Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή - νέο βιβλίο του Κώστα Γρίβα


ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στη Μέση Ανατολή

12.05.2013 | 00:28

Μια νέα προσέγγιση στις σπουδές ειρήνης και ασφάλειας και μια καινοφανή εφαρμογή της γεωπολιτικής μεθόδου ανάλυσης στη μελέτη ζητημάτων διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης με τεράστια δυνητικά περιθώρια εξέλιξης αποτελεί το νέο βιβλό του Δρ Κωνσταντίνου Γρίβα που μόλις κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Θα μπορουσε ευκολα- και δίκαια-  να χαρακτηρισθεί ως το συγχρονο βιβλίο - εισαγωγή στη Γεωγραφία των Πολεμικών Τεχνολογιών,της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στην Ευρύτερη Μέση Ανατολή και την Ασία,από έναν συγραφέα, που όπως σημειώνει στο πρόλογο ο καθηγητής Γιάννης Θ. Μάζης, << είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα “διανοούμενου του φαινομένου του πολέμου”. Αποτελεί μέλος μιας ομάδας ανθρώπων στην Ελλάδα που εδώ και πολλά χρόνια μελετούν και καταγράφουν συστηματικά τις εξελίξεις στην πολεμική τεχνολογία και τη φιλοσοφία του πολέμου, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στον κλάδο των Σπουδών Ειρήνης (Peace Studies)…>>
Ο συγγραφέας , που διδάσκει  το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών 'οπως επίσης και θέματα Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας, επισημαίνει ότι μια νέα μορφή πολέμου γεννιέται στην Κίνα.
Μια κινεζική «Επανάσταση στις Στρατιωτικές Υποθέσεις» ανατέλλει στην ανθρώπινη ιστορία, απειλώντας να ανατρέψει εκ βάθρων ολόκληρο το μεταψυχροπολεμικό οικοδόμημα στρατηγικών ισορροπιών στον πλανήτη. Η Κίνα εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια σκακιέρα αντιπαραθέτοντας στην αμερικανική υπεροπλία ασύμμετρες ικανότητες προβολής ισχύος και καινοφανή πολεμικά μοντέλα, βγαλμένα από την αρχαία κινεζική στρατηγική σκέψη.
Ο Δρ Γρίβας αποδεικνύει ότι ολόκληρο το ευρασιατικό οικοδόμημα ασφάλειας βρίσκεται σε κίνηση. Πρωτοφανή γεωπολιτικά πλέγματα ενώνουν φαινομενικά άσχετους μεταξύ τους χώρους και εποχές, όπως τη Σερβία του 1999 με την Κίνα του 2010, το Ιράν με την Ιαπωνία, τη Λιβύη με τη Βόρειο Κορέα.

Τα νέα όπλα

Πρωτοεμφανιζόμενες κατηγορίες οπλικών συστημάτων εισαγάγουν νέα δεδομένα στα διεθνή ισοζύγια ισχύος. Η κινεζική πολεμική επανάσταση, διαχυόμενη σε χώρες όπως το Ιράν ή η Τουρκία, μεταλλάσσει τα γεωσυστήματα της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου και θέτει νέες προκλήσεις στις στρατηγικές άμυνας και ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Απρόσμενες απειλές προκύπτουν για την παγκόσμια ειρήνη. Η μονομαχία βαλλιστικών πυραύλων και των αντιβαλλιστικών «αντιδότων» τους απειλεί να αναγεννήσει τις πιο ζοφερές μέρες του Ψυχρού Πολέμου. Ένας νέος κόσμος γεννιέται. Ένα παλιός κόσμος περνάει στην ιστορία. Ένα περίεργο, απειλητικό, θολό και ασαφές διεθνές σύστημα παίρνει τη θέση του θνήσκοντος μονοπολικού κόσμου. Για μια ακόμη φορά η Ιστορία χτυπάει την εξώπορτα των ανθρώπων.

Ποιός ειναι ο Δρ Κ.Γρίβας και το έργο του

Κωνσταντίνος Γρίβας διδάσκει το μάθημα της Γεωπολιτικής στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και Γεωγραφία της Ασφάλειας και των Αφοπλισμών στο Τμήμα Τουρκικών και Σύγχρονων Ασιατικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει επίσης θέματα Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών στη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ), στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στη Σχολή Διοίκησης και Επιτελών της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει εργαστεί ως υπεύθυνος του ερευνητικού τομέα για νέες οπλικές τεχνολογίες του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων του Υπουργείου Άμυνας. Από το 1996 έως το 2004 ήταν διαπιστευμένος δημοσιογράφος στο Υπουργείο Άμυνας. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Στρατηγική και Πόλεμος & Ιστορία και ως διευθυντής σύνταξης στο περιοδικό Γεωπολιτική.
Από τις εκδόσεις Λιβάνη κυκλοφορούν επίσης η μελέτη του Το Τέλος του Πετρελαίου και η Αρχή της Νέας Αμερικανικής Γεωστρατηγικής και τα μυθιστορήματα πολεμικής φαντασίας Ο Πόλεμος και η Σκιά και Τελική Λύση. Έχει γράψει επίσης τις μελέτες Ο Πόλεμος στον 21ο Αιώνα, Το Ξύπνημα του Εφιάλτη, 2021. Ελληνική Αμυντική Στρατηγική για τον 21ο Αιώνα (από κοινού με τον Ζαχαρία Μίχα) και Το Σφυρί του Θωρ. Προηγμένα Βλήματα και Όπλα για τον 21ο Αιώνα (Ινστιτούτο Αμυντικών Αναλύσεων), καθώς και τα μυθιστορήματα επιστημονικής φαντασίας 2020. Επίθεση στην Ελλάδα και Η Σάλπιγγα της Αποκάλυψης.
Πηγή: http://www.onalert.gr/stories/vivlio-grivas- 


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΡΙΒΑΣ

art24a
Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στην Μέση Ανατολή

Από τα πρώτα μου βήματα στην δημοσιογραφία και στο στρατιωτικό - πολιτικό ρεπορτάζ δεν πήγαινα τους στρατόκαβλους! Έτσι λέγονται από τον κόσμο, συχνά αυτοαποκαλούνται, όχι κατ’ ανάγκη απαξιωτικά, οι έχοντες μεγάλη, αποκλειστική καψούρα για τα οπλικά συστήματα, δίκην αβάστακτου και αιώνιου... έρωτα με αυτά. Συνήθως όλοι αυτοί μπορούσαν να κάνουν... βίδες το πιο σύνθετο όπλο, αλλά έως εκεί! Δεν ασχολούνται, δεν γνωρίζουν, δεν θέλουν να ξέρουν την στρατιωτική, πολιτική αξία των οπλικών συστημάτων στις συγκεκριμένες συνθήκες, τραβούν κουρτίνα στην στρατηγική και διπλωματική διάσταση.
Γνώρισα όμως 3 ή 4 «στρατόκαβλους», που συνδυάζουν την μανία για πολεμικά εργαλεία με την βαθιά γεωπολιτική έρευνα. Στις εγνωσμένης αξίας παρουσιάσεις οπλικών συστημάτων έθεταν σε πρώτο πλάνο γεωπολιτικές παραμέτρους και προοπτικές, είναι αλήθεια με κάποια άλλοτε αμυδρή, άλλοτε έντονη εθνικιστική απόχρωση. Ένας από αυτούς είναι ο Κώστας Γρίβας με τον οποίο το έφερε η τύχη να συνεργαστούμε, μάλλον περιστασιακά, σε αμυντικά περιοδικά και εκτιμούσα τις γνώσεις και τους εν γένει προβληματισμούς, αν και δεν συμφωνούσα πάντα με αυτούς.
art24b
Το καινούριο βιβλίο του Κώστα Γρίβα «Η στρατιωτική άνοδος της Κίνας και η γεωπολιτική του πολέμου στην Μέση Ανατολή» (Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη) είναι, νομίζω, ένα πολύ σημαντικό βήμα στην εγχώρια βιβλιογραφία της στρατιωτικής διπλωματίας, που έτσι και αλλιώς καρκινοβατεί. Καταπιάνεται με την ανερχόμενη παγκόσμια δύναμη, την Κίνα, και δεν περιορίζεται σε αυτή. Η Κίνα γίνεται αφορμή για να εξεταστούν στις σύγχρονες και άκρως ρευστές γεωπολιτικές συνθήκες όλα γενικώς τα ζητήματα της ειρήνης και του πολέμου, των πολεμικών τεχνολογιών και στρατιωτικών επιλογών, της ασφάλειας και του αφοπλισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ασίας, για να μην πω ότι έχουμε να κάνουμε με εγχειρίδιο στρατηγικής διπλωματίας, που αφορά ολόκληρο τον κόσμο.
Πρόκειται για νέα προσέγγιση σε ό,τι συνήθως ονομάζουμε πολεμικές σπουδές με κύριο χαρακτηριστικό την επιστημονική εφαρμογή της μεθόδου της γεωπολιτικής ανάλυσης στην μελέτη γνωστικών αντικειμένων, που απασχολούν τον συγγραφέα. Είναι οπωσδήποτε σύνθετο σύγγραμμα εξειδικευμένης γνώσης, που όμως ανοίγει τον δρόμο και στον πιο απλό, μη ειδικό, αναγνώστη να προσεγγίσει προβλήματα, που με την μια ή την άλλη έννοια, κυρίως με την αστάθμητη(;) δράση ποικίλων δυνάμεων και αφανών παραγόντων, θα τα αντιμετωπίσουν οπωσδήποτε αυτή και οι επόμενες γενιές. Είναι εύστοχη η επισήμανση του καθηγητή Ιωάννη Θ. Μάζη, στον πρόλογο του βιβλίου ότι «ο Κώστας Γρίβας είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα “διανοούμενου του φαινομένου του πολέμου”».
Όχι δεν πρόκειται για ένα εύκολο και «θερινό» βιβλίο, συνιστά αναγκαία μελέτη για τον καθένα, που θέλει να γνωρίζει από πρώτο χέρι και επί πλέον να συμμετέχει στον παγκόσμιο προβληματισμό για τα γεωπολιτικά προβλήματα, που δεν είναι και τόσο μακρινά. Όσο μπλέκεται του κόσμου το κουβάρι επικίνδυνα, όσο οι λαοί αγνοούν, αφήνουν να δρουν ανεξέλεγκτα απρόσμενες δυνάμεις, τόσο γίνονται ολοένα πιο καθημερινά ζητήματα. Σχεδόν 400 πυκνές σελίδες συν καμιά 70αριά με βιβλιογραφικές σημειώσεις, αυτές οι τελευταίες δίνουν παραστατικά την μανία του συγγραφέα για επιστημονική ακρίβεια και βαθιά σκέψη, κάτι αυτονόητο σε κάθε συγγραφική περιπέτεια, πλην δεν έχω πειστεί ότι αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση στον εγχώριο γραπτό λόγο, μάλλον το αντίθετο συμβαίνει.
art24cΦυσικά και διαφωνώ ριζικά με ορισμένες εκτιμήσεις του συγγραφέα, ειδικά σε ό,τι αφορά τον παράγοντα Ισραήλ (εγώ πάντα λέω Εβραϊκό Κεφάλαιο, που τον κόσμο σήμερα κυβερνά). Ανέκαθεν από διαφορετικές ταξικές όχθες αντιμετωπίζαμε και τα γεωστρατηγικά ζητήματα. Δεν υπάρχει αποδοτικότερο στην έρευνα και στην περαιτέρω ανάπτυξη της σκέψη του αναγνώστη από την ριζική διαφωνία με επιστημονικά επιχειρήματα με δεδομένο ότι η αλήθεια είναι σχετικό μέγεθος και με την απόλυτη διάστασή της... κινούμενο ψέμα! Ο Κ. Γρίβας ρισκάρει άλλωστε στις εκτιμήσεις, για παράδειγμα στο ενδεχόμενο ισραηλινής επίθεσης στο Ιράν. Αύριο, μεθαύριο σε δυο ή πέντε χρόνια, θα είναι ιστορικό παρελθόν, οπότε ποια η τότε αξία των προβλέψεων; Παίρνει ρίσκο με επιστημονικό βάθος κι ό,τι προκύψει. Όταν «η ιστορία χτυπά δυνατά την εξώπορτα» της ανθρωπότητας έχει ιδιαίτερη αξία για τους επερχόμενους να ξέρουν τον τρόπο σκέψης των προγόνων, είτε προέβλεψαν σωστά κάποιες εξελίξεις είτε όχι.
Δεν έχει νόημα να επιμείνω στην «επανάσταση της Κίνας» στις στρατιωτικές υποθέσεις, που «εισέρχεται δυναμικά στην παγκόσμια σκακιέρα αντιπαραθέτοντας στην αμερικανική υπεροπλία, ασύμμετρες ικανότητες προβολής ισχύος και καινοφανή πολεμικά μοντέλα, βγαλμένα από την αρχαία κινεζική στρατηγική σκέψη». Πρόκειται για τον σκληρό πυρήνα του βιβλίου, που καλείται να απολαύσει κάθε υποψιασμένος και απαιτητικός αναγνώστης, που θέλει να ξέρει όλο και πιο πολλά για αυτά, που σιγά-σιγά συσσωρεύονται στο παρασκήνιο και ξεσπούν πάντα σαν γεωπολιτική λαίλαπα σε ανίδεους πολίτες.
Ηλίας Βολιότης-Καπετανάκης
Πηγή: http://www.mousapolytropos.gr/index.php/art#25

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου