Τρίτη 10 Απριλίου 2012

Λιλλήκας: Η υποψηφιότητα μου δίνει προοπτική συνέχισης αυτού που αποφάσισε ο λαός στο δημοψήφισμα

Λιλλήκας: Η υποψηφιότητα μου δίνει προοπτική συνέχισης αυτού που αποφάσισε ο λαός στο δημοψήφισμα (βίντεο)



(Συνέντευξη στο SigmaLive)
08 Απριλίου 2012, 09:11 EEST

Νικόλας Ζαννέττος



Για τις θέσεις του όσο αφορά το κυπριακό, τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στην Οικονομία, αλλά και για το όραμα του όσο αφορά την κυπριακή ΑΟΖ, μίλησε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών και πλέον Υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές, Γιώργος Λιλλήκας.

Μιλώντας στο SigmaLive, άφησε αιχμές εναντίον κάποιων πολιτικών ηγετών, οι οποίοι όπως είπε, «κοροϊδεύουν τον λαό», με τη στάση τους όσο αφορά το κυπριακό.



«Αυτή τη στιγμή δεν νιώθω Δον Κιχώτης»

Με αυτή την έκφραση ο Γιώργος Λιλλήκας, υποστήριξε ότι νιώθει ένα μεγάλο πλειοψηφικό ρεύμα κατά την άποψη του, υπέρ της αλλαγής. Απαντώντας σε ερώτηση για το σκεπτικό της υποβολής της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του, είπε ότι από τα κόμματα δεν έχει καμία απαίτηση, θα σεβαστεί τις όποιες αποφάσεις τους, αλλά ασφαλώς και θα ήθελε τη στήριξη τους, χωρίς όμως να την απαιτεί.

Όσο αφορά τις συγκλίσεις που φαίνεται να προκύπτουν με τα κόμματα του κεντρώου χώρου, είπε ότι αυτές υπάρχουν ιδιαίτερα σε ότι αφορά το εθνικό θέμα.

«Παρόλα αυτά οι όποιες συγκλίσεις στην πολιτική δεν είναι αρκετές. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια τα οποία τα κόμματα, οι πολιτικές δυνάμεις, λαμβάνουν υπόψη τους. Τα αναγνωρίζω και σέβομαι τα κόμματα, αλλά σέβομαι περισσότερο τους πολίτες», είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους έδωσε περισσότερη βάση στις απόψεις των πολιτών, κατά τη διάρκεια των επαφών του.



«Οι θέσεις μου στο κυπριακό ικανοποιούν την Εκκλησία»

Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του για ικανοποίηση του μετά τις επαφές που είχε με την Εκκλησία, ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η διεκδικητική πολιτική την οποία υποστηρίζει όσο αφορά το κυπριακό, ικανοποιεί την Εκκλησία. Είπε επίσης ότι συνάντησε τον Μακαριότατο πολλές φορές, αφού τον καλεί για ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις σε ότι αφορά το εθνικό θέμα. Ταυτόχρονα είπε ότι συνάντησε αρκετά μέλη της Ιεράς Συνόδου.

«Να συνεχίσουμε βάση του ψηφίσματος του κυπριακού λαού στο σχέδιο ΑΝΑΝ»

Ο Γιώργος Λιλλήκας άφησε αιχμές εναντίον πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι κατά την άποψη του δεν σεβάστηκαν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο ΑΝΑΝ, το 2004, και εφάρμοσαν μία πολιτική η οποία θα οδηγούσε στην επαναφορά του.

«Η υποψηφιότητα μου δίνει μια προοπτική συνέχισης αυτού που αποφάσισε ο κυπριακός ελληνισμός στο δημοψήφισμα. Δυστυχώς αυτή η απόφαση δεν έγινε σεβαστή μετά το 2008. Μπορεί κάποιοι πολιτικοί αρχηγοί να λένε ότι σέβονται την απόφαση όμως στην πράξη η πολιτική που εφάρμοσαν ήταν επαναφορά του σχεδίου ΑΝΑΝ, σε χειρότερη εκδοχή από αυτή που απέρριψε ο λαός.»

Ο Υποψήφιος για τις Προεδρικές Εκλογές, είπε ότι η δική του υποψηφιότητα είναι αξιόπιστη και αυτό αποδυκνείεται έμπρακτα από τη στάση την οποία κράτησε ο ίδιος στο σχέδιο ΑΝΑΝ και ο ίδιος εγγυάται ότι θα δώσει συνέχεια σε αυτή την πολιτική.

«Κάποιοι κοροιδεύουν τον λαό»

«Όταν κάποιοι υποστηρίζουν ότι η διεθνής κοινότητα και ο ΟΗΕ, κουράστηκαν από το κυπριακό και θα εγκαταλείψουν το ενδιαφέρον τους, ή όταν μας έλεγαν στο παρελθόν ότι είναι η τελευταία ευκαιρία, πραγματικά νιώθω ότι κοροϊδεύουν τον λαό.»

Ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η πίεση εκ των έξω για επίλυση του κυπριακού, δεν είναι επειδή οι ξένοι ενδιαφέρονται να αποκαταστήσουν το δίκαιο στην Κύπρο ή για να την επανενώσουν.

«Εάν αυτό ήταν το ενδιαφέρον τους θα μπορούσαν να λάβουν κυρώσεις κατά της Τουρκίας και να την εξαναγκάσουν μέχρι σήμερα να το κάνει», είπε.

«Κυνηγάμε τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για 35 χρόνια και δεν την πετύχαμε»

Με αυτό τον τρόπο, ο Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την αμφιβολία του για το αν η βάση λύσης του κυπριακού η οποία επιδιώκουμε είναι τελικά εφικτή από τη στιγμή που εδώ και 35 χρόνια δεν καταφέραμε να την πετύχουμε.

Η γεωγραφική μας θέση είναι κάτι το οποίο μέχρι σήμερα εκμεταλλεύεται μόνο η Αγγλία και η Τουρκία. Πρέπει είπε επιτέλους να το αξιοποιήσουμε εμείς προς ώφελος μας.

«Μετά την εισβολή, η ιστορία του κυπριακού, είναι ιστορία διαδοχικών υποχωρήσεων της Ε/κ πλευράς και αν συνεχίσουμε έτσι τότε το αποτέλεσμα θα είναι μια λύση τουρκικών προδιαγραφών.»

Τόνισε πως δεν είναι εύκολο εγχείρημα να απεξαρτηθούμε από αυτές τις υποχωρήσεις, αλλά την ίδια ώρα δεν είναι ανέφικτο.

Ως παράδειγμα, έφερε την ομόφωνη απόφαση της ΕΕ για την παγοποίηση των οκτώ ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας το 2006, παρόλο που κάποιοι θεωρούσαν ότι μετά το δημοψήφισμα, η Κύπρος είχε απομονωθεί.

«Ήταν αποτέλεσμα επιμονής και διαπραγματεύσεων δέκα ωρών», είπε χαρακτηριστικά.

«Θα έθετα σε δημοψήφισμα κάποιες επιλογές για να αποφασίσει ο λαός για τη βάση λύσης»

«Αν και παλαιότερα ένιωθα ότι η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας μπορούσε να ήταν εφικτή, με την τριβή μου αναθεώρησα την άποψη μου. Για αυτό δεν θα απέκλεια το ενδεχόμενο να τεθεί δημοψήφισμα με επιλογές για το ποια λύση θα ήθελε ο λαός», είπε.

Αυτό το μοντέλο λύσης είπε, είναι αυτό που είναι πιο ταυτισμένο με τις τουρκικές απαιτήσεις. Παρόλα αυτά δεν καταφέραμε να βρούμε λύση και αυτό οφείλεται στο ότι η Τουρκία πλέον δεν ικανοποιείται με τη νομιμοποίηση του αποτελέσματος της εισβολής.

«Η Τουρκία στοχεύει μέσα από τη λύση, να καταλύσει την κυπριακή δημοκρατία, να πάρει τον πλήρη έλεγχο της Κύπρου και σταδιακά να την εκτουρκίσει με νόμιμο τρόπο.

«Το Φυσικό Αέριο είναι ένα διπλωματικό χαρτί»

Έτσι χαρακτήρισε την εύρεση υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Υποστήριξε ότι η Κύπρος μπορεί να χρησιμοποιήσει το φυσικό της αέριο, και να ενισχύσει την θέση της όσο αφορά το κυπριακό, πέραν των οικονομικών ωφελημάτων.

Οι συγκυρίες όπως δημιουργούνται στην περιοχή, με την «κόντρα» Ισραήλ-Τουρκίας, τα συμφέροντα της Ρωσίας στην Τουρκία, τα οποία δεν βλέπουν με καλό μάτι οι Αμερικανοί, πρέπει να τύχουν εκμετάλλευσης από πλευράς μας με νέο στρατηγικό σχεδιασμό, είπε. Παρόλα αυτά τόνισε ότι χρειάζεται αποφασιστικότητα.


Το όραμα του για την κυπριακή ΑΟΖ

Στόχος μας είπε ο Γιώργος Λιλλήκας, θα πρέπει να είναι η Κύπρος να γίνει κέντρο εξαγωγής φυσικού αερίου. Για αυτό πρέπει να γίνουν αποφασιστικά βήματα για να ανεγερθή το τερματικό, το οποίο να μπορεί να εξυπηρετεί όλες τις χώρες της περιοχής που βρήκαν ή θα βρουν φυσικό αέριο.

«Το όραμα μου είναι μέσα από την ενέργεια η Κύπρος να έχει όχι μόνο οικονομικά οφέλη, αλλά να έχει και πολιτικά οφέλη.»

Όσο αφορά το οικονομικό μοντέλο, τάσσεται υπέρ του Νορβηγικού μοντέλου το οποίο κατά την άποψη του θα οφελέσει και οι σημερινές αλλά και τις μελλοντικές γενιές.

Την ίδια ώρα εξήγησε ότι η Κύπρος θα έπρεπε να αρχίσει τις διαδικασίες για τη δημιουργία αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου στην ξηρά, αφού όπως είπε σε ένα χρόνο η Noble θα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εξόρυξη.

«Ο αγωγός για να γίνει θα χρειαστεί 18 μήνες ίσως και δύο χρόνια. Άρα υπάρχει το ενδεχόμενο να υπάρχει η δυνατότητα εξόρυξης φυσικού αερίου και εμείς να μην έχουμε τη δυνατότητα να το φέρουμε στην Κύπρο, αν μη τι άλλο για να το χρησιμοποιήσουμε για την παραγωγή ηλεκτρισμού και την μείωση του κόστους στους καταναλωτές.»


Οικονομία: “Το κυπριακό μοντέλο ανάπτυξης έχει δείξει τα δόντια του»

Ο Γιώργος Λιλλήκας υποστηρίζει ότι το κυπριακό μοντέλο ανάπτυξης χρειάζεται τροποποιήσεις. Ο τουρισμός χρειάζεται νέες υποδομές για να αναβαθμιστεί, ώστε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε τουρίστες υψηλότερης ποιότητας και για να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί, είπε.

Υποστήριξε επίσης ότι το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα χρειάζεται εξιγχρονισμό, αφού όπως είπε χάνουμε εταιρείες λόγω της ανεπάρκειας των νομοθεσιών, όπως εξήγησε, οι οποίες θα έπρεπε να προσφέρουν φορολογικά οφέλη σε ξένες εταιρείες για να έρθουν στην Κύπρο.

Ανεργία: Το φυσικό αέριο είναι ευκαιρία

Ο τομέας του φυσικού αερίου, ανοίγει νέες ευκαιρίες σύμφωνα με τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών.

Με την δημιουργία ερευνητικών κέντρων, εφαρμοσμένης έρευνας, τα οποία θα εργοδοτούν Κύπριους επιστήμονες, η Κύπρος είπε, θα μπορεί να προσελκύσει ενδιαφέρον για τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών.

Παράλληλα είπε, επειδή η κυπριακή οικονομία στηρίζεται πάνω στις υπηρεσίες, να δοθούν κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος, κάποιες εξ΄αυτών, αν και επικερδής, να μην αντέξουν τις οικονομικές πιέσεις.

Για τη σχέση του με το ΑΚΕΛ

Ο Γιώργος Λιλλήκας, εξηγώντας τους λόγους της αντιπαράθεσης του με το ΑΚΕΛ είπε ότι “το 2007, δεν είμαι εγώ που άλλαξα πολιτική. Το ΑΚΕΛ είχε αλλάξει πολιτική και αποφάσισε να εγκαταλείψει τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Εγώ είχα ένα δίλημμα. Να εκφράσω την διαφωνία μου για τη στάση του ΑΚΕΛ δημόσια αναλαμβάνοντας την ευθύνη μου ή να σιωπίσω και να βολευτώ, όπως έκαναν κάποιοι άλλοι. Προτίμησα να εκφράσω την διαφωνία μου δημόσια, παραιτήθηκα από το Υπουργείο έστω και αν με ήθελε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, και συνέχισα την μάχη για τις ιδέες και την πολιτική που υπηρετούσα τεσσεράμισι χρόνια. Έκτοτε παραμένω στην αντιπολίτευση και δεν βολεύτηκα πουθενά”, κατέληξε.

πηγή www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου