΟΧΗ από την πλευρά της Τουρκίας, αφενός του ότι τα συμφέροντά της δεν καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο και αφετέρου ότι η Άγκυρα δεν σκοπεύει να πτοηθεί!

Avramopoulos_Yilmaz_2

Εμμέσως πλην όμως σαφώς δηλαδή, η Τουρκία ξεκαθάρισε στην Ελλάδα, ότι στα ζητήματα εθνικού συμφέροντός της δεν πρόκειται να ασχοληθεί με το διεθνές δίκαιο αλλά θα επιδιώξει «πολιτική διευθέτηση» μέσω διμερούς συμφωνίας, η οποία θα προωθηθεί με κάθε τρόπο, δηλαδή με τη χρήση της παραμέτρου της στρατιωτικής ισχύος, για πειθαναγκασμό του άλλου μέρους στον «σεβασμό» αυτών των συμφερόντων.

Η δε διατύπωση Αβραμόπουλου είναι κι αυτή αποκαλυπτική της ελληνικής θέσης, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί διευθέτηση που θα παρεκκλίνει του διεθνούς δικαίου: «…Είμαι βέβαιος ότι [τα προβλήματα] θα διευθετηθούν με βάση τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας». Στη διπλωματική γλώσσα, όταν ένας υπουργός αναγκάζεται να υπενθυμίζει τα αυτονόητα, τότε σημαίνει ότι η άλλη πλευρά δεν τα πρεσβεύει…

Ο Δ. Αβραμόπουλος έθεσε στον ομόλογό του το ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς της τουρκικής Αεροπορίας και του Ναυτικού, ζητώντας να κρατηθούν χαμηλοί τόνοι και δηλώνοντας στη συνέχεια, ότι «τα δύο αμυντικά συστήματα μπορούν να συμβάλουν σε αυτό, αποφεύγοντας καταστάσεις που μπορούν να μας οδηγήσουν σε εκτροπή ή ακόμα και σε κλιμάκωση». Πρόκειται για μια έμμεση προειδοποίηση ότι αυτές οι συμπεριφορές εμπεριέχουν ρίσκο και ότι ο έλεγχος της κατάστασης θα μπορούσε να χαθεί…

Κατά τα άλλα, οι δηλώσεις του Τούρκου είχαν τη γνωστή επωδό για το πόσο κοντά είναι οι δυο λαοί, πόσο καλά πηγαίνουν οι οικονομικές σχέσεις, για να μας… βοηθήσει να εξάγουμε το συμπέρασμα, ότι έχουμε τόσο πολλά να κερδίσουμε εάν «σεβαστούμε τα συμφέροντα της Τουρκίας», ασχέτως του αν οι διεκδικήσεις των Τούρκων καλύπτονται από το διεθνές δίκαιο ή όχι.
Το ζητούμενο είναι εάν και κατά πόσον η κυβέρνηση Σαμαρά και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας συνειδητοποιούν ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και τι θα ακολουθήσει, για να συνειδητοποιήσουν ότι όσα καταγράφονται σήμερα, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να διατηρούν το αξιόμαχο με τρομερές θυσίες, έχει ημερομηνία λήξεως, αφού ο χρόνος μετρά σε βάρος της Ελλάδας, αν δεν το έχουν καταλάβει και ότι οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι της κατάστασης συντηρούν και επαυξάνουν διαρκώς την πίεση.

Εάν δεν εξισορροπηθεί η κατάσταση αυτή, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να είναι έτοιμη ακόμα και για παρατράγουδα, διότι πιστοί στη γνωστή θρασύδειλη τακτική τους, οι Τούρκοι θα συνεχίζουν τις στρατιωτικές πιέσεις με σκοπό να αποσπάσουν τη «λύση» που επιζητούν και η οποία δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο, αλλά με τον βασικότερο κανόνα των διεθνών σχέσεων, αυτόν της ισχύος και δει της στρατιωτικής.

Ας το λάβουν καλά υπόψη τους στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς επίσης και η πολιτικοστρατιωτική ηγεσία στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Η οικονομική κατάσταση της χώρας δεν αποτελεί δικαιολογία για να δυσκολεύονται να εγκρίνουν δαπάνες ακόμα και για τα στοιχειώδη. Και γνωρίζουν πολύ καλά σε τι αναφερόμαστε, δεν χρειάζεται προς το παρόν να επεκταθούμε.

ΥΓ. Δεν είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβανόμαστε για ποιον λόγο η ελληνική πλευρά δέχθηκε να συναντηθεί με την τουρκική κάτω από το κάδρο του σφαγέα Ατατούρκ. Αν δεν κάνουμε λάθος, οι Βρυξέλλες αν για κάποιους θεωρείται «εντός έδρας», δεν είναι σίγουρα για τους Τούρκους.

Πηγή: http://www.DefencePoint.gr, infognomonpolitics.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου