Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Οι κρίσεις ξεγυμνώνουν την εξουσία - του DENIS DUCLOS

Οι κρίσεις ξεγυμνώνουν την εξουσία

Η ενοχοποίηση του καπιταλισμού
Του DENIS DUCLOS*

Τρεις μεγάλες κρίσεις συγκλονίζουν τον κόσμο και δεν θα ξεπεραστούν εύκολα: ο μεγάλος χρηματοπιστωτικός πανικός, που εξαπλώθηκε από τα τέλη του 2008, το πυρηνικό ατύχημα της Φουκουσίμα, που ξεκίνησε στις 11 Μαρτίου του 2011, και η κρίση αρκετών καθεστώτων στις αραβικές χώρες, όπου οι λαοί ξεσηκώνονται από τα τέλη του 2010.

Εκ πρώτης όψεως, δεν είναι καθόλου λογικό να συγκρίνονται οι τρεις κρίσεις, καθώς εκδηλώνονται σε πολύ διαφορετικά πεδία. Η πρώτη, που μοιάζει να εκτυλίσσεται σε έναν εικονικό κόσμο, αφορά τρισεκατομμύρια δολάρια εικονικού χρήματος που εξατμίστηκαν. Η δεύτερη απορρέει από σοβαρότατο ατύχημα μιας τεχνολογίας που έχει στόχο την παραγωγή άφθονης ενέργειας. Η τρίτη γεννιέται από μαζικές λαϊκές εξεγέρσεις εναντίον στρατιωτικών δικτατοριών. Δεν θα ήταν, επίσης, συνετό να τοποθετεί κανείς καθαρές καταστροφές, από τις οποίες η πρώτη ίσως ήταν το αποτέλεσμα του «θριάμβου της απληστίας(1)» και η άλλη το προϊόν μιας απρόβλεπτης φυσικής καταστροφής, δίπλα σε συγκρούσεις που παίρνουν την -επιθυμητή- κατεύθυνση μιας «άνοιξης των λαών».

Ωστόσο, τα διακριτά αυτά γεγονότα συγκλίνουν στην ενοχοποίηση του παγκόσμιου καπιταλισμού. Και η συνισταμένη αυτή μπορεί να μην καταλήξει στο παγκόσμιο χάος που προαναγγέλλει μια εντυπωσιακή χορωδία από Κασσάνδρες, αλλά σε μια απελευθερωτική εξέλιξη.

Στην πραγματικότητα, οι κρίσεις έχουν τρία κοινά στοιχεία. Πρώτον, καθιστούν εύθραυστους κρίσιμους πυλώνες του συστήματος: την ενεργειακή βάση του, τον τρόπο ποδηγέτησης της ανθρώπινης εργασίας από το χρήμα και τη συστημική ανάγκη για πολιτική σταθερότητα, ιδιαίτερα γύρω από τα κέντρα του φιλελευθερισμού. Δεύτερον, εκφράζουν, η καθεμία στον τομέα της, τον ίδιο αχαλίνωτο τρόπο λειτουργίας που οδηγεί στον απαράδεκτο τεχνολογικό κίνδυνο, στο ανεξέλεγκτο χρηματοπιστωτικό ρίσκο και στην ανυπόφορη αυταρχική εξουσία. Τρίτον, οι κρίσεις αποκαλύπτουν την ισχύ των αντίρροπων τάσεων: δυναμική των φυσικών φαινομένων, ανθρώπινες αντιστάσεις ολόκληρων κοινωνιών που απορρίπτουν την υποταγή τους στους άρπαγες του χρήματος, στη μόλυνση του περιβάλλοντος και σε φαύλες κυβερνήσεις.

Σε πρώτο επίπεδο, δέχεται αμφισβήτηση ένα συνεκτικό σύνολο όρων επιβίωσης του κυρίαρχου μηχανισμού: ο έλεγχος και η εκμετάλλευση του ανθρώπου και της φύσης στην καλύτερη αγορά, για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής απόδοσης. Ετσι, η χρηματοπιστωτική κηδεμονία επί της οικονομίας δεν προσφέρει απλώς τη δυνατότητα της κερδοσκοπικής περιπλάνησης, αλλά στοιχίζει τις ανθρώπινες δραστηριότητες στη λογική της αποδοτικότητας. Επομένως, η εικονική οικονομία αποτελεί λιγότερο έναν παραλογισμό και περισσότερο ένα πεδίο ελιγμών της παγκοσμιοποιημένης εξουσίας, η οποία έχει τη δυνατότητα να μετακινεί εργοστάσια και εργάτες, να δημιουργεί «αναδυόμενες» οικονομίες, αυτοκρατορίες-εργοστάσια και ηπείρους-γραφεία, να προεξοφλεί την παραγωγικότητά τους και να αναπτύσσει την αντίστοιχη κατανάλωση που θα τις καταστήσει ανεπιστρεπτί απαραίτητες. Με άλλα λόγια, η χρηματιστικοποίηση έχει ως αντικείμενο την εγκατάσταση του -ιδιαίτερα δαπανηρού- πλαισίου μιας παγκόσμιας οικονομίας. Πλέον, η κρίση του με τις τεράστιες φούσκες αφερεγγυότητας απαξιώνει τη γενική διακυβέρνηση της ανθρώπινης εργασίας μέσα στο σύστημα.

ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χωρίς το πετρέλαιο -ακόμη κι αν είναι τρεις φορές ακριβότερο από το 2000 και δέκα φορές ακριβότερο από το 1990- η παγκόσμια παραγωγή τροφίμων θα βρισκόταν στο 25% της σημερινής. Η συνεχής τροφοδοσία της αγοράς με φθηνή ενέργεια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς και τα ορυκτά καύσιμα, κάθε τομέας είναι προσανατολισμένος σε ορισμένες χρήσεις: η πυρηνική ενέργεια κατευθύνεται στη βιομηχανική παραγωγή, ο υγροποιημένος άνθρακας και το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιούνται στο μέλλον κυρίως για θέρμανση, ενώ το πετρέλαιο ουσιαστικά διοχετεύεται στη μετακίνηση πάνω από ενός δισεκατομμυρίου οχημάτων(2). Ετσι, η επανεξέταση του πυρηνικού δικτύου (και η εγκατάλειψή του από τη Γερμανία μέχρι το 2022) ίσως να μην αποτελεί απλώς παράδειγμα που θα ωθούσε στον αναπροσανατολισμό του 14% τουλάχιστον της παγκόσμιας ηλεκτροπαραγωγής προς την αιολική ενέργεια, την ηλιακή ενέργεια ή τη βιομάζα, αλλά και επίθεση σε ένα βασικό τμήμα του παγκόσμιου μηχανισμού.

Στην Ευρώπη, δημοκρατίες της αγοράς που υποτίθεται ότι διέπονται από τις αρχές του κράτους δικαίου έγιναν συνένοχες στη συντριβή των πολιτικών ελευθεριών σε ένα τόξο χωρών που τις περιβάλλει. Χωρίς αυτήν τη στάση -επιχειρηματολογούν διάφοροι «δημοκράτες»- εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι θα είχαν υποκύψει στον αδιάκοπο πειρασμό αγορών εργασίας που βρίσκονται μακριά από τη χώρα τους. Κοινωνικές ή θρησκευτικές συγκρούσεις θα είχαν αναβάλει επ' αόριστον τη δυνατότητα μιας έστω και περιορισμένης παγκοσμιοποίησης των εμπορικών συναλλαγών.

Οι ίδιοι «δημοκράτες» μπόρεσαν να διακρίνουν στη σταθερότητα καθεστώτων που θεωρούνταν «μετριοπαθή», ένα ανάχωμα απέναντι σε μια παγκόσμια σύγκρουση που θα ξεκινούσε από την πυριτιδαποθήκη της Μέσης Ανατολής. Γι' αυτό και οι νόμιμες απαιτήσεις των εξεγερμένων λαών δεν προκάλεσαν μόνο την αυθόρμητη υποστήριξη (όπως στη Λιβύη), αλλά και μεγάλες ανησυχίες, περισσότερο ή λιγότερο μεταμφιεσμένες σε στάση αναμονής.

Επομένως, δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι οι τρεις αυτές κρίσεις συζητιούνται στους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς, ούτε ότι οι συγκεκριμένοι οργανισμοί ανταγωνίζονται για τη διευθέτησή τους».

Σε δεύτερο επίπεδο, οι τρεις αυτές συστημικές αστοχίες αποκαλύπτουν την ενιαία τάση του συστήματος να «εκβιάζει» τον ρου των πραγμάτων: εκβιασμός της ανθρώπινης εργασίας από τους χρηματοπιστωτικούς περιορισμούς, βιασμός της φύσης από επικίνδυνες τεχνολογίες, εκβιασμός της πολιτικής ζωής με τον πειθαναγκασμό των μαζών όταν δεν πειθαρχούν ακόμη στην τεϊλορική λογική της εργασίας (που υπήρξε και παραμένει ακόμη η πολιτική όψη της στρατιωτικής πειθαρχίας).

Η χρηματοπιστωτική βιομηχανία χρησιμοποίησε τις εγγυήσεις των φιλελεύθερων κρατών για να επωφεληθεί από το δημόσιο χρέος, να χειραγωγήσει την προσφορά πιστώσεων και να σπρώξει τους οφειλέτες σε λεόντειες συμβάσεις ή σε αόρατες παγίδες. Οσο για τα αυταρχικά κράτη, φανερώνουν το χαρακτήρα τους, με τους πολιτικούς κρατούμενους και τα «καθεστώτα έκτακτης ανάγκης», με την αλαζονεία των ευνοιοκρατικών κυρίαρχων τάξεών τους. Τέλος, την πυρηνική βιομηχανία περιβάλλει, από το ξεκίνημά της, μια αστυνομική, αλλά και στρατιωτική, κουλτούρα ασφάλειας, με σκοπό να επιβληθούν οι επιλογές της στο όνομα των εθνικών συμφερόντων.

Και στις τρεις περιπτώσεις, η διγλωσσία αποτελεί εργαλείο καθημερινής διαχείρισης. Αφού πρώτα αποφύγουμε τα αδύνατα σημεία -αδυναμία «τιτλοποίησης» των χρεών χωρίς να αποσυντεθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανάγκη συνεχούς ψύξης αντιδραστήρων, αναπόφευκτη απόκλιση μεταξύ λαών και δυνάμεων ασφαλείας- συγκαλύπτουμε την έκταση των ζημιών.

ΛΑΘΟΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Το πρόγραμμα επαναγοράς των τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού στις Ηνωμένες Πολιτείες, το οποίο ψηφίστηκε τον Οκτώβριο του 2008, δεν αφορούσε παρά 300 δισ. δολάρια (και τελικό κόστος 25 δισ. δολαρίων για τον φορολογούμενο), δηλαδή λιγότερο από το ένα δέκατο των πραγματικών ζημιών. Η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα υποβαθμίστηκε και εξακολουθεί να υποβαθμίζεται από την αρμόδια εταιρεία Tepco, καθώς και από τις ιαπωνικές και τις διεθνείς αρχές, ακόμη κι αφότου χαρακτηρίστηκε εξίσου σοβαρή με το ατύχημα του Τσερνόμπιλ. Χωρίς να γίνει λόγος για τα «μετριοπαθή» πριγκιπικά καθεστώτα ή τις στρατιωτικο-αστυνομικές δικτατορίες, όπου οι εξαφανίσεις, τα βασανιστήρια, οι συλλήψεις και η κακομεταχείριση κάθε είδους αντιμετωπίζονται με αδιαφορία από τα μέσα ενημέρωσης.

Οι υπερβολές αυτές αποκαλύπτουν ήδη τα κοινά τους όρια. Οι απρόβλεπτες εξελίξεις, η σύγχυση και η παραλυσία εδραιώνονται παρά τις έωλες διαβεβαιώσεις και τη λυσσαλέα επιμονή στις λανθασμένες συνταγές. Η ανικανότητα προβληματισμού συνοδεύει σαν σκιά όσους επιδιώκουν την επιβολή μιας τάξης που αντιστρατεύεται κάθε λογική: εάν κατασκευάσετε ένα πυρηνικό εργοστάσιο, δεν μπορείτε να συμπεριλάβετε εκ των προτέρων την πρόληψη σοβαρού ατυχήματος, το οποίο αρνείστε (με τον σχετικό υπολογισμό των πιθανοτήτων) και μόνο ως ενδεχόμενο. Ετσι, η Γαλλία και η Βρετανία αρνήθηκαν να συμπεριλάβουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις δοκιμές αντοχής των ευρωπαϊκών πυρηνικών εργοστασίων.

Στον κόσμο του χρήματος, εάν πιστεύετε στην αγορά (από την οποία ζείτε), δεν μπορείτε να θεωρήσετε φούσκα τη διαρκή άνοδο των τιμών που θα την «τελειώσει» - λιγότερο από έναν αιώνα μετά την τελευταία μεγάλη κρίση και ακριβώς όπως το είχε προβλέψει ο οικονομολόγος Τζον Κένεθ Γκάλμπρεϊθ(3). Οσο για τις δικτατορικές ελίτ, φαίνεται να μην μπορούν να φανταστούν μέχρι το τελευταίο λεπτό ότι θα χάσουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους και ότι τα προνόμιά τους μπορεί να καταργηθούν τόσο από τον λαό (τον οποίον περιφρονούν) όσο και με τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων που είχαν τόσο επιδέξια τοποθετήσει στο εξωτερικό. Λαμβάνοντας υπόψη την αδυναμία διευθέτησης των προβλημάτων, οι αναλογίες μεταξύ πυρηνικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης γίνονται ακόμη πιο προφανείς. Οπως επισημαίνει ο οικονομολόγος Πολ Ζοριόν(4), η χρηματοπιστωτική κρίση θυμίζει τη Φουκουσίμα: στη μία περίπτωση, ρίχνουμε συνεχώς νερό για να ψυχθεί το εσωτερικό των αντιδραστήρων, στην άλλη ρίχνουμε ασταμάτητα ρευστότητα για να αναβάλλουμε το σκάσιμο της φούσκας.

Αλλά, ακριβώς όπως θα είναι δύσκολο να αποκρυβεί για πολύ καιρό και να απορροφηθεί το ιλιγγιώδες χρέος στο οποίο οδήγησε η υπερβολική παραγωγή χρήματος από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς τις ζημιές αυτές θα τις επωμιστεί στο τέλος ο φορολογούμενος, έτσι θα είναι για πολύ καιρό δύσκολο να περιοριστεί η παγκόσμια εξάπλωση (μέσω του αέρα, των υδάτων και των προϊόντων που εξάγονται) ραδιενεργών ουσιών με μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως το κέσιο 137, ή ιδιαίτερα τοξικών, όπως το πλουτώνιο, καθώς το κέλυφος αρκετών αντιδραστήρων αποδεικνύεται ότι έχει λιώσει. Οπως δεν μπορεί να αποκρυφτεί ότι, πολύ πέρα από τις ζώνες εκκένωσης, η Ιαπωνία σήμερα απειλείται από νέα επιδείνωση των προβλημάτων στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα, από την κατάσταση άλλων πυρηνικών εργοστασίων που επλήγησαν από το σεισμό, από την υποεκτιμημένη ραδιενέργεια που ποτίζει τα εδάφη, τα αγροτικά προϊόντα, και ότι εκατομμύρια άνθρωποι θα πληγούν από την όξυνση της κρίσης και τη συνακόλουθη διόγκωση της ανεργίας.

Οπωσδήποτε, ο χρηματοπιστωτικός, ο τεχνολογικός και ο αστυνομικός εκβιασμός παραμένουν. Και μάλιστα, ευνοούνται από μια παγκοσμιοποιημένη «συναδελφική» αλληλεγγύη: σε ολόκληρο τον κόσμο, οι αρμόδιες αρχές για τα πυρηνικά αποφασίζουν τι μπορεί να γίνει γνωστό και τι όχι, η ισχύς των χρηματοπιστωτικών λόμπι εμποδίζει τον περιορισμό της εξουσίας τους να καθοδηγούν το μέλλον, τα αυταρχικά καθεστώτα αλληλοϋποστηρίζονται (σουνίτες πρίγκιπες που καταπνίγουν από κοινού τις διαδηλώσεις στο Μπαχρέιν, βορειοαφρικανικά στρατιωτικά καρτέλ που βοηθούν υπόγεια τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι), ενώ οι χώρες της Δύσης τρέφουν ενδόμυχη καχυποψία προς την αραβική νεολαία.

Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ

Ωστόσο, η στρατηγική εκβιασμού του κόσμου δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει ως παγκόσμια ιδεολογία. Δεν φαίνεται πια ως αναγκαίο κακό, αλλά ξεδιπλώνεται σαν αυτό που πραγματικά είναι: ένας αυταρχικός, επικίνδυνος και αρπακτικός τρόπος διακυβέρνησης στην υπηρεσία μιας τριπλής κυριαρχίας, σε βάρος της ελευθερίας του καθενός να διαθέτει την εργασία του, να απολαμβάνει τη φύση χωρίς να την καταστρέφει (ο πραγματικός στόχος της οικονομίας, σύμφωνα με τον μαθηματικό και βιοοικονομολόγο Νίκολας Γκεοργκέσκου-Ρέγκεν) και να συμμετέχει ανεμπόδιστα στην ανθρώπινη πολιτική κοινότητα.

Ετσι, στο σημείο σύγκλισης τριών κρίσεων που αποκαλύπτουν τους ίδιους υπερβολικούς περιορισμούς που θέτουν το χρήμα, η τεχνολογία και η εξουσία, αναφαίνεται πλέον η προσδοκία μιας τριπλής «απελευθέρωσης»: η απελευθέρωση μιας εργασίας με ανθρώπινες συνθήκες που δεν θα είναι πια απλώς αντικείμενο μετακίνησης, συγκέντρωσης και προσανατολισμού με κριτήριο το μέγιστο κέρδος, αλλά επαναδιαφοροποίησης σε μια λογική μεγαλύτερης αυτονομίας. Η απελευθέρωση της φύσης, που δεν θα αποτελεί πια αντικείμενο εκμετάλλευσης ή κακοποίησης για να εξαχθεί η μέγιστη χρησιμότητα. Και, τέλος, η ελεύθερη συμμετοχή του «παγκόσμιου λαού» στην πολιτική ζωή, η οποία αντιβαίνει τόσο στον βούρδουλα των στρατιωτικών καθεστώτων (ή στις τρομοκρατικές φετφά που συναντούν όλο και μεγαλύτερη απόρριψη στον μουσουλμανικό κόσμο), όσο και στην ξενοφοβική αναδίπλωση που ενισχύεται αισθητά στη Δύση, τον υποτιθέμενο φάρο του φιλελευθερισμού.

Σε όλα τα μέτωπα μαίνεται μια απίθανη μάχη ιδεών, ιδιαίτερα στο Διαδίκτυο. Αποδεικνύεται δύσκολη τόσο στο πεδίο της ενέργειας όσο και στο πεδίο της οικονομίας, όπου κάθε επίδοξος πρωταγωνιστής πρέπει να μυηθεί στα μυστικά της λειτουργίας των αγορών, αλλά εξαπλώνεται σε ευρύτερα στρώματα παρά το συγκεκριμένο εμπόδιο. Η διαίσθηση της δυνατότητας μιας άλλης ζωής, πιο απλής και πιο ελεύθερης, εδραιώνεται πλέον απέναντι στους ειδικούς, χωρίς να γίνεται αυτόματα αντικείμενο σαρκασμού ως οπισθοδρομική και εκτός πραγματικότητας.

(1) Joseph Stiglitz, «Ο θρίαμβος της απληστίας: Η ελεύθερη αγορά και η κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας», Αθήνα, Παπαδόπουλος, 2011.

(2) 1,29 δισεκατομμύρια ιδιωτικά και επαγγελματικά οχήματα, δηλαδή τα διπλάσια μέσα σε τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με την εκτίμηση σε πραγματικό χρόνο της οργάνωσης Carfree.

(3) John Kenneth Galbraith, «Το μεγάλο κραχ του 1929», Αθήνα, Εκδοτικός Οίκος Α. Α. Λιβάνη, 2000.

(4) Στο μπλογκ του, το οποίο είναι αφιερωμένο στην οικονομική επικαιρότητα: www.pauljorion.com/blog

* Ανθρωπολόγος, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Ερευνας της Γαλλίας (CNRS). Συντονιστής της συλλογικής έκδοσης «Pourquoi tardons-nous tant a devenir ecologistes?», L'Harmattan, Παρίσι, 2010.

από την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, 31.07.2011,
http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=297985

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Τέλος της Ελλαδοφαγίας

Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2011
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Τέλος της Ελλαδοφαγίας - Στο Καλάθι των Αχρήστων της Ιστορίας
ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Τέλος της Ελλαδοφαγίας - Στο Καλάθι των Αχρήστων της Ιστορίας

Του Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Παρ’ όλο που οι επί δεκαετίες εφαρμοζόμενες πολιτικές οδηγούσαν την χώρα στο μάτι του Χρηματιστικού Κυκλώνα, αυτό θα μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν υπήρχε την κρίσιμη περίοδο το αναγκαίο – όχι το υψηλό – επίπεδο ευθύνης από την μεριά των Πνευματικών, Πολιτικών, Οικονομικών Ελίτ της χώρας. Απλά γιατί η χώρα την περίοδο αυτή βρέθηκε χωρίς Ελίτ. Χωρίς ανθρώπους ευθύνης, ανθρώπους του Κράτους και του Έθνους. Όταν το σπίτι μας καίγονταν κυριολεκτικά, όχι μόνον δημοσιονομικά, καίγονταν ταυτόχρονα, προσχεδιασμένα η Αθήνα και η Ολυμπία, στο πολιτικό επίπεδο επεβλήθηκαν κοινοί αλήτες, τυχοδιώκτες. Λόγω βλακείας, λόγω χειραγώγησης, λόγω των υπαρξιακών πλεγμάτων. Η εκφρασθείσα εδώ και χρόνια άποψη μου είναι ότι Επεβλήθηκαν Εξωθεσμικά και Εξωελλαδικά.

Από το 2008 – 2009 η χώρα ήθελε μια κυβέρνηση προσωπικοτήτων, τεχνοκρατών που θα υπεράσπιζε τα συμφέροντα και την αξιοπρέπεια της. Κατέγραψα τότε τις αντιδράσεις στην πρόταση μου από τους τυχοδιώκτες, αλήτες, από ορισμένες οικονομικές «Ελίτ» και τα ξυπόλυτα τάγματα της Αριστεράς. Ορισμένοι γνωστοί Επιχειρηματίες έλεγαν. «Τώρα είναι η σειρά του Γιωργάκη». Αυτή ήταν η Αμερικάνικη Γραμμή. Όχι η Ελληνική Γραμμή. Ο Καραμανλής λόγω επετηρίδας παρέδιδε. Αυτά όμως είναι ξένα με την Δημοκρατία, την Εθνική και Λαϊκή Κυριαρχία. Ταιριάζουν στους ολοκληρωτικούς και τους δορυφορικούς σχηματισμούς. Κοινώς Μπανανίες. Μάλλον «δημοκρατίες του Λαδιού» που επί πλέον το εξάγουν χύμα.

Έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η πολιτική περίοδος. Έχει πολλά κοινά με αυτήν του 1967. Απορώ γιατί οι λεγόμενοι Πανεπιστημιακοί δεν έδωσαν διπλωματικές εργασίες και διδακτορικά με αυτό το θέμα στους Φοιτητές τους. Εκεί θα δείτε την στάση των τυχοδιωκτών. Την Πολιτική ως Απάτη - όπως την ονομάζω στο βιβλίο μου - εκείνες τις μέρες του 2008 - 2009.

Είναι γνωστή η Επιστημονική άποψη μου για το Πολιτικό Προσωπικό. Όσοι έχουν μνήμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. γνωρίζουν ότι από την δεκαετία του 70’ η άποψη μου ήταν ότι τους χαρακτηρίζει «η πολιτική και μορφωτική ανεπάρκεια». Μεθοδευμένα όμως και συστηματικά έπεσε πολύ χαμηλά ο πήχης της πολιτικής στην Ελλάδα. Στρατολογήθηκαν από τον Σημίτη «οι Νομάρχες» ένα είδος Παιδομαζώματος στην Περιφέρεια. Από τον Γιωργάκη οι Γλάστρες έως το παιδομάζωμα στην Θράκη, ο κόσμός του θεάματος, της Αρένας, η τηλεκρατία. Για αυτά τα περάσματα μιλώ στο βιβλίο μου.

Επεβλήθη Εξωθεσμικά η Κακιστοκρατία όταν η χώρα ήθελε την Αξιοκρατία, τους Αρίστους. Μνημεία κακιστοκρατίας είναι οι παρουσιαζόμενες ως ηγεσίες στο προσχεδιασμένο Πολιτικό Θεατράκι, τον Μπερντέ. Όχι πολιτικό σύστημα. Αυτό είναι κάτι σοβαρό. Πολιτικό θεατράκι Κομπάρσων, η Pespi η Cola και τα λοιπά. Το «Μικρή Ελλάδα» ήθελε Μικρούς πολιτικούς, Μικρούς ανθρώπους.

Η Πανεπιστημιακή έρευνα θα σας θυμίσει εάν χάσατε την μνήμη σας ποιοι μίλησαν για «Μικρή Ελλάδα».

Συμβαίνει πολλές φορές στην καθημερινή ζωή. Εδώ συμβαίνει και στην Δημόσια. Φοβούμενοι την οργή του Λαού ή την οργή του Θεού – δεν έχουν Θεό – αρνούνται την τελευταία στιγμή «όταν το καράβι…….» τα προνόμια, τα Λούσα. Παραδίδουν τα αυτοκίνητα. Άλλοι δημόσια Φαρισαϊκά, άλλοι ποιο Χριστιανικά ή Βουδιστικά. Το θέαμα είναι Παρακμιακό, Κωμικό. Αυτό που υποδηλώνει όμως είναι ότι δεν έχουμε να κάνουμε με δημόσιους άνδρες, δημόσια πρόσωπα, πολιτικά πρόσωπα.

Έχουμε να κάνουμε με χαμηλού επιπέδου υπαρξιακές, υποανάπτυκτες σφαίρες, τυχαίους ανθρώπους.

Η σφαίρα της πολιτικής είναι άλλη και ανώτερη. Πολλές φορές μίλησα για τον Πολιτικό Φόρο που πρέπει να επιβληθεί σε αυτόν τον υποανάπτυκτο, μη παραγωγικό πολιτικό Φεουδαρχισμό της κακιστοκρατικής πολιτικής νομενκλατούρας. Απορώ γιατί δεν τους το επέβαλε η Τρόικα και το Δ.Ν.Τ.. Αυτό όμως κατανοείται με το «Όμοιος….και το Κόρακας Κοράκου …..» Η Κερδοσκοπική συμμαχία και αλληλεγγύη είναι οργανικού τύπου.

Υπάρχει όμως ένα πεδίο της Πολιτικής, της σοβαρής πολιτικής. Θα μπορούσε να το θέσει ένα οποιοδήποτε πολιτικό υποκείμενο ατομικό (Βουλευτής) ή συλλογικό (Κόμμα) στο Κοινοβούλίο αν υπήρχε. Η ένα ώριμο Εναλλακτικό Κίνημα Πλατειών κλπ.. Θα πρότεινε ένα νομοσχέδιο που θα περιορίζει, θα μειώνει δραστικά το κόστος της Πολιτικής στην χώρα. Θα πετάξει αυτό το Λίπος.

Αυτό όμως είναι η αρχή για κάτι βαθύτερο. Το πέταγμα στο καλάθι των αχρήστων της ιστορίας – το χρονοντούλαπο είναι πολυτέλεια – αυτού του Επαρχιώτικου Χολιγουντιανού τύπου μπουλουκιού. Κάτι βαθύτερο πέταγμα της Ελλαδοφαγίας, των Ελλαδοφάγων.


Polis-agora.blogspot.com Ιστολόγιο Μιχάλη Χαραλαμπίδη


Αναρτήθηκε από ΧΡΟΝΗΣ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ στις 5:05 π.μ.

Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης

Από factorx στις 09/07/2011


Στα 1,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου προσδιορίζει τα κοιτάσματα που υπάρχουν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου, νότια της Κρήτης ο καθηγητής γεωλογίας και ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Αντώνης Φώσκολος.

Ο κ Φώσκολος τόνισε ότι η επιστημονική κοινότητα βλέπει με θετικό τρόπο τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την άμεση προώθηση των διαδικασιών για την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας. ” Τελευταία , υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα όσο αφορά την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας ο οποίος πιστεύω ακράδαντα, θα μας βγάλει από το χρέος. Αν αξιοποιήσομε τον ορυκτό πλούτο τα χρέη τα βγάλαμε,” υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ Φώσκολος.

“Περιμέναμε αυτή την απόφαση πολλά χρόνια,” συμπλήρωσε ο Αντώνης Φώσκολος, χαιρετίζοντας έτσι την έγκριση που έδωσε το Υπουργικό συμβούλιο στη σύσταση φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με τον κ. Φώσκολο, ” το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης είναι η Βόρειος Αφρική η Ανατολική Μεσόγειος και η Ελλάδα που έχει περισσότερα αποθέματα.”

Όπως εξηγεί ο καθηγητής, σήμερα δημιουργείται μια νέα πραγματικότητα που έχει τρία σκέλη που πρέπει να υποστηριχθούν με κάθε τρόπο .Το πρώτο είναι ότι πρέπει να εκμεταλλευτούμε τον ορυκτό πλούτο για να ξεπληρώσουμε τα χρέη. Το δεύτερο , είναι ότι αυτός ο ορυκτός πλούτος είναι απαραίτητος στην Ευρώπη, μήνυμα δεν έχει περάσει από την ελληνική κυβέρνηση προς τους Ευρωπαίους. Και το τρίτο είναι η γεωπολιτική δύναμη που έτσι αποκτούμε.

Το φυσικό αέριο που έχει η ανατολική Μεσόγειος, δηλαδή η Κύπρος το Ισραήλ η Αίγυπτος και ο Λίβανος θα πρέπει να διοχετευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω Κρήτης η οποία αποκτά μεγάλη στρατηγική σημασία. Όχι μόνο γιατί έχει τον ορυκτό πλούτο αλλά διότι αυτή τη στιγμή όλος ο ορυκτός πλούτος αυτός που έχει η ανατολική Μεσόγειος θα περάσει μέσα από την Κρήτη”, επισήμανε.

Όσο αφορά τις έρευνες που θα γίνουν στην Κρήτη ο καθηγητής τόνισε: ” Θα πάμε κάτω μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου είναι το ένα κομμάτι, ένα άλλο κομμάτι μεγάλο κομμάτι , είναι το κομμάτι νοτιοδυτικά της Γαύδου. Έχει απόθεμα , πόσο δεν ξέρω. Αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι το κομμάτι μεταξύ Πλακιά και Φραγκοκάστελου το υπολογίζω ότι είναι 1,5 τρισεκατομμύριο κυβικά μέτρα φυσικού αεριού.”

Μάλιστα ο κ Φώσκολος θέλοντας να δώσει ένα συγκριτικό μέγεθος σε σχέση με τα κοιτάσματα του Πρίνου είπε χαρακτηριστικά : “Η Δυτική Ελλάδα έχει 20 πρίνους και η Κρήτη έχει….2000 Πρίνους.”

Η διενέργεια ερευνών τόσο στο Ιόνιο όσο και νοτίως της Κρήτης και η αξιοποίηση των πλούσιων κοιτασμάτων, θα καταστήσει την Ελλάδα ρυθμιστή της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης τονίζουν οι επιστήμονες, γεγονός που μπορεί σε χρόνο ρεκόρ να απαλλάξει τη χώρα από την παρούσα δυσάρεστη οικονομική συγκυρία.

Το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει την απελευθέρωση στην αγορά της ενέργειας, και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, χαρακτηρίζεται από τους ίδιους ως το μεγαλύτερο βήμα ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, των τελευταίων δεκαετιών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

This entry was posted in Οικονομία. Bookmark the permalink.


26 σχόλια στο Μεγάλος πλούτος φυσικού αερίου νοτίως της Κρήτης


Orestios είπε:

09/07/2011 στις 9:05 pm


Και ποιός τον έχει καπαρώσει ήδη???
Ακούω ονόματα

Απάντηση



xriteo είπε:

09/07/2011 στις 9:09 pm


Αρχιζει να διαλυεται η ομιχλη σιγα-σιγα!Σου δημιουργουν χρεος που δεν μπορεις με καμμια δυναμη να πληρωσεις,και μετα ερχονται και σου λενε,ασε,αφου μου χρωστας θα εκμεταλευτω εγω τον πλουτο του υπεδαφους σου!!!!!Ξερετε τι με θυμωνει περισσοτερο ρε παιδια;Το που καταντησα εγω που εχτιζα Παρθενωνες,οταν αυτοι εμεναν σε σπηλιες και δεντρα.

Απάντηση


anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:28 pm


Δεν είσαι ο μόνος, όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί έτσι κατάντησαν. Προσπαθούν να ορθοποδήσουν οι Κινέζοι, μόνο και μόνο επειδή είναι πολλοί και δεν έχουν στρατηγική σημασία.

Απάντηση



ψυχραιμια είπε:

10/07/2011 στις 9:01 am


Δεν το δημιουργησαν καποιοι αλλοι το χρεος παρα οι Ελληνες.Το ΠΑΣΟΚ ελληνικο κομμα ειναι.

Απάντηση



m.s είπε:

10/07/2011 στις 5:51 pm


τώρα θα μείνουμε εμείς !!!

Απάντηση




ataktos είπε:

09/07/2011 στις 9:28 pm


από προσωπική εμπειρία έχω αρνητική άποψη(περίπτωση λιγνιτών ) για της επιστημονικές του απόψεις ….το κάθε όνειρο έχει στην Ελλάδα και τον …..καθηγητή του

Απάντηση


anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:32 pm


Θα συμφωνήσω, τώρα τελευταία ξεφύτρωσε αυτός, έκανε εκπομπή στο Κρήτη ΤΒ, μάλλον εκπροσωπεί κάποια συμφέροντα.

Απάντηση



fantomas είπε:

09/07/2011 στις 9:51 pm


Δυο περιπτωσεις υπαρχουν.
Ή ειναι αλληθεια αυτα που λεει ο καθηγητης και ο xriteo εχει δικιο οτι ”Αρχιζει να διαλυεται η ομιχλη σιγα-σιγα!Σου δημιουργουν χρεος που δεν μπορεις με καμμια δυναμη να πληρωσεις,και μετα ερχονται και σου λενε,ασε,αφου μου χρωστας θα εκμεταλευτω εγω τον πλουτο του υπεδαφους σου!!!!!”
ή δεν ειναι αληθεια και ο καθηγητης θα γινει συνονημος του νερου του καματερου!!
Δεν νομιζω οτι ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος θα επαιζε-διακυνδυνευε την επαγγελματικη του υποσταση για να πει απλα κατι !!!

Απάντηση


Κρης είπε:

10/07/2011 στις 2:13 am


τον εχω ακουσει σε τοπικο καναλι να τα λεει αυτα εδω και
4-5 χρόνια
δεν τα πρωτοειπε τωρα

Απάντηση



anetos είπε:

11/07/2011 στις 10:41 am


“..ενας οποιοσδηποτε ανθρωπος θα επαιζε-διακυνδυνευε την επαγγελματικη του υποσταση για να πει απλα κατι..” στην ελλδα το κανουν εκ συστηματος οι περισσοτεροι καθηγηταραδες …. δεν ειναι ο πρωτος

Απάντηση




anetos είπε:

11/07/2011 στις 10:39 am


μαλλον ετσι ειναι …

Απάντηση




anonymous είπε:

09/07/2011 στις 9:30 pm


Τι άλλο θα δούμε ακόμη,
βάλανε στο χέρι το χρυσό, βάζουν και το φυσικό αέριο, θα βάλουν και τα ακίνητα του κράτους, μόνο το 10% σε μεσιτικά να βγάλουν είναι εντάξει αυτοί.
Το πρόβλημα είναι ότι ο κοσμάκης θα πένεται και δεν πρόκειται να δει τίποτε από αυτά.

Απάντηση



ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

09/07/2011 στις 10:13 pm


Φιλοι Έλληνες,

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΣΚΗΣΗ ΘΑΡΡΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ? ( δεν εννοώ ότι διαγράφουμε τα όσα έχουμε πει !!! ) αλλά χάρην της άσκησης.

- Να Εξαιρέσουμε απο το ΤΑΜΕΙΟ TREUHAND ΕΛΛΑΔΑ S.A. τα ορυκτά και τους Φυσικούς Πόρους. ΜΟΝΟ… τα υπόλοιπα.. έστω ναι…

Να πούμε, ρε παιδιά 50 χρόνια ψάχνουμε όλοι μαζί και δεν έχουμε βρει τπτ.. τι τα θέλετε??.. να μπαίνετε σε έξοδα υψηλού ρίσκου??

Ασχοληθείτε εσείς με τα υπόλοιπα κ εμείς με Ορυκτό Πλούτο και Φυσικούς Πόρους, Ελεύθερα και Ανεξάρτητα, εκτός μνημονίων και εφαρμοστικών.

Τι θα μας πούν?? από την απάντησή τους σε αυτή την πολύ συγκεκριμένη άσκηση θάρρους θα αποκαλυφθεί το ΕΓΚΛΗΜΑ αλλά και η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΑ της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ…! Ολοι “πάιζουν” εκτός από εμάς..! τυχαίο?

ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ?? ΤΩΡΑ ! όχι αύριο…

ΠΠ

Απάντηση


ό παγωτατζής είπε:

09/07/2011 στις 11:42 pm


…KAΝΕΙΣ !! επαναλαμβάνω ΚΑΝΕΙΣ ΠΠ!!!!!
Οτι -και άν υπάρχει – είναι ήδη γνωστό…όπως και οι μελλοντικές αντιδράσεις.
Εχουν προεξοφληθεί πολλά με τα Μνημόνια και τά Μεσοπρόθεσμα Εφαρμοστικά……Ηταν οργανωμένο. Δεν επιλέγη τυχαία ή χρονική στιγμή και ή ηγεσία.
Τά ΠΑΝΤΑ ΟΛΑ ΛΕΜΕ!!
…και δεν αβαντάρουμε τόν Αλέφαντο με αυτό.!!
Εχει ειπωθεί άλλωστε….και από τόν Σαμαρά! θα τιμήσουμε τα χρέη μας..,
Για ακίνδυνο ρετουσάρισμα…. ο.κ γίνεται!!

Απάντηση


ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

10/07/2011 στις 9:54 am


“κατσε βρε Χαρε να τα πιεις να δεις τοι κεφια κανεις…
να δεις που το χατζαρι σου, κομματια θα το κανεις..

αν δεν στερεψουν τα κρασια κ αν δεν τα κατοστησω
δε με σηλωνεις αχαρε , πισω μπαμπεση πισω”
ΖΑΓΟΡΑΙΟΣ ΣΠYΡΟΣ – ΚΑΤΣΕ ΒΡΕ ΧΑΡΕ ΝΑ ΤΑ ΠΙΕΙΣ

Μ το αφιερωσε ο daughter of mercy… !

ΠΠ

Απάντηση





Χρήστος Δημάρης είπε:

09/07/2011 στις 10:22 pm


Ο ΟΡΥΚΤΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΟΝ ΑΦΡΟ!!! Η δήλωση αυτή ανήκει σε κάποιον υφυπουργό μας (δεν θυμάμαι ποιός ήταν) και την είχε κάνει πριν από αρκετό καιρό. Είναι μεν αληθής αλλά για να γίνει πραγματικότητα πρέπει η ηγεσία της χώρας μας να είναι πατριωτική και όχι υποτελής στην πλουτοκρατία. Γιωργάκη καιρός να φύγεις. Πόσο κακό θέλεις να μας κάνεις ακόμα;

Απάντηση


fantomas είπε:

09/07/2011 στις 10:40 pm


ποσες αδερφες εχει ο GAP?

απαντηση: 8 !!
την Σοφια και τις επτα αδερφες εταιρειες πετρελαιου !!!
αμερικανος πολιτης γαρ!!

Απάντηση


ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ είπε:

09/07/2011 στις 10:45 pm


χαχαχαααααααααα

ΠΠ

Απάντηση





χρηχα είπε:

09/07/2011 στις 10:42 pm


Καλά…κάντε όνειρα….

Δεν καταλαβαίνετε ότι ο φυσικός μας ορυκτός πλούτος και η εκμετάλλευση του για πενταροδεκάρες από τα αφεντικά μας είναι όλο το θέμα και το λούκι που τραβάμε;

Σε κάθε γωνιά της γης οι ιθαγενείς που κάθονται επάνω σε πετρέλαια ή άλλα πλούτη, τραβάνε των παθών τους τον τάραχο , πάντα, για να εκμεταλλεύονται οι “παγκόσμιοι ηγέτες” τον πλούτο , που το βασικό είναι περισσότερο ο έλεγχος της ροής της ενέργειας και όσα ηγετικά πλεονεκτήματα δίνει αυτός σε αυτόν που ελέγχει…..

Υπάρχει πιθανότητα νομίζετε να μας ξεχρεώσει; όσο μεγάλα και να είναι τα κοιτάσματα…..μάλλον σε μεγαλύτερους μπελάδες θα μας βάλει….εκτός κι αν βάλουν πλάτη οι εταίροι μας και πατήσουν πόδι στον μεγάλο επικυρίαρχο της περιοχής (βλέπε ΗΠΑ)

Αλλά αν πάρουμε υπ’όψιν μας ότι υπάρχει (σύμφωνα με δημοσιεύματα) ήδη πρόταση από την κοινοπραξία έξι βορειοευρωπαϊκών κρατών που εκμεταλλεύονται τα πετρέλαια της βόρειας θάλασσας , η οποία δεν έχει καν απαντηθεί από την ΓΑΠοκυβέρνηση….η πορεία αποδεικνύεται ήδη προδιαγεγραμμένη…..

Δεν υπάρχει έστω και ένα ενδεχόμενο να αφήσουν ένα προτεκτοράτο να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητο….πάρτε το χαμπάρι….
Αυτό θα σημαίνει ότι αυτομάτως γίνεται και πολιτικά ανεξάρτητο…επίσης ότι ασκεί δική του πολιτική….απαράδεκτο για το γόητρο και τις ισορροπίες της ηγέτιδας δύναμης στην περιοχή….

Στο σημείο αυτό πρέπει να γίνει κι ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών…είναι η Ε.Ε. ικανή να κάνει ένα βήμα ανεξαρτητοποίησης από την ενεργειακή και πολιτική υποτέλεια της από τις ΗΠΑ;

Όχι ότι θα μας ρωτήσει κανείς…αλλά ίδωμεν….

Απάντηση



xriteo είπε:

09/07/2011 στις 11:25 pm


Φαντομα ειπες αληθειες!!!

Απάντηση


fantomas είπε:

10/07/2011 στις 12:10 am


τυχαια ……. χθες ειμουν στο λιμανι του κατακολου και μου εδειξαν οι ντοπιοι κατοικοι το χωραφι οπου αναβλιζει φυσικο αεριο!!
ειναι να τρελαθεις !!!
μετα με πειρε ενας αλλος κατοικος και με πηγε σε ενα αλλο μερος οπου μου εδειξε την γεωτρηση που ειχε γινει και απο οτι μου ελεγε γιατι εργαζοταν για την εργολαβια που εκανε την ερευνα σαν οδηγος……. οταν βρεικαν πετρελαιο μετα απο ενα μηνα εριξαν τσιμεντο και εκλεισαν την τρυπα !!

Απάντηση


Χρήστος Δημάρης είπε:

10/07/2011 στις 12:30 am


Και στην ‘Ηπειρο έχει πετρέλαιο. Το άκουσα για πρώτη φορά από την γιαγιά μου πριν από 40 χρόνια και το ξανάκουσα πριν από λίγο καιρό στον Χαρδαβέλα!!!

Απάντηση





Κρης είπε:

10/07/2011 στις 2:08 am


από το ”net”….

Όπως τονίζεται στο έγγραφο «το 1981, έτος αφετηρία της εισόδου της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα, ως δεκάτου μέλους, ο τότε πρόεδρος της ΕΟΚ, Γκαστόν Τορν, δήλωνε ότι «η Ελλάδα μπαίνει στην Ευρώπη με 3 πλεονεκτήματα:
1) την Εμπορική Ναυτιλία,
2) τον Ορυκτό της πλούτο και
3) το επιχειρησιακό δαιμόνιο των Ελλήνων»!

Επισημαίνεται, δε, πως «σε άρθρο των FINANCIAL TIMES του 1978 (Βιομηχανική Επιθεώρηση, τεύχος Απριλίου 1978, σελίδα 257), γράφεται: «Όταν η Ελλάδα γίνει το δέκατο μέλος της ΕΟΚ, ο εκτεταμένος (!) Ορυκτός της πλούτος, θα προμηθεύσει την Κοινή Αγορά, με μια μεγάλη ποικιλία πρώτων υλών, που θα συμβάλλουν στην εξασφάλιση ουσιαστικής αυτάρκειας (!) της Κοινότητος ως προς πολλά προϊόντα». Είναι γεγονός ότι με εξαίρεση τα πετρέλαια της Αγγλίας και του γαιάνθρακος, η χώρα μας είναι η πλουσιώτερη χώρα της ΕΟΚ, σε μεταλλεύματα οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα (!), ορισμένα δε από αυτά, είναι και στρατηγικής σημασίας (ουράνιο, νικέλιο, βωξίτης, χρώμιο)»!

..
Μήπως ξέρανε αυτοί κάτι παραπάνω από τότε ;

Απάντηση



RYaN είπε:

10/07/2011 στις 2:23 am


Ο Φώσκολος δούλευε στο USGS. Ξέρει τις έρευνες που γίνονταν από παλιά εκεί.

Απάντηση



ataktos είπε:

10/07/2011 στις 8:32 am


το πράγμα είναι απλό …με την κατάθεση του σχετικού Νόμου για την Ενέργεια 13.7. ..να δημοσιοποιηθεί επιτέλους … το Ενεργειακό Μείγμα(Ισοζύγιο) ..που λύπη!!!

Απάντηση



m.s είπε:

10/07/2011 στις 6:10 pm


Το υπό εξόρυξη φυσικό αέριο και πετρέλαιο της Ελλάδας έχει μια πολύ περίεργη συμπεριφορά…
Όσο αυξάνεται το χρέος μας αυξάνονται και τα αποθέματά του. Με την αστρονομική ταχύτητα που αυξάνεται το χρέος μας δεν θα με παραξενέψει αν βγει κάποιος και πει ότι η Ελλάδα θα γίνει ένας απέραντος σωλήνας που θα τροφοδοτεί την υφήλιο με φυσικό αέριο…
Και τόσο καιρό τι περίμεναν;; να φεσωθεί η Ελλάδα για να τα πάρουν τσάμπα;
Μήπως τα προηγούμενα χρόνια κυβερνούσε κανένα κόμμα , ΚΕΡΒΕΡΟΣ ηθικής που υπερασπιζόταν τον πλούτο της χώρας και δεν επέτρεπε ξεπουλήματα και μίζες ;
Εντάξει κάτι υπάρχει , .δεν είναι όμως τόσο πολύ

www.antinews.gr

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Mετά την τριμερή στη Γενεύη Δηλώσεις του Ερογλου στα κατεχόμενα: Koυκκιά καθαρισμένα

Monday, 11 July 2011
Μετά την Τριμερή στη Γενεύη

Δηλώσεις του Έρογλου στα Κατεχόμενα: Κουκκιά Καθαρισμένα


Ο επίσημος αντιπρόσωπος της Κατοχικής Κυβέρνησης δήλωσε τα εξής αμέσως μετά την συνάντηση του με τους ΓΓ. Μπαν Κι Μουν και Πρόεδρο Χριστόφια. Είπε:

ο- η τουρκική κυβέρνηση συμφωνεί πλήρως με τους Τουρκοκύπριους σε ό,τι
αφορά την πολιτική που ακολουθείται στις διαπραγματεύσεις.

ο- οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το εδαφικό «κατέστρεψαν τα
σχέδια» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια.

ο- θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις εντατικές συνομιλίες.

ο- ότι η συζήτηση που θέλει να κάμει ο πρόεδρος Χριστόφιας αναφορικά με
τη βάση των συνομιλιών «έχει τελειώσει».

ο- ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι τα συνιστώντα κρατίδια θα έχουν
αποτελεσματική πλειοψηφία τόσο για το περιουσιακό όσο και για τον πληθυσμό.
Όλα τα πιό πάνω είναι από ένα μικρό άρθρο στην εφημερίδα Φιλελεύθερος που δημοσιεύτηκε κάπου στο περιθώριο μιάς εσωτερικής σελίδας στην έντυπη του έκδοση - το παραθέτουμε ολόκληρο πιό κάτω.

Μετά τις δηλώσεις του Έρογλου τι έμεινε να πούμε; Μήπως ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήταν στην ίδια διάσκεψη ή συμμετείχε σε άλλη διάσταση της ύπαρξης; Σε άλλη πόλη, άλλη χώρα, άλλο γαλαξία; Από που επέστρεψε και μας λέει "όλα καλά";

Τι έμεινε να δώσει πλέον στους κατακτητές - και να επιστρέφει πίσω ισχυριζόμενος πως "πάμε καλά"; Συνεχίζει να φαντάζεται τον εαυτό του σαν μικρό Μακάριο που φωνάζει "Νενικήκαμεν" στην Πλατεία αμέσως μετά την επιστροφή του από τις συμφωνίες της Ζυρίχης;

Ήδη έδωσε μονομερώς στους κατακτητές (και επιμένει να τους τα ξαναδίνει σε κάθε συνάντηση):

ο- Ρατσιστικό γεωγραφικό διαχωρισμό της Κύπρου με βάση την εθνότητα, γλώσσα, θρησκεία και πολιτιστική ταυτότητα.
ο- Συνεταιρισμό Δύο Συνιστώντων "Στέιτς" [Κρατών].
ο- Εκ περιτροπής προεδρία που θα καθορίζεται με Φυλετικούς Νόμους.
ο- "Νομιμοποίηση" του διεθνώς αναγνωρισμένου εγκλήματος εποίκησης και παραμονή σε 50,000 έποικους από την Τουρκία.
ο- "Σταθμισμένη" ψήφο 4 προς 1 με βάση τον Φυλετικό Νόμο, δηλαδή υποταγή της ελληνικής πλειοψηφίας 82% στην "ανώτερη φυλή" της μειοψηφίας του 18%.
ο- Εγγυημένη πληθυσμιακή και περιουσιακή υπεροχή στις περιοχές όπου θα "νομιμοποιηθεί" η εθνοκάθαρση.
Τους έδωσε όλα τούτα, ενώ παράλληλα τα προωθεί και ιδεολογικά με φανατισμό το κόμμα του και η Κυβέρνηση του συν οι διάφοροι ρατσιστές συμμάχοι των, και όμως ο Έρογλου συνεχίζει από εκλογής του να λέει πως τίποτα απ' όλα τούτα είναι αρκετά, και ότι τάχα αποδεικνύουν πως οι ελληνοκύπριοι δεν θέλουν λύση. Να ξεχάσουμε την Κερύνεια, λέει, και να αντιληφθούμε πως ο στρατός κατοχής δεν πρόκειται να φύγει "αφού δεν συνεργαζόμαστε".

Έγινε πλέον πέρα από επιτακτική ανάγκη να αποσύρει ο Πρόεδρος όλες του τις ανόητες παραχωρήσεις και προτάσεις. Το ανοσιούργημα του δεν δικαιολογείται όσο και να βαφτίζει τις προσφορές του ως "γενναίες". Ο ίδιος ο κατακτητής λέει πως δεν τις θέλει, "δεν είναι αρκετές". Να τις αποσύρει αμέσως. Τώρα, σήμερα - ακόμα! - μπορεί. Θα έρθει κάποια στιγμή που δεν θα μπορεί πλέον να το κάμει.

Οι προσφορές του Προέδρου μας είναι εγγυημένο πως με την πρώτη πράξη υλοποίησης των αν δεν οδηγήσουν άμεσα σε πόλεμο (που είναι το πιό σίγουρο σενάριο), θα οδηγήσουν στην νομιμοποίηση της κατάκτησης της βόρειας Κύπρου και μετατροπή της νότιας σε προτεκτοράτο της Τουρκίας. Δεν υπάρχει άλλη πιθανή εξέλιξη.

Σε ποιό σημείο θα σταματήσει η Κυβέρνηση αυτή την κατολίσθηση προς την καταστροφή;
Και αν δεν σταματήσει η Κυβέρνηση από μόνη της, ποιός θα σταματήσει την Κυβέρνηση;
Και πώς;

Πέτρος Ευδόκας, petros@cyprus-org.net
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Προκλητικός εμφανίζεται ο Τ/κ ηγέτης
http://www.philenews.com/el-gr/Eidiseis-Kypros/22/73675

Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Ντ.Έρογλου: Η διαδικασία θα τερματιστεί τον Οκτώβριο με τον ένα ή τον
άλλο τρόπο

Κατά τον Έρογλου, οι θέσεις της τ/κ πλευράς για το εδαφικό «κατέστρεψαν
τα σχέδια» του προέδρου Χριστόφια.

Κατά τον Έρογλου, οι θέσεις της τ/κ πλευράς για το εδαφικό «κατέστρεψαν
τα σχέδια» του προέδρου Χριστόφια.


Λευκωσία: Η διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό θα τερματιστεί τον
Οκτώβριο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης,
Ντερβίς Έρογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, σχολιάζοντας την αναφορά του ΓΓ του
ΟΗΕ περί νέας συνάντησης του με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων τον
Οκτώβριο, ο κ. Έρογλου την χαρακτήρισε σημαντική διότι, όπως
ισχυρίστηκε, καταδεικνύει ότι οι διαπραγματεύσεις δεν μπορούν να
συνεχιστούν για πάντα.

Ανέφερε ότι το πρόγραμμα από τούδε και στο εξής είναι σαφές και
υποστήριξε ότι η διαδικασία θα τερματιστεί τον Οκτώβριο με τον ένα ή τον
άλλο τρόπο.

Είπε, επίσης, ότι η τουρκική κυβέρνηση συμφωνεί πλήρως με τους
Τουρκοκύπριους σε ό,τι αφορά την πολιτική που ακολουθείται στις
διαπραγματεύσεις.

Ισχυρίστηκε ακόμη ότι οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς για το
εδαφικό «κατέστρεψαν τα σχέδια» του Προέδρου της Δημοκρατίας, Δημήτρη
Χριστόφια.

Ανέφερε περαιτέρω ότι θα προσπαθήσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία στις
εντατικές συνομιλίες και υποστήριξε ότι η συζήτηση που θέλει να κάμει ο
πρόεδρος Χριστόφιας αναφορικά με τη βάση των συνομιλιών «έχει τελειώσει».

Ισχυρίστηκε, τέλος, ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ ξεκαθάρισε ότι τα συνιστώντα
κρατίδια θα έχουν αποτελεσματική πλειοψηφία τόσο για το περιουσιακό όσο
και για τον πληθυσμό.

Πηγή: ΚΥΠΕ
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Posted by Petros Evdokas, Πέτρος Ευδόκας at Monday, July 11, 2011
Labels: Ban Ki Moon, ellinika, Έρογλου, διζωνική, Χριστόφιας, Όχι
1 comments:
Anonymous said...
Σήμερα όλοι μας είμαστε επικεντρωμένοι στην τραγωδία που έγινε στο Ζύγι. Αλλά αν συνεχιστεί η πορεία του προέδρου μας, το Ζύγι και και οι θανάτοι και τραυματισμοί εκεί θα είναι ασήμαντοι σε σχέση με το τι θα προκύψει.

11 July 2011 14:41
http://cyprusindymedia.blogspot.com

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Τραγωδία από έκρηξη σε ναυτική βάση της Κύπρου

Τραγωδία από έκρηξη σε ναυτική βάση της Κύπρου έξω από τη Λεμεσό

Πραγματική τραγωδία με τεράστιες και πολύπλευρες επιπτώσεις, είναι αυτή που έπληξε τα χαράματα την Κύπρο. Λίγο μετά τις 4 το πρωί, προκλήθηκε τεραστίων διαστάσεων έκρηξη σε αποθήκες οπλισμού. Έγιναν παραιτήσεις.


Οι αποθήκες βρίσκονταν στη Ναυτική Βάση Ευάγγελος Φλωράκης που βρίσκεται στα νότια παράλια του νησιού. Συγκεκριμένα, εξερράγησαν 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας που είχαν κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία μέσα σε πλοίο που τα μετέφερε το 2009 από το Ιράν στη Συρία. Η φύλαξη της μεγάλης αυτής ποσότητας εκρηκτικών αποδεικνύεται ότι ήταν εγκληματικά ελλιπής.

Θύματα και ζημιές

---Από την πρωινή έκρηξη, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ενώ άλλοι 62 τραυματίστηκαν εκ των οποίων 2 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο διοικητής και υποδιοικητής του Ναυτικού, ένας στρατιώτης και έξι άνδρες της ΕΜΑΚ που έσπευσαν στην περιοχή για να σβήσουν φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν την έκρηξη. Τρία νοσοκομεία, της Λευκωσίας, της Λεμεσού και της Λάρνακας, τέθηκαν από το πρωί σε επιφυλακή ενώ έγιναν επείγουσες εκκλήσεις στο κοινό για αιμοδοσία λόγω των αναγκών που προέκυψαν.
Από την πρωινή έκρηξη ισοπεδώθηκε κυριολεκτικά η ναυτική βάση καθώς και η γύρω περιοχή. Κοινότητες που γειτνιάζουν, υπέστησαν σοβαρές ζημιές χωρίς όμως, ευτυχώς, να θρηνήσουμε κι άλλα θύματα. Μια φοβερή προέκταση της σημερινής τραγωδίας είναι η ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή του καινούργιου ηλεκτροπαραγωγού σταθμού της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου η οποία τέθηκε οριστικά εκτός λειτουργίας. Αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος βρέθηκε ξαφνικά με τη μισή παραγωγή ηλεκτρισμού που χρειάζεται ειδικά σε μια περίοδο που η ζήτηση είναι αυξημένη. Ήδη, σε αρκετές περιοχές υπάρχει διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος ενώ η Αρχή Ηλεκτρισμού κάνει εναγώνιες εκκλήσεις να περιοριστεί η κατανάλωσή του από το κοινό.

Ανυπολόγιστο το κόστος

Ισοπεδώθηκε η ναυτική βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΙσοπεδώθηκε η ναυτική βάση Ευάγγελος ΦλωράκηςΤην ίδια στιγμή, παρουσιάζονται προβλήματα και με την ύδρευση περιοχών καθώς τέθηκαν εκτός λειτουργίας –λόγω έλλειψης ηλεκτρισμού- μονάδες αφαλάτωσης. Το οικονομικό κόστος της σημερινής τραγωδίας είναι δύσκολο να υπολογιστεί και ήδη η Λευκωσία ετοιμάζεται να ζητήσει τη βοήθεια της Ε.Ε.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι υπουργοί, Άμυνας, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών και Εμπορίου, μετέβησαν στην περιοχή για αξιολόγηση της κατάστασης. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται έκτακτη σύσκεψη στο προεδρικό μέγαρο για να ληφθούν άμεσες αποφάσεις αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τεράστιες ποσότητες εκρηκτικών είχαν κατασχεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το 2009, μετά από διεθνείς μάλιστα πιέσεις. Συγκεκριμένα, είχε κατασχεθεί το πλοίο «Μοτσεγκόρσκ» το οποίο είχε αποπλεύσει από το Ιράν με προορισμό τη Συρία. Έκτοτε τα 98 εμπορευματοκιβώτια πυρίτιδας φυλάσσονταν στη ναυτική βάση Ευάγγελος Φλωράκης.

Παραιτήσεις

Στο μεταξύ, τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, και ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Πέτρος Τσαλικίδης. Οι παραιτήσεις τους έγιναν δεκτές, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις τους, μέχρι να βρεθούν οι αντικαταστάτες τους.

Λευκωσία, Γιώργος Κασκάνης

Υπευθ. Σύνταξης: Ειρήνη Αναστασοπούλου

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15225999,00.html

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ 2ΗΜΕΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ 2ΗΜΕΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΑΤΑΛΗΚΤΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ 2ΗΜΕΡΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Το 2ήμερο 9 και 10 Ιούλη 2011 μαζευτήκαμε σε μια διαδικασία απολογισμού λαϊκές συνελεύσεις από όλες τις περιοχές, σύμφωνα με το κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης της πλ. Συντάγματος της 3/7/2011. Ήρθε εικόνα για τις θέσεις, τη λειτουργία και τις δράσεις από 48 συνελεύσεις, 36 την πρώτη μέρα και 12 τη δεύτερη μέρα. Από αυτές ήταν 24 από τις πόλεις της περιφέρειας και 24 από περιοχές της Αττικής, οι περισσότερες με αποφάσεις τους. Αντιπροσωπεύτηκαν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και εκτιμούμε θετική και αντιπροσωπευτική την ανταπόκριση, παρότι γνωρίζουμε ότι λειτουργούν ή ξεκινούν και πολλές ακόμα λαϊκές συνελεύσεις και σε άλλες περιοχές.
Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε η θέληση όλων να συνεχίσουμε, να επικοινωνούμε και να συντονίζουμε τη δράση μας. Ήρθε πλούσια εικόνα από τις δράσεις διάφορων περιοχών για το κεντρικό μας στόχο και για πολλές δραστηριότητες για κεντρικά και ιδιαίτερα προβλήματα.
Είμαστε στις πλατείες της χώρας γιατί αποφασίσαμε να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, γιατί πλέον δεν εκχωρούμε σε κανέναν το δικαίωμα αυτό. Αυτό το στοίχημα κληθήκαμε να το κερδίσουμε και θα το κερδίσουμε.
Και θα το πετύχουμε με τη συμμετοχή μας, τον άμεσο έλεγχο και την αυταπάρνηση μας.
Με την αυτοργάνωση μας και την άμεση δημοκρατία των πλατειών, δημιουργούμε τους δικούς μας αντιθεσμούς που βασίζονται στην κοινωνική αλληλεγγύη, τη δικτύωση, τη συντροφικότητα, την αγωνιστικότητα.
Συναντηθήκαμε για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και ιδέες. Συναντηθήκαμε να συνδιαμορφώσουμε την κοινή μας πορεία ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της Τρόικα και των κάθε λογής αυλικών τους. Ενάντια στην βία της φτώχειας και της ανεργίας. Ενάντια στη βία της συντριβής του κοινωνικού κράτους. Ενάντια στη βία της κρατικής καταστολής. Ενάντια στη βία των επιταγών του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, των μνημονίων, και όλων των μέτρων τους.
Συμφωνήσαμε στην ανάγκη κοινής δράσης και συντονισμού. Συμφωνήσαμε στην ανάγκη σχεδιασμού για να κάνουμε πράξη το αίτημα για Άμεση Δημοκρατία, για λαϊκή αυτοργάνωση παντού.
Το αίτημα για Λαϊκές Συνελεύσεις παντού, στις πλατείες, στους χώρους δουλειάς, στους χώρους σπουδών είναι προμετωπίδα του αγώνα μας.
Το Σύνταγμα και η Λαϊκή Συνέλευση του, είναι μέχρι στιγμής το σημείο αναφοράς του κινήματος των πλατειών. Θα μπορούσε ωστόσο να μετεξελιχθεί σε ουσιαστικό κέντρο, και σημείο συνάντησης όλων των αγωνιζόμενων κοινωνικών και εργασιακών χώρων. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση και θέλουμε το ίδιο να συμβεί και σε άλλες πλατείες της χώρας.
Προτείνουμε στο πλαίσιο του συντονισμού του κινήματος, τακτική επικοινωνία των Λαϊκών Συνελεύσεων μεταξύ τους, ακόμα και κοινές Συνελεύσεις, σε όποιες περιοχές κρίνεται αναγκαίο να γίνει αυτό. (π.χ. ξεπούλημα Ελληνικού, δημιουργία Χ.Υ.Τ.Υ Φυλή – Γραμματικό – Κερατέα κ.ο.κ.)
Το website που δημιουργήθηκε στην πλατεία Συντάγματος και ψηφίστηκε από την Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, το amesi-dimokratia.org, είναι το σημείο αναφοράς των Λαϊκών Συνελεύσεων πανελλαδικά. Μέσα στο site η κάθε Λαϊκή Συνέλευση έχει τη δυνατότητα ανάρτησης δημοσιεύσεων και αποφάσεων της κάτω από το διακριτικό της τίτλο, για παράδειγμα υπάρχει χώρος της Λαϊκής Συνέλευσης Κορίνθου – Θεσσαλονίκης και αντίστοιχα για κάθε συνέλευση. Είναι το εργαλείο μέσω του οποίου επικοινωνούμε, ανταλλάσουμε απόψεις και προβληματισμούς, επιλέγουμε δράσεις.

Οι μάχες που μέχρι τώρα δώσαμε και η επίθεση που δεχτήκαμε δυναμώνουν ακόμα περισσότερο την θέληση μας.
Δεν σταματάμε εδώ.
Το υποσχεθήκαμε αλλά και το αποφασίσαμε στις Λαϊκές μας Συνελεύσεις.
Δεν θα φύγουμε αν δεν φύγουν. Ακόμα και αν φύγουν δεν θα γυρίσουμε στα σπίτια μας γιατί θα συνεχίσουμε δυναμικά και αποφασιστικά την οικοδόμηση του νέου κοινωνικού μοντέλου που διεκδικούμε.
Συνεχίζουμε τον αγώνα μας παντού και πάντα ενάντια σε οτιδήποτε μας καταδικάζει σε μία ζωή χωρίς μέλλον. Συνεχίζουμε με κινητοποίηση-μαζικές συνελεύσεις και επόμενους μεγάλους σταθμούς α) την επόμενη Κυριακή 17/7, μέρα που επισκέπτεται η Χίλαρι Κλίντον την Ελλάδα β) την μεθεπόμενη Κυριακή 24/7 επέτειο της πτώσης της χούντας για το δικό μας ΟΧΙ στη σύγχρονη ολιγαρχία.
Εργαζόμαστε συστηματικά το επόμενο διάστημα, για να οργανώσουμε μία πανελλαδική συνάντηση, όλων των πλατειών αυτή τη φορά, στις 3 Σεπτέμβρη 2011. Μία πανελλαδική κινητοποίηση που θα καταστήσει σαφές σε κάθε πλευρά ότι αυτή η οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθείται μας βρίσκει απέναντι.
Εργαζόμαστε συστηματικά το επόμενο διάστημα, για να ολοκληρώσουμε το μοντέλο της δημοκρατίας που θέλουμε να κατακτήσουμε.
Οι πλατείες αποτέλεσαν και αποτελούν για μας και για όλη την Ευρώπη μία πρωτόγνωρη μορφή αντίδρασης και ένα σχολείο Άμεσης και Αδιαμεσολάβητης Δημοκρατίας.
Επιδιώκουμε συνάντηση με όλα τα ευρωπαικά κινήματα πλατειών με στόχο μια πανευρωπαικη δράση για την διαγραφή των χρεών.
Άμεση Δημοκρατία Τώρα!
Όλες οι αποφάσεις από τις Λαϊκές Συνελεύσεις!
Δικαιοσύνη – Ισότητα – Αλληλεγγύη.
10 Ιουλίου 2011
http://www.real-democracy.gr/en/fora/kataliktiko-keimeno-tis-2imeris-diadikasias-ton-laikon-syneleyseon-sto-syntagma

Τα πετρέλαια του Αιγαίου θέλουν οι ΗΠΑ έναντι ...μιας δήλωσης συμπαράστασης

Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2011
Τα πετρέλαια του Αιγαίου θέλουν οι ΗΠΑ
Σε κατάσταση αναβρασμού (έως και πανικού) βρίσκονται οι περισσότεροι διπλωμάτες του υπουργείου Εξωτερικών εν όψει της διήμερης επίσκεψης της Χιλαρι Κλίντον στη χώρα μας, την ερχόμενη Κυριακή και Δευτέρα 17 και 18 Ιουλίου.

Ο φόβος ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέες υποχωρήσεις επί των εθνικών θεμάτων είναι διάχυτος και ενισχύεται από τη μέχρι τώρα πολιτική και συμπεριφορά τόσο του ίδιου του Γ. Παπανδρέου όσο και των δύο υπουργών Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα και Στ. Λαμπρανίδη.

Η προετοιμασία μιας τέτοιας κρίσιμης επίσκεψης γίνεται άλλωστε σε «κλειστο κύκλο» κατά την πάγια τακτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ, αφότου ανέλαβε την κυβέρνηση, παραμερίζοντας τους αρμόδιους διπλματικούς παράγοντες, ώστε να είναι ευκολότερες οι «μυστικές» συμφωνίες.

Όσον αφορά την κυρία Κλίντον, η οποία προτού φτάσει στην Αθήνα θα επισκεφθεί την Άγκυρα που έχει δείξει απέναντι στις ΗΠΑ μεγαλύτερη διαπραγματευτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα, αυτή φέρεται να κομίζει μια δήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ομπάμα που πριν μερικές εβδομάδες είχε ζητήσει από τους Ευρωπαίους να βρούν λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Αυτή είναι όμως μόνο η επιφανειακή πλευρά του θέματος.

Τα ανταλλάγματα
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η υπουργος εξωτερικών των ΗΠΑ έρχεται για να καταστήσει σαφή -στις συζητήσεις που θα γίνουν πίσω από τις κάμερες και δίχως τα αναγκαία για τους φωτογράφους χαμόγελα- τα ανταλλάγματα που πρέπει να προσφέρει η χώρα μας. Και φαίνεται ότι ο «φόρος» για την υποστήριξη αυτή θα είναι βαρύς.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, την ώρα που ο πλούτος της Ελλάδας έχει αρχίσει να «ξεπουλιέται», η αμερικανική πλευρά αξιώνει μεταξύ των άλλων να έχει αυτή τον πρώτο και κατά συνέπεια προνομιακό λόγο στα θέματα εκμετάλλευσης των πετρελαίων και του φυσικού αερίου, που αργά αλλά σταθερά μπαίνουν στην ατζέντα του ενδιαφέροντος.

Δεν είναι τυχαίες τόσο η κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα σχετικά με τα κοιτάσματα -ιδιαίτερα στην περιοχή του Αιγαίου- και την έναρξη των ερευνών, όσο και η υποχωρητική στάση που τηρεί η κυβέρνηση Παπανδρέου για τον καθορισμό της ΑΟΖ, ώστε να διασφαλιστούν τα εθνικά μας συμφέροντα.

Σε μια ιδιότυπη «μοιρασιά» που φαίνεται μάλιστα να προωθείται μεταξύ των ξένων με λάφυρο την Ελλάδα, οι Αμερικανοί αν εξασφαλίσουν αυτά που θέλουν, εμφανίζονται πρόθυμοι να συμφωνήσουν στη συνέχεια στην εκχώρηση των «φιλετών» από άλλους τομείς, όπως η ενέργεια και οι χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες στους Γερμανους.

Οι αμερικανικές πιέσεις προς την Ελλάδα διευκολύνονται άλλωστε, όχι μόνο από τη δεινή οικονομική θέση που έχει φέρει τη χώρα η κυβέρνηση, αλλά και από το γεγονός ότι είναι ανοιχτά και όλα τα εθνικά θέματα, με τάσεις διαρκούς υποχώρησης. Αυτό ισχύει για τα Ελληνοτουρκικά, το Κυπριακό καθώς και το Σκοπιανό.

http://oionoskopos.blogspot.com/2011/07/blog-post_1496.html

Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία

Σάββατο, 2 Ιουλίου 2011
Ευρωπαϊκή ανησυχία για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία

Την έντονη ανησυχία της, για την κοινοβουλευτική κρίση στην Τουρκία, μετά την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή, εκφράζει η ειδική εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Γαλλίδα σοσιαλίστρια βουλευτής Ζοζέτ Ντιριέ.
Η Γαλλίδα βουλευτής, αρμόδια για την παρακολούθηση της κατάστασης στην Τουρκία, μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, την αφαίρεση της έδρας από Κούρδο βουλευτή και την άρνηση των 170 βουλευτών της τουρκικής αντιπολίτευσης να ορκισθούν, ζήτησε ταχεία επίλυση της κοινοβουλευτικής κρίσης στη χώρα.
Εστιάζοντας την κριτική της, για τα τεκταινόμενα στην Τουρκία, στο γεγονός ότι, εκλεγμένοι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη φυλακή, η κυρία Ντιριέ τονίζει ότι έχουν απορριφθεί όλες οι αιτήσεις αποφυλάκισης που έχουν υποβάλει.
Η σημερινή κατάσταση, υπαγορεύει την ανάγκη να επαναπροσδιορισθεί ο εκλογικός κώδικας στην Τουρκία και να καθορισθεί, επακριβώς, η χρονική διάρκεια της προφυλάκισης πολιτικών προσώπων, υπογραμμίζει η Γαλλίδα βουλευτής.
Καταλήγει δε, λέγοντας ότι η εξομάλυνση της δημοκρατικής λειτουργίας του Τουρκικού Κοινοβουλίου και η ομαλοποίηση των σχέσεων, κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, είναι θέματα ζωτικής σημασίας, για να μπορέσει η Τουρκία να συνεχίσει τη μεταρρυθμιστική της διαδικασία και να ξεκινήσει την αναθεώρηση του Συντάγματος με ευρεία συμμετοχή από όλα τα πολιτικά κόμματα.

http://strategic-geopolitics.blogspot.com/2011/07/blog-post_1435.html